Pan de Jamón. Wenezuelski chleb świąteczny w listopadowej Piekarni

 

Pan de Jamón to popularny chleb z Wenezueli nadziewany szynką i oliwkami, a czasem też innymi składnikami, takimi jak papryka, rodzynki, bekon, a także orzechy i kapary.
Uważa się, że powstał on w piekarni Gustavo Ramelli w Caracas, stolicy Wenezueli w 1905 roku.
Gustavo szukał sposobu na pozbycie się pozostałej świątecznej szynki, więc zawinął jej plasterki w ciepłe, puszyste ciasto i upiekł. Powstał oryginalny wypiek, który z czasem stał się niezwykle popularny w Caracas i całej Wenezueli.

Oryginalny chleb był nadziewany tylko szynką, ale inne lokalne piekarnie też zaczęły go wypiekać , dodając własne składniki. Kiedy  zaczęto tworzyć własne adaptacje chleba,  najbardziej popularną jego odmianą stał się chleb z szynką, oliwkami i rodzynkami.

W grudniu, w okresie świątecznym Pan de Jamón jest wypiekany w każdej prawie piekarni w Wenezueli, a także w domach i jest uwielbiany przez Wenezuelczyków.  W Wigilię na stole obiadowym z pewnością pojawi się u nich ten popularny wypiek.

 

 

Pan de Jamón

Jak napisałam wyżej, chleb można wypełnić szynką, bekonem, papryką, oliwkami, kaparami, a nawet dodać ser i orzechy. Ja skupiłam się na najbardziej popularnej w Wenezueli wersji z szynką, oliwkami i rodzynkami. Jeżeli chodzi o glazurę to zgodnie z oryginałem używa się Papelón – soku z trzciny cukrowej. Poza tym gotowane mleko z cukrem lub jajko z miodem.

składniki na jeden chleb

ciasto
250 g mąki pszennej 00
1 łyżeczka suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
125 ml letniego mleka
1 jajko
20 g miękkiego masła
oliwa do posmarowania

nadzienie
200 g wędzonej szynki
100 g oliwek bez pestek
50 g rodzynek

glazura
1 jajko
1/2 łyżki miodu

 

Rodzynki namocz w niewielkiej ilości wody. Oliwki pokrój w plasterki.
Do małego kubeczka wlej połowę ciepłego mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru i drożdże, wymieszaj i zostaw przykryte na około 5 minut, aż się spieni.

Do misy miksera wsyp mąkę, sól, cukier, dodaj jajko i pozostałe mleko. Mieszaj mieszadłem, aż składniki się połączą i dodawaj po kawałeczku masło. Miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Skrop je oliwą, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Rodzynki odcedź na sitku. Blat posyp lekko mąką i wyjmij wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj je na prostokąt i zaznacz środek. Potnij z jednej strony ciasto na paski do linii środka.
Z drugiego końca ułóż tuż przy brzegu oliwki i zawiń wałek z ciasta. Potem ułóż plastry szynki i posyp je rodzynkami. Zwijaj ciasto w rulon do końca pociętych pasków. Połącz rulon na obu końcach, zostaw na desce, przykryj i trzymaj w cieple, aż urośnie – 30 – 50 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Połóż wyrośnięty chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 20 minut, następnie posmaruj chleb jajkiem z miodem i piecz przez kolejne 20 minut.

Wyjmij Pan de Jamón z piekarnika i połóż na kratce, aby ostygł. Podaj na stół i pokrój w plastry.

 

 

Pan de Jamón na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

40 thoughts on “Pan de Jamón. Wenezuelski chleb świąteczny w listopadowej Piekarni

  1. Piękny i idealny. Bardzo chętnie spróbuję

  2. Bardzo pyszny chlebek i znowu nam się upiekło. Przy okazji kolejna pyszna wycieczka, tym razem do świątecznej Wenezueli 😉

  3. Pięknie Ci się upiekł. Wyglada po prostu przecudnie. Miło mi było po raz kolejny piec w naszej piekarni

  4. Prezentuje się bardzo elegancko i smakowicie zarazem. To musi smakować po prostu super, kradnę przepis i nie oddam 🙂

  5. Chlebek prezentuje się bardzo świątecznie i widać jak pięknie wyrósł. Dziękuję za kolejny ciekawy przepis i wspólny czas.

  6. Skoro to bezproblemowy wypiek to wcześniej czy później się na niego skuszę.

  7. Taki chleb na pewno musi być pyszny, chętnie skuszę się na jego upieczenie.

  8. Aniu – pięknie Ci się udał 🙂 pozdrawiam

  9. Piękny!
    Tym razem nie udało mi się do Was dołączyć, ale coś mi się wydaje, że szybko nadrobię zaległości.
    Pozdrowienia!

  10. Taki nadziewany chlebek musi być bardzo ciekawy w smaku, a dodatkowo Twój wypiek Aniu wygląda cudnie i dzięki temu, dodatkowo bardzo kusi :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

  11. Patrząc na ten chlebek, aż chciałoby się go zjeść wprost z ekranu, tylko… szkoda go kroić tak pięknie wygląda

  12. Kolejny ciekawy przepis u Ciebie 🙂 chlebek wyglada bardzo ładnie i ciekawe… Środek zaskakujące I chyba nic jiz więcej do jego nie potrzeba 🙂

  13. Nie miałam pojęcia o takim chlebie.
    Świetne jest to, że można wypełnić go różnymi składnikami.
    To dla mnie zaskakujące. Kolejny niesamowity przepis.
    Chlebek wygląda przepysznie 🙂

  14. Nie słyszałam jeszcze o tym chlebie. Muszę przyznać, że wygląda przepysznie I pewnie tak smakuje. Może spróbuję zrobić żeby zaskoczyć rodzinę

  15. Bardzo żałuję, że tym razem nie udało mi się dołączyć, chlebek znakomity i jeszcze ma historię w tle, a takie wypieki lubię najbardziej. Do następnej grudniowej 🙂

  16. Toksyczna Kosmetyczka

    Przyznam, że wygląda obłędnie, więc może się skuszę. Zapisuję koniecznie ten przepis 🙂

  17. Jak zawsze znajdujesz coś ciekawego na świecie. To się nazywa gotowanie z pasją. Chlebek wygląda bardzo smakowicie. Z pewnością smakuje jeszcze lepiej.

  18. Ależ on smakowicie wygląda tak czuję pod skórą że do wina byłby idealny …i dobrej książki!
    Takie pyszności to tylko u Ciebie!

  19. Świetny wypiek, w sumie pierwszy raz słyszę o nim ale mnie zaintrygowalas. Chętnie zrobię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.