![](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2020/11/P1014552-580x773.jpg)
Ten pomysł na dynię bardzo nam smakował. Wszystkie składniki wyjątkowo dobrze łączą się ze sobą dając danie, które jest idealnym posiłkiem na jesienny i zimowy obiad czy kolację. A do tego wszystko można przygotować w niecałą godzinę. Wziąwszy pod uwagę, że dynię trzeba upiec, to naprawdę niewiele czasu. A potrawa jest sycąca, energetyczna i sezonowa. Przygotujcie ją z uważnością i delektujcie się w rytmie slow. Oczywiście z kieliszkiem wina!
![](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2020/11/P1014549-580x773.jpg)
Pieczona dynia faszerowana białą kiełbasą, jabłkiem i karmelizowaną cebulą
dla dwóch osób
1 dynia piżmowa lub Hokkaido
3 łyżki masła
1 duża żółta cebula
2 ząbki czosnku
1 surowa wieprzowa kiełbasa
2 jabłka
1 łyżka listków tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz do smaku
Najpierw pieczemy dynię.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Dynię przekrój na pół i wyjmij gniazda nasienne. Połóż połówki dyni wewnętrzną stroną do dołu na blasze. Piecz około 20-30 minut lub do momentu, gdy po przekłuciu widelcem wierzch dyni będzie miękki. Wyjmij dynie z piekarnika i połóż otwartą stroną do góry.
Teraz karmelizujemy cebulę. Obierz ją, pokrój w piórka i ułóż na średniej patelni. Ustaw temperaturę na średni poziom, dodaj 1 łyżkę masła i duś, mieszając, aż uzyskasz złoty kolor – około 10 minut. Dodaj trochę wody, jeżeli cebula zacznie przywierać do patelni. Odłóż cebulę na talerz.
Kiełbasa i reszta. Pokrój jabłka w kostkę, wyjmij mięso z osłonki. Na patelnię włóż 1 łyżkę masła i roztarty czosnek i podsmażaj, następnie dodaj kiełbasę i zwiększ ogień do średniego. Podsmażaj kiełbasę i mieszaj, aby rozbić grudki, (ok. 5 minut) do zrumienienia. Dodaj jabłka i zioła i dalej podsmażaj, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodaj karmelizowaną cebulę do farszu i wymieszaj. Podsmaż wszystko razem, mieszając, aż wszystko się połączy. Teraz posól i posyp pieprzem. Wymieszaj.
Pieczenie faszerowanej dyni. Piekarnik nastaw na 210 st. C. Połówki dyni napełnij farszem. Ułóż dynie na blasze do pieczenia, farszem do góry i włóż na górną kratkę piekarnika na 10 minut, aż wierzch się zarumieni i będzie chrupiący.
Podawaj od razu.
Wino do pieczonej dyni to Riesling lub Chardonnay.
![](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2020/11/P1012315-1-580x713.jpg)
Nic lepszego niż faszerowana dynia nie mogłam sobie wymarzyć na jutrzejszy obiad. Super że zamieściłaś ten przepis
Cztery fajery,
jeżeli lubisz dynię, to jest to pyszne. My zjedliśmy z wielkim smakiem.
Dobrze, że to dyniowe danie można przygotować w mniej niż godzinę, super.
Pojedztam,
tak. Polecam spróbować.
Faszerowanej dyni jeszcze nie miałam okazji kosztowac, ale z przyjemnością to zrobię, zacznę od zaproponowanego przepisu, już przepisuję do zeszytu. 🙂
Iabela, spróbuj, bo jeżeli lubisz dynię, ten przepis jest dla Ciebie.
Poza tym dynia to zdrowe i niskokaloryczne warzywo, a teraz jest najlepsza.
jakie danie, wspaniałe!
Dziękuję Magdalena.
Aniu, cudna propozycja! Ja ostatnio też miałam wenę na dynię, ale weszłam do sklepu i zgłupiałam, bo nie wiedziałam jaką kupić. Niestety na dyniach się nie znam. Także super, że napisałaś, który rodzaj do dania się nadaje 🙂 Pozdrawiam
Pichceniomania, cieszę się, że to Ci się przyda.
Nie kupuję dyni w sklepie, tylko zwykle na bazarze lub u producenta. Ale są jeszcze dobre zielniaki, więc na pewno trafisz na zdrową dynię.
Ciekawy sposób ba nadzianie mojej ulubionej królowej jesieni!
Mniam!
Kamila, dziękuję.
I polecam, bo bardzo mi się udał (będąc nieskromną…)
apetycznie wyglądA
Iza, jest pyszna.
Nie lubię białej kiełbasy samej w sobie, ale przeis wydaje sie niwzwykle smaczny, czy zamaist białej kiełbasy mogę coś innego tam wrzucić? Kinga
Kinga, mięso z białej kiełbasy to doprawiona wieprzowina. I o to w tym daniu chodzi.
Dodaj inne, ale musisz je doprawić, aby całość dobrze smakowała.