Drożdżowe ślimaki z duszoną gruszką, imbirem i cytrynowym lukrem

 

Bułeczki – ślimaki ze słodkim, gruszkowym nadzieniem. Delikatne jak chmurka ciasto, aromatyczny farsz pachnący cynamonem i gruszkami. Są wspaniałe, uzależniające, bardzo maślane, słodkie słodkością dojrzałych gruszek i znikają błyskawicznie. Weekendowe śniadanie , podwieczorek lub deser.

 

 

duszone gruszki
5 gruszek – u mnie Konferencja
2 cm imbiru
2 łyżki miodu
1 łyżka korzennej przyprawy pumpkin spice

ciasto
180 ml mleka
50 g cukru
50 g masła
15 g świeżych drożdży (7 g suszonych )
2 jajka
360 g mąki
1/2 łyżeczki soli

lukier
sok z cytryny
cukier puder

 

Gruszki obierz, wyjmij gniazda nasienne i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej miód, dodaj gruszki, obrany i starty na tarce imbir. Duś kilka minut, aż uzyskasz gęstą masę i płyn odparuje. Odstaw do ostygnięcia.

Zrób rozczyn. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Przelej miksturę do dużej misy robota i jeśli mleko jest lekko ciepłe, można dodać drożdże. Wymieszaj rozczyn i odstaw na 10-15 minut.
Gdy rozczyn podrośnie, wbij do niego jajka i wymieszaj . Do masy stopniowo dodawaj mąkę i szczyptę soli, cały czas mieszając mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Mieszaj do momentu, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto powinno być lepkie. Nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i szybko zagnieć aż uzyskasz gładką kulę. Ciasto minimalnie podsyp mąką ( 1-2 łyżki) i rozwałkuj na kształt prostokąta – mój prostokąt miał wymiary około 30 x 40 cm.
Gruszkową masą posmaruj równomiernie ciasto. Posyp ją pumpkin spice .
Ciasto zwiń wzdłuż krótszego boku dość ciasno, aby utworzyć zwarty rulon. Pokrój go na kawałki o szerokości około 3 cm i ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
( *UWAGA: na tym etapie można zamrozić bułeczki lub wstawić je do lodówki na noc jeśli chcecie je piec następnego dnia).
Tak przygotowane bułeczki odstaw do podwojenia objętości na około 30 minut, przykryte ściereczką .
Rozgrzej piekarnik do 180 st. i przygotuj polewę – wymieszaj cukier puder z sokiem cytrynowym na gęstą masę.
Piecz ślimaki przez 18-20 minut, do momentu, aż bułeczki się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika polukruj ciepłe bułeczki, dzięki temu dłużej zachowają świeżość.

16 thoughts on “Drożdżowe ślimaki z duszoną gruszką, imbirem i cytrynowym lukrem

  1. Takie drożdżówki to ja kocham. Już czuje jak pieknie pachną…

  2. Uwielbiam drożdżówki z owocami!

  3. Osobiście uwielbiam drożdżówki wszelkiej maści. Moja babcia uważała, że najlepsze wychodzą robione ręcznie, ale idąc z duchem czasu ja aktualnie używam robota planetarnego z Ariete. Wypieki wychodzą równie smaczne, ale jest to znacznie prostsze i szybsze! Pozdrawiam

  4. Brzmi jak idealny przepis na weekendowe leniwe poranki!

  5. Jak to pięknie się prezentuje. Na pewno warto wypróbować, póki jest sezon.

  6. Może w najbliższym czasie skorzystam z tego przepisu.

  7. I już zgłodniałam. Takich pyszności jeszcze nie robiłam. Ale może w końcu się pokuszę o to 🙂

  8. Ale mi narobiłaś ochoty na takie pyszne drożdżóweczki! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.