Dorsz skrei zapiekany w sosie pomidorowym z tymiankiem

 

 

Oprócz samych wad, zima ma też kilka zalet. Po pierwsze to czas na wyjątkowego dorsza skrei, którego nie spotkamy o innej porze roku. Poza tym zimową porą owoce morza są najlepsze – ostrygi, przegrzebki, mule. Teraz zajadam się nimi bezkarnie. Pachną mi morzem, rześkim wiatrem i jestem przekonana, że są naładowane zdrowymi minerałami.
Dzisiaj zapraszam na skreia w pomidorowym sosie. A może wolisz:
Dorsz skrei z masłem czosnkowym i porem lub Dorsz skrei z porami i winem   

 

 

Skrei w pomidorowym sosie z tymiankiem

1 płat dorsza skrei  – mój ważył  900 g
kilka gałązek tymianku

300 ml domowego przecieru pomidorowego
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka Ramiro
1 łyżka oliwy EV + 1 do formy
100 ml bulionu z warzyw
1/2 łyżeczki suszonej chili
3/4 łyżeczki soli morskiej

Najpierw robię sos. Szalotkę i czosnek obieram i drobno siekam. Myję paprykę i kroję ją na paski, odrzucam nasiona. W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję szalotkę i czosnek, blanszuję 2 minuty, dodaję paprykę i blanszuję razem 3 minuty. Wlewam bulion, sos pomidorowy, dodaję sól i chili. Mieszam i gotuję 10 minut.
Piekarnik nagrzewam do 190 st. C. Formę do zapiekania polewam oliwą. Skreia kroję na porcje i układam w naczyniu. Polewam sosem pomidorowym i układam gałązki tymianku. Zapiekam 20-25 minut.

Sałata rzymska z parmezanem
2 rzymskie sałaty
parmezan
1 łyżka oliwy EV

Na patelni rozgrzewam oliwę. Sałaty kroję na pół i podsmażam je z obu stron, aż zwiędną. Wykładam na talerz i ścieram parmezan.
Podaję z upieczonym dorszem i świeżą bagietką.

 

22 thoughts on “Dorsz skrei zapiekany w sosie pomidorowym z tymiankiem

  1. Masz rację Aniu to najlepszy czas na owoce morza, a z przepisu chętnie skorzystam

  2. No ciekawe czy w tym roku skreia wejdzie ma lofockie wody… W zeszłym roku niestety nie było skrei na Lofotach i rybacy mio duży problem. No ale jeszcze jest trochę czasu 🙂 sama już nie moge się doczekać aż mąż mi ja przywozie 😉 my skrejowego dorsza jadamy prosto z patelni… jest najlepszy, a w pomidorach nie koniecznie lubimy 🙂

    • Post Author Amber

      Aniu, do Polski skrei już dotarł i jemy go od stycznia. Prosto z patelni też lubimy, ale lubimy sobie urozmaicać. Z pomidorami jest przepyszny.

      • Na Lofotach tez juz jest tylko nie z tej strony gdzie łowi nie mąż 🙂
        Chłopcy łowią od wewnętrznej strony Lofot, a skrei jest bardziej od strony północnej i powoli kieruje się w wewnętrzną stronę 🙂 oby tylko ławice wpłynęły bo ekipa szykuje się na łowiska i mąja zamiar nie wracac na pusto 🙂

  3. Wszystko cudowne, wszystko pyszne a jak już zobaczyłam na zdjęciu ten chleb to po prostu kiszki mi zajęczały. To jedzenie jest takie proste a w związku z tym takie pyszne, że mam ochotę porwać to wszystko co na zdjęciu i oczywiście podwójną sałatę!

    • Post Author Amber

      Kasiu, cieszę się, ze mój obiad przypadł do Twojego gustu. Na zdjęciu jest bagietka na zakwasie. A taką sałatę bardzo lubimy.

  4. Bardzo lubimy ryby, a dorsza szczególnie. Twój przepis wągląda pysznie I chętnie spróbuję przyrządzić go w takiej wersji.

  5. Momentalnie wzrósł mi apetyt na rybę. Teraz muszę rozejrzeć się za dobrym dorszem. 🙂
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  6. Wędrówki po kuchni

    Dorsz zaraz obok dorady i turbota to jedna z moich ulubionych ryb 🙂

  7. Wygląda smacznie. Akurat mam dorsza, chyba będę próbowała tego przepisu

  8. Wygląda bardzo apetycznie. Myślę, że taki obiad będzie smakował wielu osobom.

  9. Danie prezentuje się naprawdę świetnie i na pewno jest ucztą dla podniebienia.

  10. Moja ulubiona ryba, mięsista i o idealnym smaku. Taki przepis gwarantuje jej smakowitość. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.