Dorsz skrei w sosie curry z edamame, limonką i kolendrą

 

Wyjątkowo pyszny i niewymagający sposób na rybę. U mnie w roli głównej skrei, który teraz ma swój wielki czas. Aromatyczny sos curry i pyszna ryba. To nie może się nie udać. Delicje!

 

 

300 g dorsza skrei bez skóry
2-3 łyżki tajskiej pasty curry
olej arachidowy do smażenia
1 szalotka, posiekana
1 łyżeczka startego imbiru
2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżki cukru trzcinowego
50 ml wody
200 ml ‘mleka’ kokosowego z dużą zawartością kokosa – u mnie 80%
1 łyżka sosu rybnego
1 garść mrożonej edamame
limonka i kolendra do podania

Umytą rybę pokrój na kawałki, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj 1 łyżką pasty curry. Na żeliwnej patelni rozgrzej olej arachidowy. Dodaj szalotkę, imbir, czosnek, cukier i smaż na lekko złoty kolor ( około 3 minuty). Dodaj pozostałą pastę curry, mleko kokosowe, wodę i sos rybny. Dodaj edamame  i gotuj sos aż fasolka będzie miękka.  Teraz zmniejsz ogień i dodaj rybę. Przykryj patelnię i duś przez 5 minut (jeżeli kawałki ryby są dość grube, odwróć je na drugą stronę i gotuj jeszcze przez 2 minuty). Podawaj z posiekaną kolendrą i  limonką.
Możesz podać to danie z ryżem jaśminowym lub kuskusem.

16 thoughts on “Dorsz skrei w sosie curry z edamame, limonką i kolendrą

  1. Kinga VelarisLibrary

    Uwielbiam kiedy ryba jest delikatna i rozpływa się w ustach. Zapisuje przepis na później.

  2. Wędrowki po kuchni

    Dorsza uwielbiam, ale nie jestem pewna, czy akurat to danie przypadłoby mi do gustu 🙂

  3. To wygląda wyjątkowo smakowicie! Dorsz skrei w aromatycznym sosie curry z dodatkiem edamame, limonki i kolendry brzmi jak prawdziwa uczta dla podniebienia. To z pewnością danie, które zasługuje na uwagę i wypróbowanie! Dziękuję za przepis – z pewnością spróbuję go u siebie w domu

  4. Ależ ciekawa propozycja! Akurat w Galicji często można kupić dorsza skrei, a curry uwielbiamy! Chociaż to mój mąż jest specjalistą od ryb, to tym razem koniecznie muszę wypróbiwać Twoją propozycję I zaskoczyć męża :-).

  5. Zapowiada się smacznie. nigdy takiej nie robiłam

  6. No i zrobiłam się głodna… niesamowicie apetycznie wygląda ten Twoj dorsz Muszę rozejrzeć się czy uda mi się kupic dorsza.

  7. Świetny przepis, zastanawiam się tylko czy można użyć innego oleju do smażenia, nie wiem dlaczego ale zwyczajnie nie znoszę zapachu olei na bazie orzechów. Taki dziwny człowiek ze mnie

    • Post Author Amber

      Violu, dziękuję.
      Można oczywiście wykorzystać inny olej roślinny. Używam arachidowego, który ma wysoką temperaturę dymienia. Ja w ogóle nie czuję jego zapachu ani smaku.

  8. uwielbiam rybki. Szkoda że dorsz taki drogi, no ale mimo to chętnie wypróbuję Twój przepis przy najbliższej okazji

    • Czerwonafilizanka, dorsza skrei jada się rzadko, bo to bardzo sezonowa ryba.
      Można go zastąpić inną rybą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.