Bostocki z kremem pistacjowym i pomarańczami. Rozpustne śniadanie

 

Namiętnie piekę brioszki, duże i małe. Mam taką fanaberię nieokiełznaną… Z premedytacją zostawiam kawałek na potem, aby przygotować rozkoszne botocki i dać brioszce nowe życie. Najczęściej robię rozpustne śniadanie i bostocki ociekają wszelakim dobrem, jakie wyszperam z domowej spiżarni.
Dzisiaj serwowałam je z pistacjowym kremem i pomarańczami. Pławiły się w morzu kawy.

 

 

Bostocki z pomarańczami i kremem pistacjowym

syrop pomarańczowy
100 ml soku z pomarańczy
100 g drobnego cukru
100 ml wody

słoik kremu pistacjowego

kromki brioszki ( może być drożdżowe ciasto, chałka, babka)
1 pomarańcza
płatki migdałów
cukier puder z wanilią

Do małego garnka wlej sok pomarańczowy, wodę i dodaj cukier. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści – 5 minut. Zestaw z ognia i  odstaw do ostudzenia.
Obierz pomarańczę ze skórki i albedo, pokrój w plastry. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Każdą kromkę drożdżówki umocz z obu stron w syropie, nałóż krem pistacjowy i plaster pomarańczy, posyp migdałowymi płatkami. Zapiekaj ok. 20 minut albo dłużej. Posyp cukrem pudrem i rozkoszuj się!
Nie zapomnij zaparzyć aromatycznej kawy.

14 thoughts on “Bostocki z kremem pistacjowym i pomarańczami. Rozpustne śniadanie

  1. Bardzo pyszne i podoba mi się, że rozpustne, jestem jeszcze przed śniadaniem, więc nabrałam wielkiego apetytu. Miłego dnia i słonka 🙂

  2. Rzeczywiście to spora rozpusta. Ja potraktowałabym to danie raczej jako deser, bo nie jem słodkich śniadań, ale wygląda super.

  3. Na takie rozpustne śniadanie jestem bardzo chętna.

  4. czerwonafilizanka

    już czytając składniki aż sie miło robi, nie ma opcji to musi być pyszne. Takie śniadanie to gwarancja dobrego dnia

  5. Aniu, wygląda i brzmi bardzo apetycznie. Czy możesz zdradzić mi jakiego kremu pistacjowego użyłaś? Zrobiłaś swój czy to raczej gotowy?

  6. Pyszne śniadanie, Wyobrażam sobie ten soczysty smak pomarańczy w połączeniu z delikatnym aromatem pistacji. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.