Cukinia faszerowana jagnięciną i ryżem w sosie cytrynowym. Greckie lato

 

Kocham Grecję miłością absolutną. Za otwartość, jedzenie i sztukę biesiadowania. A grecka sztuka kulinarna jest dla mnie fenomenem.  Dogmatem kuchni greckiej jest sezonowość. Poszczególnych produktów używa się tu wtedy kiedy przychodzi na nie czas. Gotuje się doskonale  i dzieli jedzeniem ze wszystkimi.  Najlepiej spędza mi się greckie wakacje na wyspach, bo tam znajduję wszystko to , o czym napisałam wyżej. Te faszerowane cukinie w sosie cytrynowym jedliśmy w rodzinnej tawernie na Krecie. Właściciel z pomocą całej rodziny prowadził swoją knajpkę  z wielką dbałością i codziennie zaskakiwał nas nowym fantastycznym daniem.  Spróbujcie tych cukinii. Poezja!

 

 

Ok. 2 kg młodej cukinii
500 g mielonej jagnięciny ( ewentualnie wołowiny)
1 czerwona cebula
1 dymka
2 ząbki czosnku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka koperku
3/4 szklanki ryżu
3 łyżki oliwy greckiej
sól, pieprz
500 ml domowego bulionu z warzyw lub kurczaka

sos cytrynowy
6 łyżek oliwy
3 – 4 łyżki mąki
2 duże żółtka
sok i skórka z jednej cytryny

koperek, świeżo mielony pieprz i sok z cytryny do podania

Odetnij oba końce cukinii. Dobrze je opłucz, a następnie pokrój na  około 5 cm każdy kawałek. Usuń większość środka cukinii.
Przygotuj nadzienie w misce, mieszając  mieloną jagnięcinę z posiekaną czerwoną cebulą, dymką, czosnkiem, pietruszką, koperkiem, ryżem i oliwą. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszaj. Napełniaj kawałki cukinii, wciskając palcem nadzienie. Nadzianą cukinię ułóż ciasno w  szerokim rondlu. Wlej tyle bulionu, aby sięgał do połowy cukinii (ewentualnie dolej wody) i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia 10 minut.
Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj danie pod przykryciem przez około 30 – 40 minut. Gdy płyn zmniejszy się prawie do połowy, wyłącz ogień.
Teraz zrób sos. W małym rondelku wymieszaj mąkę i oliwę na gęstą pastę. Podgrzej mieszaninę w rondelku na dużym ogniu i gotuj przez 2 minuty. Następnie za pomocą chochli zacznij dodawać po łyżce wywaru z garnka z cukiniami. Mieszaj cały czas, aż dodasz co najmniej ⅔ płynu do mąki.
W garnuszku ubij żółtka, aż będą lekko spienione. Weź łyżkę sosu, który właśnie zrobiłaś i bardzo powoli wlewaj go do jajek, cały czas ubijając jajka, aż cały sos znajdzie się w jajkach. Wlej również sok z cytryny i dodaj skórkę. Następnie wlej wszystko z powrotem do garnka z cukiniami.

Potrząśnij garnkiem, aby sos równomiernie się rozprowadził. Zmniejsz ogień, skosztuj sosu i w razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aby sos połączył się z cukinią.
Zdejmij z ognia i najlepiej odstaw na 30 minut przed podaniem, aby smaki się połączyły. Podawaj ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Delicious!

28 thoughts on “Cukinia faszerowana jagnięciną i ryżem w sosie cytrynowym. Greckie lato

  1. Rewelacyjny pomysł na obiad, zwłaszcza w takie upały. Sos cytrynowy zapewne dodaje jej aromatu. To musi być pyszne

    • Post Author Amber

      Cztery fajery, upały nie mają tu nic do rzeczy. W Grecji to normalne, że jest gorąco. To jest po prostu pyszne.

  2. Zapisuję do zrobienia 🙂

  3. Osobiście nie przepadam za jgnięciną, a podobne do niej mięso to kurczak, więc tym bym je zastąpiła. Cała reszta jak najbardziej jest warta spróbwania 🙂

    • Post Author Amber

      Kinga, Ty wybierasz mięso jakie lubisz. Kurczak to nie jest grecki smak, ale o gustach się nie dyskutuje.

  4. Aniu, ależ zachwyciłaś mnie tym przepisem <3 Szykuje się u mnie prawdziwy wysyp cukinii, więc już wiem, co na pewno z niej zrobię na ,,pierwszy ogień,, 😀 Jagnięciny pewnie u nas nie dostanę, ale piszesz, że nadaje się wołowina, w takim razie jej użyję. Potrawa wygląda naprawdę obłędnie, no i ten sos cytrynowy <3 😀
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    • Post Author Amber

      Agness, jak się cieszę. To wspaniałe danie na pewno zachwyci Twoje kubki smakowe. Tak, możesz użyć wołowinę. Dziękuję.

  5. Idealne połączenie, letni i mimo wszystko lekki obiad, a sos cytrynowy dopełnia całości.

  6. Danie smakowite, chętnie wypróbuję. Właśnie jestem na etapie poszukiwania różności na wykorzystanie cukinii, obrodziła w tym roku wyjątkowo. Sos cytrynowy podejrzewam, że “podkręca” smak 🙂 Może przez chwilę poczuję się jak na Krecie 🙂

    • Post Author Amber

      Justyna,
      cukinia chyba daje obfite plony w każdym sezonie. Sos zdecydowanie nadaje potrawie charakteru.

  7. Z pewnością ciekawe danie, choć nie przepadam za cukinią, to chętnie bym się skusiła na kawałek. 🙂

  8. Takie przepisy przywiezione z wojaży to prawdziwe perełki. O matko jakie to musi być dobre…

  9. Kusisz! Danie wygląda obłędnie! Chętnie wypróbuję przepis, jestem ciekawa smaku.

  10. Ja również kocham Grecję i jej kuchnie całym sercem,gdyby była taka możliwość z chcecia bym tam zamieszkała:) Bardzo lubię też cukinie a Twoje danie z radością wyprobuje . Kwintesencja lata na talerzu.

  11. Raz robiłam faszerowaną cukinię i była bardzo smaczna. Z chęcią wypróbuję ten przepis.

  12. Z takiem farszem i sosem musi być pyszne. Przepis do wypróbowania. :))

  13. Czy ryż ma być wcześniej ugotowany?

  14. Wspaniale czyta się Pani przepisy i opowieści! Ten przepis zamierzam jutro wypróbować. Mam pytanie, czy sos powinien być rzadszy, czy raczej gęsty? Pozdrawiam wakacyjnie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.