Ciasto z kwiatami czarnego bzu. Bez glutenu

 

Mój dom pachniał wczoraj hyćką. Spieszmy się z przetworami i jedzeniem tych wyjątkowych kwiatów. U mnie Był to dzień przetworów z czarnobzowych kwiatów – robię syrop, nalewkę i ocet. Do picia w ciągu dnia przygotowałam lemoniadę. Upiekłam też fantastyczne ciasto z dodatkiem tych aromatycznych kwiatów. Tym razem proponuję wersję bezglutenową. Dodatkowo ciasto możesz przygotować w dwóch wariantach – z samymi kwiatami i z syropem z kwiatów. Albo zamienić mąki i podać ciasto w wersji klasycznej. Każdy wariant będzie wspaniały.

 

 

Ciasto bezglutenowe z kwiatami czarnego bzu
okrągła forma o średnicy 20 cm

150 g mąki kukurydzianej
120 g mąki ryżowej
20 g skrobi kukurydzianej
250 g śmietany 18%
100 g cukru pudru
2 duże jajka
12 g proszku do pieczenia
4-6 parasoli kwiatów czarnego bzu

Piekarnik nastaw na 180 st. C. Formę wysmaruj masłem – dno i boki i posyp mąką. Kwiaty czarnego bzu oddziel od łodyżek. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę, po czym mieszając dodawaj na przemian ze śmietaną mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Miksuj do uzyskania miękkiej i jednorodnej masy, następnie delikatnie dodaj ubite białka, a na końcu kwiaty czarnego bzu i wymieszaj całość łyżką.

Przełóż do formy o średnicy 20 cm ( z wysokimi bokami – u mnie tortownica) i piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut, wykonując test wykałaczką, aby sprawdzić czy nie trzeba przedłużyć pieczenia ( kontroluj ciasto przez ostatnie 10 minut pieczenia ).

Po wyjęciu z piekarnika odstaw formę z ciastem na kilka minut do ostygnięcia, następnie wyjmij ciasto z foremki i posyp cukrem pudrem. Udekoruj kwiatami czarnego bzu i podawaj.

 

 

Podobnie jak wszystkie ciasta bezglutenowe, to ciasto wysycha nieco szybciej, niż pieczone z tradycyjnych mąk. Zamiast mąki kukurydzianej, można użyć grubiej mieloną polentę – ale mniejszą ilość 120-130 g.
Jeśli nie chcesz robić ciasta bezglutenowego, możesz zastąpić mąkę ryżową i skrobię kukurydzianą , mąką pszenną tortową.

Druga wersja tego ciasta. Zrób syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis TUTAJ. Upiecz ciasto. Kiedy przestygnie, nakłuj je patyczkiem do szaszłyków i nasącz syropem.

14 thoughts on “Ciasto z kwiatami czarnego bzu. Bez glutenu

  1. Super przepis, z chęcią wypróbuję. Zwłaszcza że doceniam właściwości czarnego bzu.

  2. Pachnie teraz niesamowicie 🙂 to jest dobry moment na wykorzystanie przepisu

  3. Nigdy nie próbowałam ciasta z kwiatami buz, ani nawet nie słyszałam o takim. Brzmi naprawdę ciekawie i intrygująco.

  4. Hyćka to ciekawy dodatek do ciasta, chętnie spróbowałabym do herbatki kawałeczek albo dwa:)

  5. Skoro jest bez glutenu to na pewno polecę je znajomej.

  6. Velaris' Library Kinga

    To przyznam ciekawe połaćzenie i chyba w takiej wersji kwiatów bzu nie miałam okazji widzieć. Świetny pomysł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.