Ciasto z gotowanymi pomarańczami i migdałami. Bez glutenu

 

 

To ciasto jest WSPANIAŁE. Delikatne, mięciutkie i pachnące cytrusami. Podczas gotowania pomarańczy i pieczenia, a także długo po, w całym domu pachnie jak w gaju pomarańczowym. Smak za to rozkoszny, absolutnie rozkoszny.
Ważne jest, aby cytrusy użyte do ciasta pochodziły z upraw ekologicznych i nie były woskowane. Moje przybyły prosto z Sycylii. Do ciasta wykorzystałam pomarańcze waniliowe i wspaniałą skórkę z cytryn.
Ciasto jest bez mąki, masła i mleka. I uważaj, bo znika bardzo szybko.

 

 

Ciasto  z gotowanymi pomarańczami i migdałami
przepis Rozkoszny z moimi zmianami

Ciasto
3 średnie pomarańcze ( z ekologicznej uprawy, nie woskowane)
6 dużych jajek
230 g mąki migdałowej lub mielonych płatków
230 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier pomarańczowy:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
skórka cytrynowa z niewoskowanej cytryny

Crème fraîche
esencja waniliowa

Piekłam w kwadratowej formie 24×24 cm z wyjmowanym dnem. Ale może być też tortownica o średnicy 23 cm.

Pomarańcze umyj i gotuj całe wraz ze skórką przez 2h ( moje gotowały się godzinę). Wystudź i zblenduj na puree. Można to zrobić dzień wcześniej.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem lub wysmaruj masłem i obsyp mąką (wykorzystałam kwadratową formę z wyjmowanym dnem).

Jajka ubij z cukrem, dodaj mielone migdały, proszek do pieczenia i puree z całych pomarańczy. Bardzo dokładnie wymieszaj. Natychmiast przełóż do przygotowanej formy i piecz przez 50-60 minut (piekłam 50 minut). W razie zbyt szybkiego przyrumieniania, przykryj folią aluminiową. Wystudź całkowicie.

Aby zrobić lukier, wymieszaj cukier puder z sokiem z pomarańczy. Polej nim wystudzone ciasto i zetrzyj skórkę z cytryny.
Crème fraîche wymieszaj z esencją waniliową i podawaj do ciasta.

36 thoughts on “Ciasto z gotowanymi pomarańczami i migdałami. Bez glutenu

  1. Przepis zapowiada się ciekawie, sezon na pomarańcze trwa, może się skuszę i zrobię

  2. Super ciasto bez glutenu 😀

  3. Świetne to ciasto. Akurat mam dużo migdałów

  4. Wygląda rewelacyjnie a sądząc po składnikach to niebo w gębie! Pyszota!

  5. Pomarańcze i migdały to na pewno świetne połączenie i chętnie się skuszę.

  6. Co tydzień robimy jakieś cìasto, więc chętnie się skuszę na twoją propozycję.

  7. To ciasto wygląda świetnie ! I chętnie bym spróbowała. Piec niestety nie lubię

  8. Wędrówki po kuchni

    Sezon na pomarańcze w pełni, więc warto z nich korzystać

  9. Dosłownie kilka dni temu jadłem bardzo podobne ciasto na Sycylii. Zapisuje przepis!

  10. Te gotowane pomarańcze mnie ciekawią. Nie pozostaje mi nic jak zrobić te ciasto.

  11. Zapowiada się nader kusząco smakowo, migdały idealnie współgrają z pomarańczami.

  12. Super, że jest takie proste w wykonaniu! Wygląda pysznie

  13. Świetny przepis, chętnie wypróbuje.

  14. Lubię ciasta pomarańczowe i migdałowe tu jest dwa w jednym i wygląda przepysznie

  15. Witaj! Myślisz, że można upiec to ciasto w formie na babkę?

  16. Przepyszne,synowa robiła na święta,jest smaczne, delikatnie wilgotne, super ciasto

Skomentuj margot Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.