Ciasto marchewkowe z pumpkin spice i cytrynowym lukrem

 

Wprawdzie marchew kojarzy się z wytrawną stroną gotowania, ale wyjątkowa słodycz tego warzywa z powodzeniem sprawdza się w przypadku ciast. Marchew do wypieków wykorzystywano już w średniowieczu ze względu na to, że cukier był wtedy towarem drogim i trudno dostępnym.
Swoją miękkość i wilgotność ciasto zawdzięcza właśnie marchwi . Marchew zmienia bowiem konsystencję ciasta podczas pieczenia i nadaje mu niespotykany w żadnym innym wypieku aromat. dodatek korzennych przypraw zwiększa jego wspaniały smak.

 

 

forma 25x12x8 cm lub tortownica o średnicy 23 cm
1 szklanka = 250 ml

1/2 szklanki cukru
3 jajka
2 szklanki mąki – 1 pszennej i 1 krupczatki
1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub stopionego masła
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka marchwi startej na drobnych oczkach
1 łyżeczka sody
1 łyżka pumpkin spice lub innej przyprawy korzennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

 

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.  Formę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienką warstwą masła.  Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę  z cukrem. Następnie w misie robota kuchennego umieścić  ubite białka  i stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując.
W oddzielnej misce wymieszaj mąki z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Suchą mieszankę połącz z mieszającą się w robocie mokrą masą.
Teraz dodaj startą marchew, olej oraz jogurt naturalny. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, możesz wylać je na przygotowaną formę.
Piecz przez 40 – 50 minut w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku.  Sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli po wyjęciu z ciasta, patyczek  będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Wyjmij je z formy i zostaw na kratce. Gdy przestygnie, polej lukrem.

Lukier. Przesiany przez sitko cukier puder wsyp do miski i stopniowo dodawaj sok z cytryny,  dokładnie utrzyj. Kiedy masa zrobi się jednolita i gładka – lukier jest gotowy.

 

12 thoughts on “Ciasto marchewkowe z pumpkin spice i cytrynowym lukrem

  1. Nie często można próbować takie ciasta. Ja jeszcze nie miałam okazji, ale chętnie bym upiekła

  2. Ciekawe połączenie, chętnie bym takiego spróbowała!

  3. Uwielbiam ciasto marchewkowe za jego smak i wilgotność. Chętnie spróbuję również z tego przepisu 🙂

  4. Jestem zaskoczona że już w średniowieczu ciasto marchewkowe było znane. Ciekawa jestem smaku połączenia marchwiowego aromatycznego ciasta z cytruną. Brzmi kusząco

    • czerwonafilizanka, w średniowieczu wykorzystywano wiele warzyw i ziół w kuchni, jak i leczniczo.
      Marchew świetnie łączy się z cytryną. Najczęściej wykorzystuje się to w surówkach.

  5. Wędrowki po kuchni

    Fajne, jesienne ciasto. Zdjęłabym tylko lukier, bo nie lubię 😀 i mogę zajadać 🙂

  6. To ciasto kojarzy mi się z jesienią. Ja dodaję jeszcze orzechy włoskie.

    • Gosiu, tak jak napisałam we wstępie – czytałaś? – to jesienny deser. Orzechów nie jadam, są dla mnie silnymi alergenami. Poza tym orzechy
      dodają wszyscy, co czyni to ciasto zbyt powszednim. Lubię własne kulinarne ścieżki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.