Chleb z jabłkiem i migdałami. Wrześniowa Piekarnia

 

Chleb jest wilgotny – z pewnością ma na to wpływ  dodatek jabłka, mięciutki i pyszny. U mnie oczywiście bez orzechów, ale migdały robią robotę. Wykorzystałam trzy rodzaje mąki i zdecydowałam się na chleb na drożdżach. Chciałam zachęcić osoby nieprzekonane do własnego pieczywa, że domowy chleb jest naprawdę świetny i warto piec. Można zacząć od tego przepisu.
A jak u Was ? Ciekawa jestem Waszych chlebów.

 

 

Chleb drożdżowy z jabłkiem i prażonymi migdałami
przepis  z bloga  Pain de Martin z moimi zmianami
75 g prażonych migdałów
3 g drożdży
250 g wody
200 g grubo startego jabłka (ze skórką) – u mnie Grójeckie
25 g ciemnego cukru muscovado
100 g mąki żytniej gruboziarnistej
100 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki orkiszowej chlebowej
9 g soli

Upraż migdały na patelni. Wszystkie składniki wymieszaj w misce (ciasta nie trzeba zagniatać), przykryj pokrywką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 6–8 godzin.

Zamieszaj w misce kilka obrotów tak, aby ciasto się zatopiło, natłuść formę i włóż do niej ciasto. Posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut. W odpowiednim czasie ustaw piekarnik na 250 stopni.

Zrób  kilka nacięć w chlebie i włóż go do piekarnika. Obniż temperaturę do 200 stopni i piecz około 55 minut. Na ostatnie 10 minut możesz wyjąć chleb z formy i położyć go na metalowej kratce, aby dookoła nabrał dodatkowej skórki. Wyjmij i odstaw na kratkę przed pokrojeniem.

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu

26 thoughts on “Chleb z jabłkiem i migdałami. Wrześniowa Piekarnia

  1. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Aniu – ciekawe połączenie te migdały z jabłkiem 🙂 Ja zrobiłam chleb na zakwasie, jestem zachwycona smakiem i wszelkimi wrażeniami związanymi z tym chlebem. Dziękuję za pomysł do Wrześniowej Piekarni 🙂 Pozdrawiam 🙂

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2023/09/chleb-zytnio-orkiszowy-na-zakwasie-z.html

  2. Ależ nam ten chleb smakował, mniam!
    Rewelacyjny chleb wybrałaś na wrześniowe wypiekanie!

  3. Wspaniale upieczony bochenek i wyśmienity przepis. Dziękuję za kolejny miesiąc wspólnego pieczenia 🙂

  4. Chętnie bym takiego spróbowała, może uda mi się namówić mamę do upieczenia 🙂

  5. Wspaniała wrześniowa propozycja!
    Dziękuję za ten czas pachnący jabłkami.

  6. Nic tylko próbować. Chętnie zjadła bym taki chlebek na śniadanie

  7. Ciekawe połączenie jabłek i migdałów w chlebowym wydaniu, jeszcze nie miałam okazji takiego wypieku robić, zatem skuszę się na ten wariant odmiany pieczywa.

  8. Już czuję zapach tego bochenka… Mój chlebek właśnie się garuje, nie moge się doczekać!

  9. Dawno nie robiłam domowego chleba, a ten prezentuje się naprawdę genialnie.

  10. zdarzyło mi się upiec chleb, było w nim bardzo dużo ziaren, bardzo lubię taki

  11. taki chlebek na słodko ciekawa jestem z czym by mi dobrze smakowal

  12. Z pewnością taki chleb to naprawdę smaczny wypiek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.