Spaghetti z cukinią i kwiatami cukinii. Dla Niej i dla Niego

 

Kwiaty cukinii szybko się pojawiają i nagle znikają, dlatego trzeba korzystać z ich obecności ile się da. Są bardzo delikatne, więc najlepiej przygotować je od razu po powrocie z targu lub po zerwaniu z własnej uprawy. Są niewątpliwie wykwintnym dodatkiem do każdego dania i dodają potrawom lekkości.
Możemy mieć kwiaty męskie – są duże i bez zalążków. Albo żeńskie, nieco drobniejsze, z małymi cukiniami. Właśnie żeńskie wykorzystałam do dzisiejszego makaronu.

 

 

dla dwóch osób
200 g świeżego spaghetti
5 kwiatów cukinii ( moje były z malutkimi cukiniami)
50 g masła
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki peperoncino
1 łyżka natki pietruszki
50 g parmezanu plus do podania

W lekko posolonej wodzie ugotuj spaghetti al dente (jeżeli używasz suszonego, według przepisu na opakowaniu).
Kwiaty cukinii oczyść z pręcików, lekko opłucz i delikatnie osusz ściereczką. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i połowę masła, wrzuć czosnek pokrojony na plasterki i dodaj peproncino. Podgrzewaj 1 minutę, wrzuć malutkie cukinie pokrojone na plasterki i chwilę podsmażaj, mieszając. Teraz wrzuć spaghetti i wlej chochlę wody z gotowania makaronu. Wymieszaj, dodaj resztę masła i parmezan. Wymieszaj, dodaj natkę pietruszki i porwane kwiaty cukinii. Wymieszaj i rozłóż do ciepłych talerzy. Posyp parmezanem.

24 thoughts on “Spaghetti z cukinią i kwiatami cukinii. Dla Niej i dla Niego

  1. Nie sądziłam, że kwiaty cukinii mogą być tak wyjątkowym dodatkiem do potraw. Wyglądają pięknie i na pewno dodają potrawie wyjątkowego charakteru. 🙂

  2. Pysznie się zapowiada. Z chęcią upichcę takie spaghetti

  3. To coś zdecydowanie dla mnie, bo tradycyjnego nie lubię.

  4. To bardzo wykwintne danie biorąc pod uwagę składniki. Wygląda jak milion dolarów!
    Wspaniały i niezapomniany smak!

  5. Makaron z cukinią bym zjadła, ale bez kwiatów

  6. Co roku mam problem z klęska urodzaju cukinii. Teraz wiem co zrobić, by nie mieć tyle owoców – trzeb zjeść kwiaty!

  7. Spaghetti wygląda wyjątkowo smakowicie w takim wydaniu. Jak tylko będę mieć okazję to spróbuję. 🙂

  8. Bardzo pyszny obiad, idealny na letni dzień. Zaraz polecę zobaczyć, czy znajdę jakieś kwiatki i na pewno zrobię to danie. Dziękuję Ci za pyszną inspirację 🙂

  9. Połączenie cukinii z makaronem to odkrycie roku dla mnie, byłem w szoku, że to pasuje. Polecam z sosem śmietanowym!

  10. Velaris' Library Kinga

    Jest i sezon na cukinie. Uwielbiam ją. zresztą ja uwielbiam wszystkie letnie warzywa, bo mają taki prawdziwy smak.

  11. Od jakiegoś czasu odkrywam kolejne dania z cukinii. Twoja propozycja prezentuje się apetycznie. Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam.

  12. Myślę, że takie spaghetti może mi się spodobać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.