Cebula sycylijska z winem, kaparami i oliwkami. Sezonowo od A do M

 

W dzisiejszym spotkaniu z Konwaliami w kuchi główne skrzypce gra cebula. Cebula, pospolita rzecz można powiedzieć, ale nie całkiem , bo to wyjątkowe warzywo i życia bez cebuli sobie nie wyobrażam.
Tak się złożyło, że znajomy sklep przywiózł transport dóbr wszelakich z Sycylii, w tym i wyjątkową cebulę. Słuszną w rozmiarze, deliekatną i słodką w smaku. Podziwiałam ową odmianę podczas różnych sycylijskich wyjazdów i czasami przewoziłam kilka w niemożliwie wyładowanej walizce. Ale czasy się zmieniły i cebula przyjezdża teraz do nas.
Słów kilka o odmianie rossa di piata charakterystycnej dla Sycylii –  jej delikatny i słodki miąższ wykorzystywany jest przede wszystkim do produkcji dżemów. Waga jednej cebuli może wynieść od 500 gram do ponad kilograma. W sycylijskiej kuchni oprócz dżemów, przygotowuje się ją smażoną z patelni, jako dodatek do innych potraw, pieczoną  w krążkach w panierce lub bez, z pomidorami i serem, do focaccii i jako przystawka marynowana w oleju.
Zapraszam na wyjątkową cebulę z Sycylii!

 

 

Cipolle  in padella con caperi, vino e olive
1 – 2 cebule rossa di piata ( lub inna cebula)
100 g czarnych oliwek
1 łyżka solonych kaparów
1 łyżka suszonego oregano (opcjonalnie)
50 ml białego wytrawnego wina
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól morska i czarny pieprz

Cebule obierz i pokrój w tzw. piórka. Oliwki pokrój w krążki lub zostaw w całości.
Przepłucz kapary, aby usunąć nadmiar soli. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy, dodaj kapary i oliwki i podgrzewaj na wolnym ogniu. Dodaj cebulę i zwiększ ogień do dużego i smaż około 10 minut, często mieszając. Wlej wino, dopraw solą, pieprzem i oregano i zmniejsz ogień. Przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 10 minut, aby płyn częściowo odparował, a następnie wyłącz grzanie. Jedz goracą lub w temperaturze pokojowej z podsmażoną focaccią i białym winem.

24 thoughts on “Cebula sycylijska z winem, kaparami i oliwkami. Sezonowo od A do M

  1. Dokładnie tak jak ja!
    Życia bez cebuli sobie nie wyobrażam.
    A Twoja cebula pyszna!
    Zjadłabym całą porcję.
    Dziękuję za cebulowy czas. 🙂

  2. Bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Oboje brdzo lubimy cebulę, zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek.

  3. Danie z pewnością smaczne, ale ja bym go zjeść nie mogła niestety 🙁 Jednak mój mąż z pewnością by nie pogardził

  4. Rossa di piata pierwszy raz czytam ,że jest taka cebula.A sama potrawa z cebuli bardzo ciekawa i kusząca.
    p.s u mnie cebula to codzienny dodatek do potraw i składnik główny

    • Alu,
      Pobyty we Włoszech mnie wyedukowały i znam stamtąd jeszcze parę wyjątkowych rzeczy.
      Danie z cebuli bardzo Ci polecam.

  5. To mnie zadziwiłaś że jedna cebula może mieć od pół do nawet kilograma wagi. Wow.

  6. O tak przygotowanej cebuli jeszcze nie słyszałam, ale wygląda świetnie, aż ślinka cieknie. 🙂

  7. Ciekawe danie, chętnie spróbuję

  8. Uwielbiam zupy cebulowe. Myślę, że i w takiej wersji będzie mi smakowała. Zimą zrobię!

  9. Wiem że cebula jest bardzo wartościowa, ale jakoś nie umiem się do niej przekonać 🙂

  10. Wygląda bardzo smakowicie 🙂 Bardzo lubie proste i mające wiele smaku dania, jak to 🙂 Pozdrawiam

  11. O tak to warzywo co nawet niewielkie, wyciśnie z oczu słoną łzę i najczęściej gra drugie skrzypce w kuchni. Moja bez nie istnieje, a tak zasmażana musi być pyszna.
    Pozdrawiam

  12. Pozazdrościć sąsiedztwa takiego sklepu. Cebulę uwielbiam i lubię poznawać jej różne oblicza:-)

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.