Buchty drożdżowe z truskawkami

 

Buchteln – Buchtel, WuchtelOfennudel , Rohrnudel, to słodkie bułki z ciasta drożdżowego wypełnione powidłami, dżemem, mielonym makiem lub twraogiem. Pieczone  tak, aby się skleiły. Tradycyjny austriacki Buchtel jest pieczony z dżemem śliwkowym. Buchteln polewa się sosem waniliowym lub posypuje cukrem pudrem i je się  na ciepło.

Buchteln pochodzą z regionu Czech i podawane tam były podobnie jak knedle – gotowane na parze z sosem owocowym. Ale uważa się je za tradycyjny wypiek także w  kuchni austriackiej, słowackiej, słoweńskiej i węgierskiej.

Znane w całej Europie, chętnie goszczą na stołach jako deser lub danie główne na słodko – gotowane na parze.

 

 

Buchteln z truskawkami
na 12 bułek

400 g mąki pszennej
40 g cukru
25 g świeżych drożdży
30 g masła
120 ml mleka
2 jajka
1 torebka cukru z wanilią
szczypta soli
12 dużych truskawek lub dżem truskawkowy

2 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek
2 łyżki cukru trzcinowego do posypania
cukier puder do dekoracji
kwadratowa forma do pieczenia z wyjmowanym dnem

Świeże drożdże można zastąpić suchymi. W przeliczeniu 7 gramów drożdży instant to 25 gramów drożdży świeżych. Ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, jeśli jego powierzchnia jest gładka i lśniąca, a na wierzchu tworzą się pęcherzyki.
Do miseczki kruszymy drożdże i zalewamy je letnim mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Rozczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
W misie robota mieszamy mąkę z łyżeczką soli, cukrem waniliowym, 2 jajkami i rozpuszczonym, schłodzonym masłem. W środku robimy wgłębienie i wlewamy rozczyn. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut na niskich obrotach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i powiększenia dwukrotnie objętości.
Gdy ciasto dobrze wyrośnie, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 12 kawałków.  Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Każdy kawałek ciasta delikatnie rozciągamy w palcach, na środek ciasta nakładamy 1 truskawkę przekrojoną na cztery lub 1 łyżeczkę marmolady truskawkowej.
Ciasto zlepiamy i  układamy buchty złączeniem do dołu w formie wyłożonej papierem do pieczenia,  jedna obok drugiej, tak aby lekko przylegały do siebie. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Teraz buchty smarujemy  rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 25-30 minut . Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem i przestudzone podajemy.

18 thoughts on “Buchty drożdżowe z truskawkami

  1. Wow, ale pięknie się prezentują, zjadłabym wszystkie od razu, lubię takie bułeczki

  2. My drożdży w domu nie używamy więc z tego przepisu nie skorzystamy.

  3. Smakowite. Z chęcia spróbuję je zrobić

  4. Coraz odważniej podchodzę do drożdży więc wypróbuję przepis, zwłaszcza że truskawki bardzo obrodziły.

  5. Dla mnie to nowość, Nigdy nie jadłam takich

  6. ależ one cudnie wyglądają, a jak pachną jak sie pieką albo są cieplutkie… mmmmm…. sama rozkosz dla zmysłów.

  7. Na takie słodkie bułki z nadzieniem zawsze chętnie się skuszę.

  8. Kusić bardzo, mam ochotę a jeszcze takich drożdżowych nie robiłam w tym roku. Mniam!

  9. Nie odmówię sobie takich bułeczek. Wyglądają absolutnie przepysznie. 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.