Barszcz litewski z botwinką i zakwasem z buraków. Kuchnia vintage

 

Barszcz litewski z botwinką to jedno z moich niezwykle  smakowitych wspomnień. W domu mojej Cioci Konstancji gotowała go rodowita Litwinka o imieniu Vakarė, która mieszkała u Wujostwa na stałe. To tam poznałam prawdziwy smak cepelinów, czenaki, kołdunów czy kugielis. Prosta, ale jednocześnie wykwintna kuchnia z lokalnych produktów. Pamiętam, że w tamtych czasach z egzotycznych składników używano najczęściej korzennych przypraw i cytrusów. I nikomu do głowy by nie przyszło, że szparagi czy kalafiory można jeść okrągły rok! Wracając do barszczu litewskiego to przed jego przygotowaniem zróbcie zakwas buraczany i zaopatrzcie się w dobrej jakości mięso. W miarę dobrą botwinkę można kupić na każdym targu.  Mam nadzieję, że  przepis Vakarė na letni barszcz litewski i Wam przypadnie do gustu.

 

 

Barszcz litewski z botwinką na buraczanym zakwasie

bulion
6 skrzydełek kurczaka eko
2 litry wody
1 pęczek włoszczyzny
przyprawy: liść laurowy, sól i pieprz

barszcz
bulion przecedzony przez sito
100 ml zakwasu z buraków
1 pęczek botwinki
1 marchew
kawałek selera
1 cebula
3 ziemniaki
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu! w oryginale – u mnie 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka klarowanego masła
200 ml słodkiej śmietanki
świeży koper i liście botwinki do podania

Najpierw ugotuj na wolnym ogniu bulion na skrzydełkach i włoszczyźnie. Kiedy już będzie gotowy, przecedź go przez sito do garnka, w którym będziesz gotować barszcz.
Posiekaj cebulę i czosnek i zeszklij je na maśle. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Tak samo marchew i seler.
Zagotuj bulion i dodaj do niego ziemniaki, marchew i seler. Gotuj prawie do miękkości i dodaj zeszkloną cebulę z czosnkiem. Pokrój botwinkę razem z liśćmi – kilka zostaw do podania i dodaj do garnka. Dorzuć liść laurowy, ziele, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu aż buraczki zmiękną. Wlej sok z cytryny i zakwas z buraków. Zagotuj i dolej śmietankę, dodaj posiekany koper. Podawaj z liśćmi botwinki.

 

26 thoughts on “Barszcz litewski z botwinką i zakwasem z buraków. Kuchnia vintage

  1. u mnie w domu tata robi taki barszcz robi tata, jako syn Litwinów 🙂 Na Litwie są gotowe w lodówce mieszanki , można kupić, zagotować i gotowe:)

  2. Ma piękny kolor 🙂

  3. Pychotka:-) Zawsze i wszędzie mogłabym jeść:-)

  4. Uwielbiam botwinkę, koniecznie ze świeżym koperkiem 🙂

  5. Zakwas z buraków własny czy kupny jakiś godny polecenia?

  6. U mnie dzisiaj chłodnik z botwinki Pozdrawiam

  7. Ja lubię takie dania. Moja babcia w taki sposób gotowała. Fajna propozycja ☺️ postaram się wykorzystać

  8. Karolina buszujwkuchni

    A ja tak za barszczem nie specjalnie przepadam.. wolę np buraczane chłodniki!

    • Karolina,
      Chłodniki też lubię, ale jada się je raczej tylko latem.
      Barszcz można zawsze. Poza tym to praktycznie to samo…

  9. Klasyk. Klasyk, który potrafi robić moja mama. Wkłada w to wszystko co naj…z babcinego ogródka 🙂 Dla mnie litewski to wspomnienie każdych wakacji na wsi i obiadków pod gruszą.

  10. Uwielbiam barszcz litewski, latem robię zdecydowanie najczęściej 🙂 Wypróbuję Twój przepis Aniu, następnym razem :*

  11. wygląda smakowicie i rzeczywiście bardzo vintage 🙂 lubię takie dania z historią 🙂

  12. Smacznie i domowo bez udziwnień czyli tak jak lubię

    • Agnieszka,
      cieszę się. Uwielbiam klasykę w kuchni, jednak czasami można ‘udziwnić’ dla fantazji, aby poznać inne smaki.

  13. Przepisy z serca domu najcenniejsze!
    Pyszny widok!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.