Zaproszenie do lipcowej Piekarni!

 

Wiadomo już, że latem pieczemy chleby, chlebki i bułki lekkie, łatwe i…pyszne!
Szukając przepisu na nasze lipcowe spotkanie w Piekarni, znalazłam wpis Zorry z recepturą na chleb pszenny z garnka na poolish. Dawno nie piekłam na poolish, a Wy? Uznałam więc, że może upieczemy ten chleb wspólnie…Że taki chrupiący bochen na dobrej pszennej mące idealnie wpisze się w lipcowe klimaty. Zorra napisała o nim – po prostu chleb z garnka, chrupiący i bardzo smaczny. Zapraszam!

Kiedy pieczemy?
W weekend 12,13,14 lipca.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 15 lipca o 20.00

Niech nam się upiecze!

Chleb z garnka na poolish
podaję za Zorrą
oryginał stąd – klik!
Chleb na garnek o średnicy 22 cm

POOLISH
50 g mąki pszennej typ 550
50 g wody
1 kulka świeżych drożdży

ZAKWAS PSZENNY
70 g mąki pszennej typ 550
70 g wody
5 g zakwasu pszennego

KOŃCOWE CIASTO
Zakwas i poolish
175 g wody
200 g mąki pszennej typ 550
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
9 g soli

W przeddzień włóż wszystkie składniki na poolish do małej miski i dobrze wymieszaj, zostaw na noc w chłodnym miejscu.
Umieść wszystkie składniki na zakwas pszenny w innej małej miseczce i dobrze wymieszaj i pozwól, aby rosły przez noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dodaj 75 g wody do poolish i wymieszaj łopatką.
Dodaj pozostałą wodę (100 g) do zakwasu pszennego i również wymieszaj.
Umieść oba rozpuszczone ciasta razem z pozostałymi składnikami końcowego ciasta z wyjątkiem soli w misce robota kuchennego, zagniataj przez 4 minuty na najniższym poziomie.
Przykryj miskę i odstaw ciasto na 20 minut (autoliza).
Dodaj sól do ciasta i wyrabiaj z prędkością 1 przez około 20 minut. Ciasto powinno odchodzić od miski.
Przykryj ciasto na 75 minut, a następnie rozciągnij i złóż.
Przykryj ponownie i pozwól mu odpocząć przez kolejne 2 1/2 godziny.
Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, uformuj bochenek i umieść w koszu fermentacyjnym, pozwól mu wyrastać w temperaturze pokojowej przez 60 do 90 minut.
Włóż garnek z pokrywką do piekarnika i rozgrzej w temperaturze 250 ° C. Z moim piekarnikiem trwa około 20 minut, aż temperatura zostanie osiągnięta.
Wyjmij garnek z piekarnika, zdejmij pokrywę. Nie zapomnij o rękawicach kuchennych! Wrzuć ciasto do garnka. Piecz w 250 ° C przez 25 minut. Zmniejszyć temperaturę do 230 ° C, piecz jeszcze przez 20 minut, zdejmij pokrywkę i piecz w 200 ° C przez 5-7 minut.
Wyjmij chleb za pomocą rękawic kuchennych z garnka i pozwól mu ostygnąć na kratce.

15 thoughts on “Zaproszenie do lipcowej Piekarni!

  1. Przyjemnych wypieków 🙂

  2. Aniu bardzo kusząca propozycja 🙂 Ile to jest g wg Ciebie -“1 kulka świeżych drożdży”?

    • Małgosiu,
      zapraszam serdecznie!
      To dokładnie malutki kawałek drożdży…i ja zawsze daje ‘na oko’. Nawet tego zważyć nie można, wiec zdaj się na intuicję.

  3. Uwielbiam piec takie chleby 🙂

  4. I am looking forward to see all your loaves!

  5. takie chleby sa najsmaczniejsze 🙂

  6. Z przyjemnością upiekę 🙂

  7. Ja też postaram się upiec☺️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.