Babka bananowa z syropem daktylowym. Na Wielkanoc i nie tylko

 

Babka z serii last minute. Upiekłam ją, bo banany wołały o wykorzystanie. Poza tym jest świetną alternatywą na Wielkanoc. Można upiec ją szybko i cieszyć się pyszną świąteczną babą. Jest puszysta, długo zachowa świeżość i ma wspaniały smak.

forma z kominkiem 23 cm średnicy
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
350 g bananów bez skórki
3 duże jajka z wolnego wybiegu
100 g syropu daktylowego
100 g miękkiego masła
cukier puder do posypania

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C z opcją góra-dół. Formę do babki o średnicy 23 cm dokładnie wysmaruj masłem i posyp mąką.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól wymieszaj w misce. Banany rozgnieć widelcem w drugiej misce, dodaj jajka i roztrzep je z bananem. Wlej syrop daktylowy i dokładnie wszystko połącz. Dodaj masło, cały czas mieszając masę. Wsyp suche składniki i wymieszaj widelcem tylko do połączenia.

Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Piecz około 50 minut, do ‘suchego patyczka’. Zostaw w formie na 15 minut, potem wyjmij babkę na talerz. Wystudź i posyp cukrem pudrem.

24 thoughts on “Babka bananowa z syropem daktylowym. Na Wielkanoc i nie tylko

  1. Takiego połączenia jeszcze nie miałam okazji jeść. Na pewno mi zasmakuje.

  2. Połączenie banana z kakao to naprawdę świetna propozycja smakowa.

  3. Prezentuje się smakowicie 🙂

  4. Próbowałem już ciast z marchewką, dynią, ale nie z bananem, dzięki za podpowiedź do kolejnych kulinarnych testów 😉

  5. Takie połączenie smaków z pewnością zawsze zyska moje uznanie.

  6. Faktycznie, świetny przepis na wykorzystanie bananów, które poleżały u nas już za długo. Wczoraj upiekłam tę babkę i wyszła przepyszna. Nigdy wcześniej nie robiłam ciast z użyciem dojrzałych bananów, a chciałam już się ich w jakiś sposób pozbyć, ale nie miałam pomysłu na to, co mogłabym przyrządzić i tak znalazłam ten przepis. Jestem naprawdę zaskoczona, jak wszystkim w moim domu zasmakowała ta babka! Myślę, że powtórzę ten przepis na Wielkanoc. Wielkie dzięki! 🙂

  7. Wygląda świetnie, bardzo chętnie bym spróbowała 🙂

  8. Uwielbiam bananowe wypieki! Taka babka to jest coś pysznego!

  9. It looks and sure will taste good

  10. A ja wczorasj szukałam czegoś na przep0is z bananó, bo słynny chlebek bananwy jakoś do mnie nie przemawia, ale ta babka wygląda niesamowicie.

  11. Witam serdecznie.
    Czy syrop daktylowy można zastąpić syropem klonowym .Syrop daktylowy jest gęstszy dlatego pytam ,bo może to wpłynąć na konsystencje ciasta.
    Dziękuję bardzo ♥️

Skomentuj Monika Olga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.