Babeczki ponczowe z lukrem. Wesołych świąt!

 

Babeczki ponczowe były kiedyś w Polsce bardzo popularne. Z pewnością za sprawą francuskiej babki Savarin.
Savarin to duża baba drożdżowa pieczona w formie z kominkiem i mocno nasączana syropem rumowym. Podawana jest z bitą śmietaną, którą nakłada się do dziury po formie i z owocami – jeśli jest serwowana na zimno. Kiedy podajemy ją na ciepło, nie dodaje się bitej śmietany, tylko owoce podgrzane w syropie.
Moje ponczowe babeczki nasączyłam rumem i polałam cytrynowym lukrem. Po prostu rozpływają się w ustach.

 

 

ciasto
250 g mąki pszennej tortowej
15 g świeżych drożdży
15 g cukru
szczypta soli
3 średnie jajka
50 ml letniego mleka
75 g roztopionego masła

poncz
250 g cukru
600 ml wody
5 łyżek rumu
lub
250 g cukru
skórki z cytrusów bio
600 ml wody

lukier cytrynowy plus skórka z pomarańczy do dekoracji

Drożdże rozkrusz, posy cukrem i łyżeczką mąki, dodaj letnie mleko i wymieszaj na pastę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 – 20 minut.

Do misy robota przesiej mąkę i sól, wlej rozkłócone jajka, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto ok. 10 minut.
Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj dalej ciasto aż będzie gładkie i elastyczne – 10 minut.
Przykryj ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić objętość. Ponownie krótko je zagnieć i przełóż do foremek wysmarowanych masłem.

Foremki z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 170 st. C góra-dół. Piecz babeczki około 20 minut. Wyjmij je z piekarnika i kiedy przestygną, wyjmij z foremek na kratkę aby ostygły.

W garnku zagotuj cukier z wodą i rumem (albo ze skórkami z cytrusów, jeżeli babeczki będą jadły dzieci), wkładaj po trzy babeczki i każdą mocz około 2 minuty – obracaj je w ponczu.

Nasączone babeczki postaw na kratce, aby odciekł nadmiar syropu. Wierzch babeczek polej jeszcze ponczem. Zrób lukier i polej babeczki. Udekoruj je skórką pomarańczową.
Możesz podać je też z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Z tego przepisu możesz upiec jedną dużą babkę. Piecz ją wtedy ok. 45 minut do suchego patyczka. Nasączaj jak w przepisie.

36 thoughts on “Babeczki ponczowe z lukrem. Wesołych świąt!

  1. Uwielbiam takie babeczki, prawdziwa ozdoba świątecznego stołu

  2. Cudowne. Radosnych Swiąt Wielkanocnych!

  3. Wspaniałe babeczki na spokojne święta! Najlepszego!

  4. Wyglądają obłędnie i tak na pewno smakują <3

  5. Wyglądają przepysznie! A przepis też zdaje się być całkiem prosty. W tym roku wprawdzie omijają mnie świąteczne przygotowania, ale za rok może się skuszę Wesołych!

  6. Wesołych Świąt!
    Ślicznie i apetycznie babeczki wyglądają 🙂

  7. Wszystkiego najlepszego dla Ciebie na najbliższe dni!
    Babeczki na pewno przepyszne.

  8. Mniam. Wygląda smacznie. 😉
    Wesołych świąt.

  9. Wyglądają bardzo uroczo

  10. Baby jak malowane, czytając o Savarin aż sie rozmarzyłam, przypomniana mi trochę polentę.

  11. Przysmak prezentuje się świetnie. Dziękuję za przepis.

  12. Ekstra mini babeczki. Nigdy takich nie robiłam

  13. Babki obiowiązkowe są na święta wielkanocne. U mnie co roku tradycyjna babka piskowa

  14. Wstyd przyznac, ale nigdy takiej nie jadłam 🙂

  15. Idealne na Wielkanoc. Za rok na pewno takie zrobię

  16. Żałuję, że przed Święsami nie trafiłam na przepis. Zapiszę na przyszły rok. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.