Awokado, pieczone cytrusy i portulaka. Sałatka na niby zimę. Sezonowo od A do M

DSC_0042
 

Magda z Konwaliowej kuchni podała hasło naszego sezonowego spotkania od A do M i byłam już gotowa.
Po pierwsze uwielbiam nasze comiesięczne gotowanie.
Po drugie temat bardzo mi odpowiadał.
Teraz jest najlepszy czas na awokado i cytrusy.
Dojrzewają w sycylijskim słońcu i idealnie leczą zimowe nastroje.
Niecierpliwie czekam na comiesięczną dostawę.
Awokado Hass jest moim ulubionym.
Jego orzechowy smak i mocno maślana konsystencja bardzo mi odpowiadają.
A do pieczenia cytrusów zachęcił mnie pewnien kucharz.
Podczas pieczenia wydobywa się z nich cukier i przyjemnie karmelizuje.
Stają się bardzo aromatyczne.
Portulaka z kolei to cenne zioło.
Na Krecie nie ma bez niej kuchni. Liście dusi się jak szpinak, łodygi gotuje jak szparagi.
Jest pyszna i zdrowa, oczyszcza, ma dużo witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych, pomaga w leczeniu nadciśnienia i cukrzycy.
Kiedy tylko nadarzyła się okazja, aby ją kupić, nie wahałam się ani przez chwilę.
I tak zrodził się pomysł na tę sałatkę.
Sałatka na niby zimę idealnie godzi nastroje tych, którzy na zimę nerwowo czekają.
I tych, którzy jak ja lubią taki bezzimowy stan.

 

DSC_0044-001
 

Sałatka z awokado, pieczonymi cytrusami i portulaką

awokado Hass dojrzałe
czerwona pomarańcza Tarrocco eko
cytryna eko
garść portulaki
czerwona cebula
łyżka pistacji
sok z pomarańczy
oliwa EV
sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Portulakę opłukać na sicie. Pistacje pokruszyć.
Cebulę pokroić w piórka i zalać w misce sokiem z połowy pomarańczy.
Awokado obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do miski z cebulą i sokiem.
Cytrynę i pomarańczę pokroić na plastry, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Spryskać oliwą, posypać solą i pieprzem.
Zapiekać aż owoce zaczną się nieco przypalać.Wtedy wyjąć je z piekarnika.
W misce lub na talerzu ułożyć listki portulaki, plastry cytryny i pomarańczy, piórka cebuli, kawałki awokado.
Polać oliwą i resztą soku pomarańczowego. Posypać solą, pieprzem i pistacjami.

 

 

46 thoughts on “Awokado, pieczone cytrusy i portulaka. Sałatka na niby zimę. Sezonowo od A do M

  1. Aniu, takie sałatki to Alcia lubi , takie sałatki wręcz uwielbia

  2. Piękna! Przywołuje wspomnienia o ciepłych krajach.:) Dostawa z Sycylii właśnie dotarła, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować przepis, no może tylko brak portulaki, ale coś wymyślę.:) Aniu, dziękuję za pierwsze w tym roku, jakże smakowite spotkanie!

    • Magda,
      moja dostawa dotarła tydzień wcześniej.
      Ta sałatka na pewno będzie Ci smakowała.
      Portulakę można zamienić na roszponkę lub rukolę.
      Smacznego!

  3. jaki świetny przepis, apetyczny!

  4. Aniu, co za kolory! A ta portulaka mnie zaintrygowała. Musze poszukać nasion i posiać u siebie.

    • Kasiu,
      kolory są bardzo ważne dla mnie w taki szary czas…
      Posiej Kasiu, bo to pyszne zioło.
      Poznałam walory smakowe portulaki na Krecie i się …zakochałam!

  5. Brakuje mi tylko portulaki, ale przecież nasze zielone też się nada, by przygotować miskę tej dobroci! Pycha!

    • Kamila,
      ta portulaka jest u nas wyhodowana!
      Kupiłam ją w ekologicznym gospodarstwie.
      Sałatka naprawdę pyszna.
      Dziękuję.

  6. mniammmmm… ta sałatka jest boska! Ile bym dała za miseczkę <3 PYCHA

  7. Pieczone cytrusy w sałatce? Jestem oczarowana 🙂

  8. Jestem zachwycona tą sałatką, wspaniale skomponowana, pięknie podana, czego chcieć więcej? 🙂

  9. Ha, a u nas dzisiaj biało (i ciągle sypie), więc sałatka jak najbardziej trafiona;-)
    Jestem nią zachwycona. W prawdzie będę miała problem z dostaniem tych liści, ale zastąpią je inną sałatą:-)

    • Marzena,
      u nas chlapie paskudny deszcz…
      Sałatka się przyda na dobry nastrój.
      A portulakę zastąpisz roszponką lub rukolą.
      Dziękuję.

  10. Wspaniała sałatka, muszę spróbować pieczonych cytrusów i portulaki!

  11. Poza awokado główne składniki trzeba by było gdzieś upolować, ale polowanie wygląda na warte grzechu:)

    • Olu,
      niczego na nic nie trzeba polować, bo cytrusy kupisz w In Campagna – podałam link we wstępie.
      I kurier przyniesie Ci je do domu.
      Z portulaką może być problem, ale zastapisz ją innymi liśćmi.
      Smacznego!

  12. Świetna sałatka! I jaka kolorowa, rewelacja 🙂

  13. Ale kolorowo, aż oczy cieszy 🙂

  14. Wspaniałą sezonowa propozycja 🙂 pozdrawiam

  15. Wspaniały pomysł na sałatkę Amber 🙂 Skąd ja tylko wytrzasnę portulakę?

  16. Aniu dziś to Ty zrobiłaś dla mnie sałatkę:) … cudowna:)

  17. Aniu, patrzę, podziwiam i mimowolnie oblizuję się 🙂
    Chętnie spróbowałabym takiej niecodziennej sałatki.

  18. Ciekawie , nawet bardzo, pieczenie cytrusów trochę unicestwia cenne składniki mineralne, ale smak pieczonych owoców wynagradza ten ubytek. Bardzo inspirujaco pokazałaś przepis na niebanalną sałatkę. Portulaki nie miałam okazji jeść. Warto wiedzieć. Pozdrawiam.

    • Bożenko,
      gotując różne dania za każdym razem coś cennego ,unicestwiamy’…
      Dla mnie warto coś stracić, żeby zyskać o wiele więcej.
      Pozdrawiam Cię.

  19. Sałatka zjawiskowo wygląda!

  20. Zimowo czy nie, sałatka zapowiada się rewelacyjnie. Piękne fotki. Pozdrawiam 🙂

Skomentuj Małgosia z akacjowegobloga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.