Cynamonki to nasz ulubiony jesienny wypiek, zaraz obok szarlotki. Mięciutkie i puszyste, proste do zrobienia i mocno cynamonowe drożdżowe bułeczki. Must eat jesieni – na śniadanie z kubkiem kakao lub kawy, na podwieczorek z aromatyczną herbatą, albo na kolację z garnuszkiem ciepłego mleka z miodem !
Te rozkoszne bułki są tak popularne na świecie, że doczekały się swojego święta. W tym roku 4 października obchodzono międzynarodowe święto, zapoczątkowane w Szwecji w 1999 roku jako Kanelbullens dag, czyli Dzień Bułeczek Cynamonowych .
12 cynamonek
ciasto
400 g mąki T450
180 g letniego mleka
25 g świeżych drożdży
2 żółtka i 1 jajko
80 g drobnego cukru
80 g miękkiego masła
1 łyżka esencji waniliowej
szczypta soli
nadzienie cynamonowe
80 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru , użyłam mieszanki zwykłego i trzcinowego
Blachę do pieczenia wykładam papierem.
Najpierw robię rozczyn – drożdże mieszam z 1 łyżką cukru i kilkoma łyżkami mleka. Kiedy drożdże się rozpuszczą, dodaję 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 10 – 15 minut.
Jajko i żółtka ucieram z solą i cukrem na jasną, puszystą masę. Wsypuję przesianą mąkę do masy jajecznej, dodaję rozczyn i mleko. Wyrabiam ok. 15 minut, ręcznie lub w mikserem. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne, dodaję trochę mąki, jeżeli zbyt ścisłe – dolewam odrobinę mleka ( 1-2 łyżki).
Na kilka minut przed końcem wyrabiania dodaję miękkie masło i wyrabiam aż się połączy z ciastem. Przykrywam misę i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.
Ciasto wykładam na blat oprószony mąką. Wierzch również posypuję odrobiną mąki. Wałkuję na kwadrat o boku ok. 50 cm, smaruję nadzieniem cynamonowym i zwijam w rulon. Odcinam za pomocą grubej nici dentystycznej lub nożem na 12 części. Bułki układam na blasze, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekę w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut, do zrumienienia. Wyjmuję cynamonki z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia i posypuję cukrem pudrem zmieszanym z mielonym kardamonem.
Jeżeli chcesz posmarować cynamonki serkiem, to po wyjęciu ich z piekarnika, zostaw je na 10 minut i smaruj polewą serową.
polewa serowa
180 g serka Philadelphia
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
50 g cukru pudru
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej miksuję przez 2-3 minuty.


