Bób z winem i chorizo. Hiszpański tapas bar

 

Kiedy Konwaliowa kuchnia zaprosiła mnie do wspólnego przygotowania bobu, od razu wiedziałam, że zrobię tę wyjątkową przekąskę. Dzisiejszy wpis i przepis kierują nas w stronę Hiszpanii. Przepadam za hiszpańskim tapas barem, gdzie w maleńkich porcjach czeka na mnie feeria doskonałych smaków.  Moja wersja habas con jamón jest z chorizo i natką pietruszki. W Hiszpanii podawana jest na zimno, ale musicie uwierzyć mi na słowo, że ciepła wersja smakuje o wiele lepiej. Dlatego proście ciepłe tapas z bobem. Do tego sięgajcie po świeży chleb lub bagietkę, aby wybrać z naczynia przecudownego smaku sos.

 

 

Możesz podać ten bób jako ración, czyli duże tapas i wtedy wystarczy dla dwóch osób. Lub jako małe tapa w towarzystwie innych przekąsek dla 4 osób.

4 łyżki oliwy
1 duża cebula drobno posiekana
3 duże ząbki czosnku obrane i posiekane
1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
500 g młodego bobu
2/3 szklanki wytrawnego białego wina
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki soli
100 g dobrej jakości chorizo
1 łyżka świeżej natki pietruszki drobno posiekanej (opcjonalnie)
bagietka do podania

Rozgrzej oliwę na patelni na dużym ogniu i dodaj posiekaną cebulę. Smaż przez pięć minut, często mieszając. Dodaj czosnek, paprykę i czarny pieprz i zredukuj ogień do średniego. Dodaj pokrojone chorizo i smaż jeszcze pięć minut częściej mieszając. Dodaj bób i wymieszaj, a następnie wlej białe wino. Po minucie wlej wywar warzywny i dodaj sól. Gotuj na dużym ogniu przez dziesięć minut pod częściowym przykryciem, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę i zmniejsz ogień, gotując przez kolejne pięć minut lub do momentu, gdy sos zgęstnieje i się zredukuje – cały czas mieszając.
Nałóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia lub podawaj ciepły.
Można także przygotować wegetariańską wersję tego tapas pomijając chorizo.

22 thoughts on “Bób z winem i chorizo. Hiszpański tapas bar

  1. Wygląda rewelacyjnie, a ja bardzo lubię kuchnię Półwyspu Iberyjskiego. Nie znałam tego przepisu, więc tym chętnie skorzystam z Twojego doświadczenia.

  2. Lubię na ciepło i na zimno 🙂
    I dawno nie jadłam!
    To było pyszne bobowe spotkanie.

  3. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam bobu, ale muszę w końcu go spróbować. Wszyscy go zachwalają.

  4. No to mnie zaskoczyłaś tym połączeniem, przypomniałaś o bobie w tym roku nie jadłam, kobiecznie muzę to nadrobić. Dzieki za ten wpis <3

  5. Kompozycja smakowa, na którą chętnie się skuszę. 🙂

  6. Uwielbiam bób, a tu niestety jest nie do kupienia.
    Pozostały mi wspomnienia i ogród Mamy.
    Nie jadłam nigdy takiego dania i jak tylko będę miała okazję, to spróbuję.
    Świetne połączenie smaku i koloru.
    Doskonały przepis 🙂

    • Post Author Amber

      Irenko, no tak, wielu rzeczy tam u Ciebie nie jadają. Mam nadzieję, że uda Ci się kiedyś bób dostać. Dziękuję.

  7. Bardzo lubie wszelkie potrawy z bobem. Dziekuje za przepis, na pewno sprobuje. Pozdrawiam!

  8. Ostatnio po raz pierwszy w życiu jadłam bób… Totalnie mi nie smakował. Myślę jednak, że w takim daniu mógłby mi bardziej pasować niż sam 🙂

  9. Ale to smacznie wyglada. Od razu zrobilam sie glodna!

  10. Ciekawy przepis, akurat jestem na fali kuchni hiszpańskiej 😉

  11. Bób i chorizo biorę w ciemno , to musi być pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.