Pierogi z jabłkami i makowym sosem. Deser na grudzień?

 

Początek grudnia nastraja mnie świątecznie. Powoli wchodzę w klimat świątecznych przygotowań, planów i zakupów. Spisuję sprawy konieczne, robię listę świątecznego menu. Zaczynam rozglądać się za żywym drzewkiem, a w kuchni kumuluję aromaty świąt. Ulepiłam jabłkowe pierogi i polałam je makowym sosem. Ten delikatny deser można podać na wigilijny lub świąteczny stół. Na pewno ucieszą się z niego dzieci i osoby, które cenią sobie łagodne smaki.

 

 

500 g jabłek Grójeckich
2 łyżki soku z cytryny bio

300 g mąki + do podsypania
1 żółtko
1 łyżka oliwy EV
ok. 180 ml ciepłej wody
szczypta soli

3 łyżki słodkiego mleka skondensowanego
2 łyżki niebieskiego maku

Jabłka obierz, pokrój w kostkę i przełóż do płaskiego garnka z grubym dnem. Skrop sokiem z cytryny i podlej 2 łyżkami wody. Ustaw na małym ogniu i duś 20 minut mieszając od czasu do czasu. Odstaw do przestygnięcia.

Mleko skondensowane wymieszaj z makiem i odstaw.

Mąkę przesiej na blat, zrób w niej wgłębienie, dodaj żółtko, oliwę i szczyptę soli.
Wlewaj ciepłą wodę, zagarniając mąkę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut aby odpoczęło. Przygotuj ścierkę kuchenną i posyp ją mąką.
Podziel ciasto na cztery części. Wałkuj je cienko po kolei, przykrywając pozostałe, aby nie wysychały.
Szklanką wykrawaj koła z ciasta i na każde nakładaj porcję jabłek. Zlepiaj pierogi i układaj na ścierce posypanej mąką. W dużym garnku zagotuj wodę, wkładaj pierogi i gotuj partiami 2- 3 minuty od czasu wypłynięcia.
Wyjmuj je łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane sosem makowym.

32 thoughts on “Pierogi z jabłkami i makowym sosem. Deser na grudzień?

  1. Takich pierogów jeszcze nie robiłam, ale uważam, że to świetne połączenie. Będę musiała skorzystać z Twojego przepisu 🙂

  2. Wspaniały pomysł na pierogi! 🙂

  3. Idealne na ten czas. Mniam:-) Dzięki za inspirację:-)

  4. Te pierogi zapowiadają się pysznie. Na pewno je zrobię, nie przepuszczę takiej okazji na spróbowanie ich 🙂

  5. Z jabłkami nie jadłam nigdy, ale o tym sosie to nawet nie słyszałam

  6. Na to nie wpadłam :* jestem pod wrażeniem! i ten makowy sos, super pycha!!!

  7. uwielbiam pierogi , a te prezentują się rewelacyjnie

  8. cudne! To chyba najbardziej świąteczne pierogi, z jakimi się spotkałam (oprócz tych z kapustą i grzybami) Urocze, jak świąteczny poranek! ♥ sprawdzę je, może wylądują na mojej ulubionej liście z pierogami 🙂

  9. Nie słyszałam jeszcze o takich, chętnie spróbuję

  10. To nie jest deser na grudzień… Tylko na cały rok Moja Droga!!!♥️♥️

  11. Bardzo fajny pomysł na pierożki Aniu. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  12. Królowa pierogowych pomysłów! Mniam!

  13. Prezenty zawsze staram się dobierać do zainteresowań, bądź potrzeb danej osoby.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.