Pierogi z jabłkami i makowym sosem. Deser na grudzień?

 

Początek grudnia nastraja mnie świątecznie. Powoli wchodzę w klimat świątecznych przygotowań, planów i zakupów. Spisuję sprawy konieczne, robię listę świątecznego menu. Zaczynam rozglądać się za żywym drzewkiem, a w kuchni kumuluję aromaty świąt. Ulepiłam jabłkowe pierogi i polałam je makowym sosem. Ten delikatny deser można podać na wigilijny lub świąteczny stół. Na pewno ucieszą się z niego dzieci i osoby, które cenią sobie łagodne smaki.

 

 

500 g jabłek Grójeckich
2 łyżki soku z cytryny bio

300 g mąki + do podsypania
1 żółtko
1 łyżka oliwy EV
ok. 180 ml ciepłej wody
szczypta soli

3 łyżki słodkiego mleka skondensowanego
2 łyżki niebieskiego maku

Jabłka obierz, pokrój w kostkę i przełóż do płaskiego garnka z grubym dnem. Skrop sokiem z cytryny i podlej 2 łyżkami wody. Ustaw na małym ogniu i duś 20 minut mieszając od czasu do czasu. Odstaw do przestygnięcia.

Mleko skondensowane wymieszaj z makiem i odstaw.

Mąkę przesiej na blat, zrób w niej wgłębienie, dodaj żółtko, oliwę i szczyptę soli.
Wlewaj ciepłą wodę, zagarniając mąkę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut aby odpoczęło. Przygotuj ścierkę kuchenną i posyp ją mąką.
Podziel ciasto na cztery części. Wałkuj je cienko po kolei, przykrywając pozostałe, aby nie wysychały.
Szklanką wykrawaj koła z ciasta i na każde nakładaj porcję jabłek. Zlepiaj pierogi i układaj na ścierce posypanej mąką. W dużym garnku zagotuj wodę, wkładaj pierogi i gotuj partiami 2- 3 minuty od czasu wypłynięcia.
Wyjmuj je łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane sosem makowym.

32 thoughts on “Pierogi z jabłkami i makowym sosem. Deser na grudzień?

  1. Takich pierogów jeszcze nie robiłam, ale uważam, że to świetne połączenie. Będę musiała skorzystać z Twojego przepisu 🙂

  2. Wspaniały pomysł na pierogi! 🙂

  3. Idealne na ten czas. Mniam:-) Dzięki za inspirację:-)

  4. Te pierogi zapowiadają się pysznie. Na pewno je zrobię, nie przepuszczę takiej okazji na spróbowanie ich 🙂

  5. Z jabłkami nie jadłam nigdy, ale o tym sosie to nawet nie słyszałam

  6. Na to nie wpadłam :* jestem pod wrażeniem! i ten makowy sos, super pycha!!!

  7. uwielbiam pierogi , a te prezentują się rewelacyjnie

  8. cudne! To chyba najbardziej świąteczne pierogi, z jakimi się spotkałam (oprócz tych z kapustą i grzybami) Urocze, jak świąteczny poranek! ♥ sprawdzę je, może wylądują na mojej ulubionej liście z pierogami 🙂

  9. Nie słyszałam jeszcze o takich, chętnie spróbuję

  10. To nie jest deser na grudzień… Tylko na cały rok Moja Droga!!!♥️♥️

  11. Bardzo fajny pomysł na pierożki Aniu. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  12. Królowa pierogowych pomysłów! Mniam!

  13. Prezenty zawsze staram się dobierać do zainteresowań, bądź potrzeb danej osoby.
    Pozdrawiam

Skomentuj Sara Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.