Pierogi z czereśniami zapiekane w waniliowym sosie. Najlepsze na świecie!

 

Zrobisz najlepsze pierogi na świecie?
– Ulepię dzisiaj. Będziemy musieli zapamiętać ich smak na kolejny rok…
– Czyli planujesz jednorazowe ich lepienie?
– Tak, jeżeli dalej będą takie temperatury. Można się roztopić przy lepieniu..
.

Pierogi z czereśniami to absolutna konieczność w naszym domu. Tak to się dziwnie dzieje, że podczas ich lepienia znikają całe kilogramy czereśni…Wiadomo, że znaczna część jest zjadana w tak zwanym międzyczasie – pomiędzy jednym a drugim pierogiem. No a poza tym piekę ciasta z czereśniami, robię lody, czereśniową nalewkę i czereśniowy dżem.
Wykorzystuję też czereśniowe ogonki – mają niesamowite prozdrowotne właściwości! Oczyszczają, obniżają poziom kwasu moczowego, działają antyobrzękowo, przyspieszają metabolizm…
Ale pierogi z czereśniami są jednak najlepsze na świecie!

 

 

Pierogi z czereśniami
ciasto
500 g pszennej mąki bio
1 wiejskie jajko
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli
500 g dojrzałych ciemnych czereśni
1 łyżka cukru pudru

Do misy robota wsyp mąkę i szczyptę soli, wbij jajko i wlej ciepłe mleko. Miksuj aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut (ciasto można przechowywać dwa dni w lodówkowej szufladzie hydro fresh).
W tym czasie umyj czereśnie, wyjmij z nich pestki i pokrój na połówki. W misce wymieszaj je z cukrem pudrem.
Ciasto wałkuj partiami, wykrawaj szklanką krążki – na środek każdego wyłóż czereśnie i zlepiaj. Układaj na ściereczce. Gotuj partiami w osolonym wrzątku ok. 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek. Piekarnik nagrzej do 200 st.C. Zrób sos.
2 żółtka
1 łyżka cukru pudru
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią bio
Miskę ustaw na garnku z wrzątkiem i ubijaj żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Przełóż sos do naczynia żaroodpornego i wyłóż na niego pierogi. Zapiekaj 5-6 minut i podawaj.

Polecam też doskonałe czereśniowe lody – klik!
albo wyborne tarty z czereśniami – klik!

42 thoughts on “Pierogi z czereśniami zapiekane w waniliowym sosie. Najlepsze na świecie!

  1. Aniu , wyglądają przepysznie.Ten sos na dokładkę 🙂
    Ja tez robię pierogi z czereśniami ,ale podaje z wody z odrobina topionego masła i nic więcej , chyba ,że kompot…porzeczkowy!!! do popicia
    Aniu a jak robisz dżem z czereśni? Bo wiśniowe robię ,ale z czereśni nie( tylko takie duszone w soku własnym robiłam raz czy dwa razy)

  2. W takiej wersji pierogów jeszcze nie jadłam, ale bardzo mnie zainteresowała ta wersja z sosem. Chętnie wypróbuję 🙂

  3. Wspaniałe wygadają i nie dziwię się, że wszystkim smakują! Pycha!

  4. O tak, najlepsze na świecie:-)

  5. Moja wiśnia obrodziła i ciągle szukam nowych przepisów, by się nie zmarnowały! Właśnie znalazłam kolejny! 😀

  6. Aniu, zaskoczyłaś mnie tymi ogonkami. Zdradź sposób, w jaki je wykorzystujesz 🙂
    A pierogi pierwsza klasa! Podrzuć trochę na zachód :*

  7. Nigdy takich nie jadłam i nie robiłam. Pora to nadrobić 🙂

  8. W tamtym tyg pierwszy raz jadlam z czeresniami. Szczerze?? Dla mnie bomba! Wyslalam meza po nastepne wiaderko 🙂

  9. Na 100% najlepsze na świecie! I ten zagadkowy smakowity sosik 🙂 Warte wypróbowania !

  10. Ale wyglądają pysznie 🙂

  11. Mmmmm… ale to musiało być dobre! Kusi mnie ten waniliowy sosik 🙂

  12. Z truskawkami i jagodami uwielbiam, ale z czereśniami jeszcze nigdy nie robiłam. Może się skuszę 🙂

  13. Anno, jak zwykle zachwyciłaś mnie apetycznym przepisem. Moje smaki 🙂

  14. Wyglądają nieziemsko! 🙂 czereśnie jeszcze są – chyba i ja wezmę się za lepienie 🙂

  15. Nie przepadam za pierogami, ale te bym zjadła. Wszystko z czereśniami musi być pyszne 🙂

  16. oj wierzę, że są najlepsze na świecie 😀

  17. Wspaniale, musza byc pyszne, ale sama z czereśniami jeszcze nie robilam 🙂

  18. Pierogi to moje danie z dzieciństwa – lubiłam wszystkie, jak leci i do dzisiaj budzą wspomnienia domu nanci

  19. ja nigdy nie mam cierpliwosci do pierogow. Ale tak to opisalas ze chyba jednak sie skusze…. mmm

  20. Pyszności! Nie jadłam pierogów z czereśni, ale w tym roku zamierzam to zmienić ale peirwdzy razwidze ciasto na pierogi z mlekiem! I wykorzystanie tych ogonkow mnie zaskoczyło. Zawsze wyrzucam…

    • Aniu,
      dziękuję. Zawsze nas coś w jedzeniu zaskakuje…, i to dobrze, bo możemy poznawać nowe smaki.
      Ciasto z mlekiem polecam, jest bardzo delikatne.
      Ogonków od czereśni wyrzucać nie można!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.