Pierogi z czereśniami zapiekane w waniliowym sosie. Najlepsze na świecie!

 

Zrobisz najlepsze pierogi na świecie?
– Ulepię dzisiaj. Będziemy musieli zapamiętać ich smak na kolejny rok…
– Czyli planujesz jednorazowe ich lepienie?
– Tak, jeżeli dalej będą takie temperatury. Można się roztopić przy lepieniu..
.

Pierogi z czereśniami to absolutna konieczność w naszym domu. Tak to się dziwnie dzieje, że podczas ich lepienia znikają całe kilogramy czereśni…Wiadomo, że znaczna część jest zjadana w tak zwanym międzyczasie – pomiędzy jednym a drugim pierogiem. No a poza tym piekę ciasta z czereśniami, robię lody, czereśniową nalewkę i czereśniowy dżem.
Wykorzystuję też czereśniowe ogonki – mają niesamowite prozdrowotne właściwości! Oczyszczają, obniżają poziom kwasu moczowego, działają antyobrzękowo, przyspieszają metabolizm…
Ale pierogi z czereśniami są jednak najlepsze na świecie!

 

 

Pierogi z czereśniami
ciasto
500 g pszennej mąki bio
1 wiejskie jajko
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli
500 g dojrzałych ciemnych czereśni
1 łyżka cukru pudru

Do misy robota wsyp mąkę i szczyptę soli, wbij jajko i wlej ciepłe mleko. Miksuj aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut (ciasto można przechowywać dwa dni w lodówkowej szufladzie hydro fresh).
W tym czasie umyj czereśnie, wyjmij z nich pestki i pokrój na połówki. W misce wymieszaj je z cukrem pudrem.
Ciasto wałkuj partiami, wykrawaj szklanką krążki – na środek każdego wyłóż czereśnie i zlepiaj. Układaj na ściereczce. Gotuj partiami w osolonym wrzątku ok. 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek. Piekarnik nagrzej do 200 st.C. Zrób sos.
2 żółtka
1 łyżka cukru pudru
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią bio
Miskę ustaw na garnku z wrzątkiem i ubijaj żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Przełóż sos do naczynia żaroodpornego i wyłóż na niego pierogi. Zapiekaj 5-6 minut i podawaj.

Polecam też doskonałe czereśniowe lody – klik!
albo wyborne tarty z czereśniami – klik!

42 thoughts on “Pierogi z czereśniami zapiekane w waniliowym sosie. Najlepsze na świecie!

  1. Aniu , wyglądają przepysznie.Ten sos na dokładkę 🙂
    Ja tez robię pierogi z czereśniami ,ale podaje z wody z odrobina topionego masła i nic więcej , chyba ,że kompot…porzeczkowy!!! do popicia
    Aniu a jak robisz dżem z czereśni? Bo wiśniowe robię ,ale z czereśni nie( tylko takie duszone w soku własnym robiłam raz czy dwa razy)

  2. W takiej wersji pierogów jeszcze nie jadłam, ale bardzo mnie zainteresowała ta wersja z sosem. Chętnie wypróbuję 🙂

  3. Wspaniałe wygadają i nie dziwię się, że wszystkim smakują! Pycha!

  4. O tak, najlepsze na świecie:-)

  5. Moja wiśnia obrodziła i ciągle szukam nowych przepisów, by się nie zmarnowały! Właśnie znalazłam kolejny! 😀

  6. Aniu, zaskoczyłaś mnie tymi ogonkami. Zdradź sposób, w jaki je wykorzystujesz 🙂
    A pierogi pierwsza klasa! Podrzuć trochę na zachód :*

  7. Nigdy takich nie jadłam i nie robiłam. Pora to nadrobić 🙂

  8. W tamtym tyg pierwszy raz jadlam z czeresniami. Szczerze?? Dla mnie bomba! Wyslalam meza po nastepne wiaderko 🙂

  9. Na 100% najlepsze na świecie! I ten zagadkowy smakowity sosik 🙂 Warte wypróbowania !

  10. Ale wyglądają pysznie 🙂

  11. Mmmmm… ale to musiało być dobre! Kusi mnie ten waniliowy sosik 🙂

  12. Z truskawkami i jagodami uwielbiam, ale z czereśniami jeszcze nigdy nie robiłam. Może się skuszę 🙂

  13. Anno, jak zwykle zachwyciłaś mnie apetycznym przepisem. Moje smaki 🙂

  14. Wyglądają nieziemsko! 🙂 czereśnie jeszcze są – chyba i ja wezmę się za lepienie 🙂

  15. Nie przepadam za pierogami, ale te bym zjadła. Wszystko z czereśniami musi być pyszne 🙂

  16. oj wierzę, że są najlepsze na świecie 😀

  17. Wspaniale, musza byc pyszne, ale sama z czereśniami jeszcze nie robilam 🙂

  18. Pierogi to moje danie z dzieciństwa – lubiłam wszystkie, jak leci i do dzisiaj budzą wspomnienia domu nanci

  19. ja nigdy nie mam cierpliwosci do pierogow. Ale tak to opisalas ze chyba jednak sie skusze…. mmm

  20. Pyszności! Nie jadłam pierogów z czereśni, ale w tym roku zamierzam to zmienić ale peirwdzy razwidze ciasto na pierogi z mlekiem! I wykorzystanie tych ogonkow mnie zaskoczyło. Zawsze wyrzucam…

    • Aniu,
      dziękuję. Zawsze nas coś w jedzeniu zaskakuje…, i to dobrze, bo możemy poznawać nowe smaki.
      Ciasto z mlekiem polecam, jest bardzo delikatne.
      Ogonków od czereśni wyrzucać nie można!

Pozostaw odpowiedź Margot Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.