Ciasto z pokrzywą i suszonymi pomidorami. Śniadanie dla Niej i dla Niego

DSC_0407
 

Ona wstaje bardzo wcześnie. Wypija mocne caffe na tarasie i idzie na spacer.
Nie pada, choć jeszcze trudno odczytać, jaką pogodę przyniesie nowy dzień.
Maj kaprysi mocno w tym roku…
Zieleń jest niezwykła o tej porze. Wyjątkowo pachnie poranek.
Dzień jeszcze nie ochłonął po nocy, jeszcze przeciąga się leniwie.
Łąki za to już rozśpiewamne od ptasich treli. Skąpane w żółtych mleczach.
A młode pokrzywy obrodziły nadzwyczajnie!
Zrywa je osrożnie do koszyczka. Są mięciutkie i pokryte aksamitnym włoskiem.
Potem kilka uliczek i z powrotem jest w domu.
Przygotowuje pokrzywowe śniadanie.
Dla Niej i dla Niego!

 

DSC_0406
 

Ciasto z pokrzywą i suszonymi pomidorami
źródło przepisu: włoskie czasopismo Vegatariana/ Maggio 2014

200 g liści pokrzywy
60 g suszonych pomidorów
150 g mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia bio
80 ml oliwy EV
3 jajka
10 ml mleka
sól i pieprz
skórka otarta z ekologicznej cytryny

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Liście pokrzywy płuczemy, osuszamy na ściereczce i drobno kroimy. Tak samo suszone pomidory.
Jajka miksujemy z olejem i mlekiem, dodajemy stopniowo przesianą mąkę i proszek.Następnie pokrzywę, pomidory. skórkę cytrynową,sól i pieprz do smaku. Mieszamy razem z ciastem i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut. Ciasto wyjmujemy z foremki i zostawiamy, aby przestygło. Kroimy je na kawałki i podajemy z ulubioną herbatą!

36 thoughts on “Ciasto z pokrzywą i suszonymi pomidorami. Śniadanie dla Niej i dla Niego

  1. Bardzo apetyczne mieliście śniadanie:-) Zazdroszczę:-) I zazdroszczę porannych spacerów:-) Ja przed pracą nie mam gdzie i kiedy;-(

    • Post Author Amber

      Marzena,
      ten wytrawny placek jest idealny na sniadanie!
      Nie możesz nigdzie pójść przed pracą…,ale za to możesz odbić to sobie w weekendy.

  2. Jak pięknie napisane – poezja! 🙂 Wspaniały przepis na udane śniadanie dla dwojga! 🙂

    • Post Author Amber

      Amando,
      dziękuję bardzo!
      Śniadanie z tym ciastem zawsze się uda.

  3. Pysznie, kochana. Cudowne, zdrowe i aromatyczne dodatki. I gdyby jeszcze słońca starczyło na tyle, by takie śniadanie zjeść na balkonie lub w ogrodzie :-).

    • Post Author Amber

      Evi,
      dziękuję.
      U mnie akurat było i jest słonecznie!
      Śniadanie na tarasie było bardzo udane.

  4. Podoba mi się takie pokrzywowe śniadanie.I pomysleć ,że moja babcia zrywała ją tylko dla królików .

    • Post Author Amber

      Laura,
      a moja babcia gotowała zupę pokrzywową!
      Ciasto polecam.

  5. Nigdy jeszcze nie jadlam pokrzywy… A to ciasto wyglada znakomicie!

  6. Ale mnie zaskoczyłaś tym ciastem 🙂 z pokrzywą nigdy jeszcze nic nie piekłam a z chęcią bym spróbowała jak smakuje 🙂

    • Post Author Amber

      Marzena,
      jest pysznie, jeżeli lubisz wytrawne ciasta.
      Polecam!

  7. Smakowity przepis. Pokrzywy mam na działce, tylko przy ostatniej próbie ich zerwania poległam poparzona. Ale nie poddam się, uzbroję się w rękawice i spróbuję jeszcze raz 😉

    • Post Author Amber

      Kasiu,
      koniecznie w rękawicach!
      Chociaż te na ciasto zrywałam bez, ucinając same końcówki pokrzyw.
      POzdrawiam CIę.

  8. Smacznie zaczęty dzień! Razem miło 🙂
    Pozdrawiam

  9. to dla mnie nowość! pokrzywa? SUPER!

  10. bardzo ciekawe ciasto w zasadzie nie widzę przeciwskazań, żeby je upiec 🙂

  11. Prezentuję się wspaniale 😉 taki śniadaniowy keks 😉

    • Post Author Amber

      Cukiereczku,
      tak! I tak smakuje, jak wytrawny keks.
      Dziękuję!

  12. Wygląda wspaniale, na pewno by mi smakowało:)

    • Post Author Amber

      Lekcje w kuchni,
      na pewno!
      Spróbuj je upiec. Pozdrowienia!

  13. Ciasto wygląda wspaniale 🙂 nie używałam pokrzywy w kuchni, ale widzę, że chyba czas to zmienić. Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Ewo,
      dziękuję!
      Koniecznie to zmień! Pokrzywa jest dobra na wszystko.

  14. Piękny wstęp, taki nastrojowy, aż się ciepło na sercu zrobiło. Śniadanie wymarzone

  15. Lubię pokrzywę, a to ciasto wypatrzyłam kiedyś u Szarlotka i zrobiłam- pyszne było. Muszę powtórzyć 🙂
    Pozdrawiam słonecznie 🙂

    • Post Author Amber

      Grażyna,
      pierwowzorem tego ciasta jest przepis z magazynu Saveur.
      Ale każdy zmieniał je na swoją modłę…
      Moja wersja ma włoski rodowód.
      Smacznego!

  16. Z pokrzywą poranek to siły na cały dzień , to wytrawne ciasto wygląda i pięknie i pysznie

  17. Bardzo fajny pomysł na pokrzywy. Zawsze to trochę inaczej niż w omlecie 🙂

  18. Anuś cudownie kropokowane to ciasto … i jakże frapujące i zachęcające do jego upieczenia:) Buziaki

    • Post Author Amber

      Jolu,
      bardzo Ci je polecam.
      Na śniadanie, podwieczorek, do pracy, na piknik…

Comments are closed.