Ciasto z pokrzywą i suszonymi pomidorami. Śniadanie dla Niej i dla Niego

DSC_0407
 

Ona wstaje bardzo wcześnie. Wypija mocne caffe na tarasie i idzie na spacer.
Nie pada, choć jeszcze trudno odczytać, jaką pogodę przyniesie nowy dzień.
Maj kaprysi mocno w tym roku…
Zieleń jest niezwykła o tej porze. Wyjątkowo pachnie poranek.
Dzień jeszcze nie ochłonął po nocy, jeszcze przeciąga się leniwie.
Łąki za to już rozśpiewamne od ptasich treli. Skąpane w żółtych mleczach.
A młode pokrzywy obrodziły nadzwyczajnie!
Zrywa je osrożnie do koszyczka. Są mięciutkie i pokryte aksamitnym włoskiem.
Potem kilka uliczek i z powrotem jest w domu.
Przygotowuje pokrzywowe śniadanie.
Dla Niej i dla Niego!

 

DSC_0406
 

Ciasto z pokrzywą i suszonymi pomidorami
źródło przepisu: włoskie czasopismo Vegatariana/ Maggio 2014

200 g liści pokrzywy
60 g suszonych pomidorów
150 g mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia bio
80 ml oliwy EV
3 jajka
10 ml mleka
sól i pieprz
skórka otarta z ekologicznej cytryny

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Liście pokrzywy płuczemy, osuszamy na ściereczce i drobno kroimy. Tak samo suszone pomidory.
Jajka miksujemy z olejem i mlekiem, dodajemy stopniowo przesianą mąkę i proszek.Następnie pokrzywę, pomidory. skórkę cytrynową,sól i pieprz do smaku. Mieszamy razem z ciastem i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut. Ciasto wyjmujemy z foremki i zostawiamy, aby przestygło. Kroimy je na kawałki i podajemy z ulubioną herbatą!

38 thoughts on “Ciasto z pokrzywą i suszonymi pomidorami. Śniadanie dla Niej i dla Niego

  1. Bardzo apetyczne mieliście śniadanie:-) Zazdroszczę:-) I zazdroszczę porannych spacerów:-) Ja przed pracą nie mam gdzie i kiedy;-(

    • Post Author Amber

      Marzena,
      ten wytrawny placek jest idealny na sniadanie!
      Nie możesz nigdzie pójść przed pracą…,ale za to możesz odbić to sobie w weekendy.

  2. Jak pięknie napisane – poezja! 🙂 Wspaniały przepis na udane śniadanie dla dwojga! 🙂

  3. Pysznie, kochana. Cudowne, zdrowe i aromatyczne dodatki. I gdyby jeszcze słońca starczyło na tyle, by takie śniadanie zjeść na balkonie lub w ogrodzie :-).

    • Post Author Amber

      Evi,
      dziękuję.
      U mnie akurat było i jest słonecznie!
      Śniadanie na tarasie było bardzo udane.

  4. Podoba mi się takie pokrzywowe śniadanie.I pomysleć ,że moja babcia zrywała ją tylko dla królików .

  5. Nigdy jeszcze nie jadlam pokrzywy… A to ciasto wyglada znakomicie!

  6. Ale mnie zaskoczyłaś tym ciastem 🙂 z pokrzywą nigdy jeszcze nic nie piekłam a z chęcią bym spróbowała jak smakuje 🙂

  7. Smakowity przepis. Pokrzywy mam na działce, tylko przy ostatniej próbie ich zerwania poległam poparzona. Ale nie poddam się, uzbroję się w rękawice i spróbuję jeszcze raz 😉

    • Post Author Amber

      Kasiu,
      koniecznie w rękawicach!
      Chociaż te na ciasto zrywałam bez, ucinając same końcówki pokrzyw.
      POzdrawiam CIę.

  8. Smacznie zaczęty dzień! Razem miło 🙂
    Pozdrawiam

  9. to dla mnie nowość! pokrzywa? SUPER!

  10. bardzo ciekawe ciasto w zasadzie nie widzę przeciwskazań, żeby je upiec 🙂

  11. Prezentuję się wspaniale 😉 taki śniadaniowy keks 😉

  12. Wygląda wspaniale, na pewno by mi smakowało:)

  13. Ciasto wygląda wspaniale 🙂 nie używałam pokrzywy w kuchni, ale widzę, że chyba czas to zmienić. Pozdrawiam

  14. Piękny wstęp, taki nastrojowy, aż się ciepło na sercu zrobiło. Śniadanie wymarzone

  15. Lubię pokrzywę, a to ciasto wypatrzyłam kiedyś u Szarlotka i zrobiłam- pyszne było. Muszę powtórzyć 🙂
    Pozdrawiam słonecznie 🙂

    • Post Author Amber

      Grażyna,
      pierwowzorem tego ciasta jest przepis z magazynu Saveur.
      Ale każdy zmieniał je na swoją modłę…
      Moja wersja ma włoski rodowód.
      Smacznego!

  16. Z pokrzywą poranek to siły na cały dzień , to wytrawne ciasto wygląda i pięknie i pysznie

  17. Bardzo fajny pomysł na pokrzywy. Zawsze to trochę inaczej niż w omlecie 🙂

  18. Anuś cudownie kropokowane to ciasto … i jakże frapujące i zachęcające do jego upieczenia:) Buziaki

  19. No to lecę dzisiaj do lasu po pokrzywy! Muszę upiec ten pyszny i zdrowy chlebek

Skomentuj amanda-butikzprzepisami Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.