Żeberka pieczone w wolnowarze. Slow cooking na święta!

 

 

Slow cooking na święta? Tak! Pojawienie się tego magicznego urządzenia tuż przed świętami to najlepszy prezent, jaki mógł mnie spotkać. Crock – Pot znam z opowieści moich znajomych i bliskich, którzy zaopatrzyli się w ten wolnowar już wcześniej i zdecydowanie polecają jego zakup właśnie w okresie wzmożonej aktywności w kuchni. Wolnowar bowiem nie tylko przygotowuje perfekcyjnie soczyste mięsa, warzywa i bigos, ale sprawia, że wolno gotowane i pieczone potrawy są bardzo aromatyczne, bo przygotowywane metodą slow cookingu, osiągają wyjątkowe walory smakowe. Poza tym Crock – Pot ułatwia organizację przedświątecznych prac w kuchni, ponieważ nie wymaga żadnego nadzoru z naszej strony. Włączony slow cooker można spokojnie zostawić na noc lub wyjść w ciągu dnia na przedświąteczne zakupy lub do pracy, a po powrocie wyjąć z niego gotowe warzywa, kaczkę lub bigos.

Dlaczego wybrałam Crock – Pot?
Wolnowar to prosty w obsłudze elektryczny garnek, za pomocą którego można przyrządzić potrawy w temperaturze nieprzekraczającej 100°C. Slow cooker pracuje w ten sposób, że wolno podgrzewa umieszczone w nim potrawy i przez długi czas utrzymuje je w temperaturze poniżej poziomu wrzenia. Dzięki temu nic nie kipi i nie przypala się, a zawartość naczynia jest równomiernie ogrzewana. Gotowane w ten sposób mięso jest bardzo miękkie i delikatne, warzywa nie tracą jędrności i cennych witamin, wrażliwych na wysokie temperatury. Poza tym podczas gotowania w wolnowarze nie trzeba uzupełniać płynów, mieszać, a potrawy w nim przygotowane są bardzo aromatyczne i zachowują więcej składników odżywczych, niż gotowane i pieczone tradycyjnie.

 

 

Model Crock-Pot® 5,7l z kamionkową misą sterowany elektronicznie
Wolnowar jest wyposażony w kamionkową misę, którą można wykorzystywać również do zapiekania potraw w piekarniku. Jest estetycznie zaprojektowany i łatwy w obsłudze. Jego pojemność zdecydowanie wystarczy na potrzeby 6-osobowej rodziny i zaspokoi też intensywne przygotowania potraw na święta. Najbardziej wykorzystywaną przeze mnie funkcją slow cookera w tym gorącym okresie będzie nastawianie go na nocną pracę. Rano z przyjemnością wyjmę z wolnowaru świetnie upieczone mięsa i bigos.
Inne informacje dotyczące parametrów, pracy i obsługi slow cookera, można znaleźć na stronie polskiego dystrybutora Crock-Pot®.

 

 

Chcąc jak najszybciej sprawdzić działanie Crock – Pota, od razu po jego otrzymaniu i zapoznaniu się z instrukcją obsługi, przygotowałam pierwszą potrawę. Wszak trening czyni mistrza!

Żeberka z harrisą, miodem i brandy
1 kg żeberek wieprzowych – u mnie rasy Puławska
3 łyżki oliwy

marynata
2 łyżki słonego sosu sojowego
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
2 cm świeżego imbiru
5 ząbków czosnku
1 łyżka harrisy
2 łyżki miodu wielokwiatowego
3 łyżki oliwy EV
50 ml brandy

Przygotowujemy marynatę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Imbir ścieramy na tarce i dodajemy do czosnku z pozostałymi składnikami. Mieszamy i odstawiamy.
Żeberka dzielimy na porcje, myjemy i osuszamy kuchennym ręcznikiem. Nacieramy każdy kawałek marynatą i wkładamy do miski, polewamy pozostałą marynatą i przykrywamy. Zostawiamy mięso na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i na ostrym ogniu obsmażamy żeberka ze wszystkich stron. Powinny być dobrze zrumienione. Do kamionkowej misy wolnowaru przekładamy żeberka, a na patelnię wlewamy resztę marynaty i podgrzewamy ją zeskrobując łopatką wszystkie przysmażone resztki po żeberkach, wlewamy płyn do żeberek i wstawiamy misę do urządzenia grzewczego. Uruchamiamy slow cooker. Możemy wybrać opcję low – 6-7 godzin lub high – 4 – 5 godzin wolnego pieczenia. Po tym czasie wyjmujemy z wolnowaru soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach żeberka!

Kolejne przepisy na pyszne dania z wolnowaru już wkrótce. Bądźcie czujni!

26 thoughts on “Żeberka pieczone w wolnowarze. Slow cooking na święta!

  1. Zachorowałam na wolnowar. Koniecznie muszę go kupić, bo omijają mnie takie pyszne dania 🙂 Wolnowar jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o jakość pieczonych mięs, a zupy są mega esencjalne. Nigdy nie rozumiałam pogoni przy gotowaniu na przykład rosołu. Dla mnie musi się długo i delikatnie „pyrkac”. Muszę zdobyć wolnowar i w nim poszaleć 😉

    • Małgorzata, to bardzo słuszna decyzja!
      Crock-Pota nic nie zastąpi. Jest to wielkie ułatwienie i cudowny smak potraw.

  2. Ale pyyyysznosci Jadłabym takie bez zająkniecia. Ten sprzęt jest na pewno wart mojej uwagi

    • Paulina, wspaniale! Dla mnie to wielki komplement.
      Na Crock-Pot koniecznie zwróć uwagę – to genialna maszyna!

  3. Patrząc na te żeberka stwierdzam, że jestem mięsożercą 😉 … próbowałam, zrezygnować, jednak w takich chwilach… jest to niemożliwe 🙂 Wolnowar to świetne urządzenie, zapisuję przepis, na pewno mi się przyda 😉

    • Aniu,
      miło mi, że żeberka Cię zachęciły. Znam osoby, które zrezygnowały z mięsa i musiały do niego wrócić – ich organizm ‚zjadał’ mięśnie.
      Także nie zawsze jest to zdrowe.
      Wolnowar to doskonałe urządzenie! Teraz już to wiem.

  4. Aniu – z wolnowarów korzystam od prawie 7 lat. Nie ma lepszego kuchennego pomocnika, zwłaszcza wtedy gdy na wszystko brakuje czasu. Cieszę się, że wreszcie się zdecydowałaś na wolnowar

    • Olu, zawsze przychodzi taki czas, kiedy decydujesz się wreszcie na coś, co dawno już powinnaś mieć…
      U mnie tak było z Crock-Potem. I teraz już wiem, że to była słuszna decyzja!

  5. w niedzielę miałam na obiad żeberka jagnięce, żałuję,że nie były gotowane w taki sposób!

  6. Pyszny widok!
    I właśnie zostałam przekonana do końca do jego zakupu 🙂
    Dziękuję!

  7. Padnę z zazdrości! Choruje na to urządzenie już od jakiegoś czasu. Mój Mikołaj ma na liście! Trzymam kciuki za niego!

    • Kasiu,
      naprawdę to jest wyjątkowa rzecz! Niech Mikołaj się spieszy, bo teraz jest promocja.
      Trzymam kciuki!

  8. Wiola Korzeniowska

    Wolnowaru nie mam i na ta chwilę się niestety nie zapowiada… Ale patrząc na Twoje zdjęcia, jest to zdecydowanie wspaniała opcja przyrządzania mięsa

  9. Uwielbiam połączenie ostrego i słodkiego smaku w wytrawnych potrawach 🙂 z resztą w deserach i ciastach też dobrze sie sprawdza.

  10. Ooo kolejna propozycja na świąteczny stół! Już widzę, że będzie super smakować! Pozdrawiam serdecznie!

  11. takie urządzenie na pewno się przyda, zwłaszcza przed świętami, a żeberka muszą byc obłędne 🙂

  12. Teraz to, aż Ci pozazdrościłam Aniu!
    Marzy mi się wolnowar od dawna, ale zawsze są jakieś inne wydatki. Muszę chyba pogadać z Mikołajem 🙂

  13. I ja coraz częściej myślę o zakupie wolnowaru. Zazdroszczę. A żeberka muszę pokazać mężowi:-)

Pozostaw odpowiedź Paulina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.