Wigilijne śledzie z jabłkiem, śmietaną, cynamonem i białym pieprzem

 

Śledzie w śmietanie z jabłkiem to  klasyka polskiej kuchni. W każdym razie pamiętam, że w moim rodzinnym domu pojawiały się zawsze na wigilijnym stole. I bardzo je lubiliśmy. Mięsiste śledzie skąpane w śmietanie z jabłkiem i cebulką  były nieodzownym punktem menu.
Dzisiaj podaję je nieco inaczej, zachowując rodzinny sposób marynowania śledzi. Nie mieszam ich ze śmietaną, tylko podaję ją osobno. Śledzie układam z cebulą z marynaty i posypuję kosteczkami chrupiącego słodkiego jabłka, na koniec oprószam cynamonem i białym pieprzem. Są doskonałe!

 

 

Wigilijne śledzie z jabłkiem, śmietaną, cynamonem i białym pieprzem

1 kg filetów śledziowych – najlepiej ze znakiem MSC
2 jabłka Grójeckie Jonagold
200 ml gęstej śmietany 18%
cynamon mielony
mielony biały pieprz
natka pietruszki

marynata
1 marchew
3 cebule
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka cukru
3 szklanki wody
1/3 szklanki octu jabłkowego
3 łyżki oleju słonecznikowego

Śledzie moczymy w zimnej wodzie, zmieniając ją kilka razy, aż osiągniemy zadowalający nas stan ich słoności. Przekładamy na sito, aby odciekły.
Marchew i cebule obieramy – marchew kroimy na talarki, cebule w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy marchew, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Wlewamy ocet i dodajemy cukier, zdejmujemy z ognia i wrzucamy cebulę. Mieszamy – marynata powinna być kwaśno-słodka. Zostawiamy, aby ostygła. Na koniec dodajemy olej i mieszamy.

Śledzie kroimy na kawałki i układamy w słoju, zalewając każdą warstwę zalewą z cebulą i przyprawami. Słój zamykamy i odstawiamy do lodówki na 3 dni.

Przed podaniem jabłka myjemy i kroimy w równą małą kostkę. Śledzie wyjmujemy z marynaty, układamy je na półmisku razem z cebulą, dodajemy śmietanę, posypujemy kostkami jabłek, oprószamy cynamonem i białym pieprzem, dekorujemy natką pietruszki.

30 thoughts on “Wigilijne śledzie z jabłkiem, śmietaną, cynamonem i białym pieprzem

  1. coś dla mojego taty! 🙂

  2. Ania – Twoje śledzie mogłabym jeść przez cały rok, każdego dnia. Są po prostu super

  3. Najbardziej apetyczne śledzie jakie widziałam 🙂 Uwielbiam

  4. Śledzie w każdej postaci to danie genialne, czy cebule też gotujesz w marynacie, bo nie jestem, pewna. Wszystko wydaje mi się świetne oprócz…cynamonu, Domownicy by mnie zatłukli za cynamon, tak jakoś dziwnie u na jest, nikt nie lubi cynamonu ( no chyba, że na słodko)

    • Iwona, cały przepis jest tu na blogu, napisałam co jak gotuję.
      Nie lubicie cynamonu? To jedna z tych korzennych przypraw, które są bardzo zdrowe i obowiązkowe zimą i na święta.
      Nie wyobrażam sobie kuchni bez cynamonu.

  5. Śledzie wyglądają naprawdę pysznie, bardzo lubię wersję klasyczną w śmietanie z jabłkiem. Niesamowicie zaskoczył i zaciekawił mnie dodatek cynamonu, z prawdziwą ochotą wypróbuję 🙂
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    • Agnes,
      dziękuję. Bardzo mi miło, że masz ochotę na moją wersję śledzi.
      Cynamon tutaj dodaje smaku i świątecznego aromatu.
      Pozdrowienia!

  6. Uwielbiam śledzie w każdej postaci. Świetny przepis. Zapisuję do wypróbowania 🙂

  7. Aniu zaciekawiłaś mnie t przepisem. Z cynamonem i jabłkiem śledzi to nie jadłam. W Norwegii robią śledzie na słodko ale one mi nie bardzo smakują 🙂

    • Aniu, znam szwedzkie śledzie. Lubię je!
      Te nie są słodkie, raczej wytrawne, mimo słodkich dodatków. Polecam!

  8. Należę do tej mniejszości, która śledzi nie lubi, ale w domu od tych świąt są, ponieważ mój chłopak je uwielbia i u niego zawsze się jada. Przyszłej teściowej będę musiała podsunąć przepis

  9. Jak robię w śmietanie to bez zalewy, tylko wymoczone w mleku lub wodzie. Bardzo mnie to zaciekawiło i przy najbliższej okazji tak zrobię. I fajnie, że nie wymieszane. Ten cynamon z jabłkiem też mi bardzo tu pasuje:-)

  10. Wiola Korzeniowska

    Intrygujące połączenie Jadalam już śledzie z ananasem czy mandarynkami, ale jabłko i cynamon jeszcze przede mną chętnie wypróbuję! Może to właśnie będzie nasz hit tegorocznych świąt!

    • Wiola, zapewniam Cię, że to jest hit!
      Śledzie są delikatne, ale z charakterem. Dodatek cynamonu stawia je wysoko w moim rankingu śledzi.

  11. zdecydowanie śledzik i zioła aromatyczne to dobre połączenie, kocham ryby i zawsze zjadam ich tonę na święta 😉 poza sprawdzonym przepisami zawsze robię przynajmniej jeden eksperyment i w tym roku wezmę twój przepis, bo śledzi z cynamonem jeszcze nie jadłam 😉

  12. Na zdjęciu wygląda świetnie. Ja to śledzie tylko smażone…Ale lubię uszczęśliwiać mojego męża a on śledzie uwielbia. Wypróbuję, bo pod taka postacią jeszcze nie jadł.

  13. Dziękuję pięknie za przepis! To będzie pyszna nowość na moim stole.
    Życzę wszystkiego dobrego na Święta 🙂

  14. Niestety śledź nigdy mnie nie polubi, a ja jego. Ale zaproponuję przepis moim dziadkom 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.