Zaproszenie do lutowej Piekarni

Moi Drodzy – Piekarki i Piekarze, z lutową Piekarnią przeniesiemy się do Bazylei. Zapraszam Was gorąco do wspólnego pieczenia klasycznych maślanych bułek, które tutaj wypieka się w okresie karnawału.  Fastenwähe mają ciekawy kształt i są posypane solą i kminkiem.  Są pyszną samodzielną przekąską w czasie lunchu i dodatkiem do serów i wędlin.
Niech nam się upiecze!

Kiedy pieczemy?
W weekend 18, 19  i 20 lutego
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 21 lutego o 20.00

Fastenwähe
przepis i zdjęcia Streusel
12 sztuk

ciasto
500 g białej mąki pszennej (typ 400)
10 g soli
10 g ekstraktu słodowego
18 g świeżych drożdży
300 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu )
170g masła, zimnego

do posmarowania
15 g żółtka
10 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu)

dekoracja
5 g soli morskiej gruboziarnistej
5 g kminku w całości

Do miski robota kuchennego wsyp białą mąkę, sól i ekstrakt słodowy, dodaj świeże drożdże i dodaj zimne mleko. Wyrabiaj składniki przez 5 minut, aż połączą się w ciasto (robot kuchenny: prędkość 1).
Dodaj zimne masło i dalej wyrabiaj przez 5 minut (robot kuchenny: poziom 1).
Zwiększ prędkość o jeden stopień i wyrabiaj ciasto przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie  (robot kuchenny: prędkość 2).
Następnie przykryj ciasto i pozostaw je w misce robota kuchennego na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Ciasto podziel na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), uformuj z nich długie bułeczki o zaostrzonych końcach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Posyp pergamin mąką.

Kawałki ciasta przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na kolejne 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni – grzanie górne i dolne.
Ułóż kawałki ciasta na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko je spłaszcz dłonią i użyj łopatki do raclette o szerokości ok. 5 cm (mała skrobaczka, której używasz do zeskrobywania sera z patelni do raclette), aby pokroić  kawałki ciasta  – nacięcia (szkic A) tak, aby ciasto było przekrojone do końca.
Wymieszaj żółtka i mleko , posmaruj ciasto i pozostaw bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Bułki  posmaruj po raz drugi  i  rozdziel nacięcia (szkic B). Następnie posyp kawałki ciasta gruboziarnistą solą morską i kminkiem. Umieść jedną blachę na najniższej półce piekarnika, drugą na najwyższej  i piecz przez około 7 minut.
Zamień górną tacę z dolną dolną i piecz bułki przez kolejne 7-10 minut, aby były złociste i lekko chrupiące.
Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.

 

 

Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, od samego początku dodaj masło wraz ze wszystkimi innymi składnikami.
Jeśli nie masz pod ręką szpatułki do raclette, możesz znaleźć coś podobnego w swojej szafce kuchennej lub możesz użyć noża do cięcia.
Po upieczeniu zdecydowanie należy uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż bułki całkowicie ostygną. Wtedy smakują jeszcze lepiej.

 

21 thoughts on “Zaproszenie do lutowej Piekarni

  1. Aniu, świetne bułki
    Aniu ten ekstrakt to takie coś może być ?
    https://allegro.pl/oferta/ekstrakt-slodowy-jasny-0-5kg-super-jakosc-10803201153

  2. Pięknie wyglądają!

  3. Bułeczki smakowicie wyglądają i ciekawy kształt. 🙂

  4. Piekę, a publikacja w poniedziałek 21?

  5. Takie bułeczki to jest coś. Będę musiała się podszkolić w wypiekach.

  6. Pieczemy !!! zwłaszcza, że ekstraktu słodowego mam duży zapas 🙂

  7. Takie bułeczki idealne na śniadanie

  8. Pewnie mi się uda, piekę.

  9. Wędrówki po kuchni

    Na śniadanie idealne, i nie tylko…

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.