Zaproszenie do lipcowej Piekarni!

 

Wiadomo już, że latem pieczemy chleby, chlebki i bułki lekkie, łatwe i…pyszne!
Szukając przepisu na nasze lipcowe spotkanie w Piekarni, znalazłam wpis Zorry z recepturą na chleb pszenny z garnka na poolish. Dawno nie piekłam na poolish, a Wy? Uznałam więc, że może upieczemy ten chleb wspólnie…Że taki chrupiący bochen na dobrej pszennej mące idealnie wpisze się w lipcowe klimaty. Zorra napisała o nim – po prostu chleb z garnka, chrupiący i bardzo smaczny. Zapraszam!

Kiedy pieczemy?
W weekend 12,13,14 lipca.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 15 lipca o 20.00

Niech nam się upiecze!

Chleb z garnka na poolish
podaję za Zorrą
oryginał stąd – klik!
Chleb na garnek o średnicy 22 cm

POOLISH
50 g mąki pszennej typ 550
50 g wody
1 kulka świeżych drożdży

ZAKWAS PSZENNY
70 g mąki pszennej typ 550
70 g wody
5 g zakwasu pszennego

KOŃCOWE CIASTO
Zakwas i poolish
175 g wody
200 g mąki pszennej typ 550
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
9 g soli

W przeddzień włóż wszystkie składniki na poolish do małej miski i dobrze wymieszaj, zostaw na noc w chłodnym miejscu.
Umieść wszystkie składniki na zakwas pszenny w innej małej miseczce i dobrze wymieszaj i pozwól, aby rosły przez noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dodaj 75 g wody do poolish i wymieszaj łopatką.
Dodaj pozostałą wodę (100 g) do zakwasu pszennego i również wymieszaj.
Umieść oba rozpuszczone ciasta razem z pozostałymi składnikami końcowego ciasta z wyjątkiem soli w misce robota kuchennego, zagniataj przez 4 minuty na najniższym poziomie.
Przykryj miskę i odstaw ciasto na 20 minut (autoliza).
Dodaj sól do ciasta i wyrabiaj z prędkością 1 przez około 20 minut. Ciasto powinno odchodzić od miski.
Przykryj ciasto na 75 minut, a następnie rozciągnij i złóż.
Przykryj ponownie i pozwól mu odpocząć przez kolejne 2 1/2 godziny.
Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, uformuj bochenek i umieść w koszu fermentacyjnym, pozwól mu wyrastać w temperaturze pokojowej przez 60 do 90 minut.
Włóż garnek z pokrywką do piekarnika i rozgrzej w temperaturze 250 ° C. Z moim piekarnikiem trwa około 20 minut, aż temperatura zostanie osiągnięta.
Wyjmij garnek z piekarnika, zdejmij pokrywę. Nie zapomnij o rękawicach kuchennych! Wrzuć ciasto do garnka. Piecz w 250 ° C przez 25 minut. Zmniejszyć temperaturę do 230 ° C, piecz jeszcze przez 20 minut, zdejmij pokrywkę i piecz w 200 ° C przez 5-7 minut.
Wyjmij chleb za pomocą rękawic kuchennych z garnka i pozwól mu ostygnąć na kratce.

15 thoughts on “Zaproszenie do lipcowej Piekarni!

  1. Przyjemnych wypieków 🙂

  2. Aniu bardzo kusząca propozycja 🙂 Ile to jest g wg Ciebie -“1 kulka świeżych drożdży”?

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      zapraszam serdecznie!
      To dokładnie malutki kawałek drożdży…i ja zawsze daje ‘na oko’. Nawet tego zważyć nie można, wiec zdaj się na intuicję.

  3. Uwielbiam piec takie chleby 🙂

  4. I am looking forward to see all your loaves!

  5. takie chleby sa najsmaczniejsze 🙂

  6. Z przyjemnością upiekę 🙂

  7. Ja też postaram się upiec☺️

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.