Świąteczne cantucci z migdałami i żurawiną. Prezenty z kuchni

 

Przepyszne i proste do zrobienia chrupiące ciastka cantucci – z migdałami, żurawiną i skórką pomarańczową. Te słynne włoskie ciastka w takim wydaniu sprawdzą się idealnie na Boże Narodzenie. Podaj je z filiżanką gorącej herbaty, czekolady lub kawy (tradycyjnie podaje się je ze słodkim winem ), a na pewno zaspokoją gusta miłośników świątecznych ciasteczek. .
Możesz upiec cantucci z dwóch porcji ciasta i zapakować je na słodki prezent. Na pewno docenią to osoby, które lubią upominki handmade.

 

 

300 g mąki pszennej do słodkich wypieków
2 duże jajka
150 g drobnego cukru
150 g blanszowanych migdałów
100 g suszonej żurawiny
skórka otarta z pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nastaw na 180 st. C, góra-dół. Posiekaj migdały i żurawinę. Jajka zmiksuj z cukrem i skórką pomarańczową. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami mąkę i miksuj ciasto na małych obrotach – pod koniec możesz ciasto mieszać łyżką. Dodaj migdały i żurawinę – wmieszaj w ciasto.
Ciasto podziel na dwie części. Z każdej uformuj wałek – ciasto się trochę klei, więc możesz je delikatnie podsypać mąką. Przełóż wałki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 15-20 minut – do lekkiego zrumienia. Wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem potnij ciasto na plastry o grubości około 1,5 cm – ciasto może się trochę kruszyć. Wstaw blachę ponownie do piekarnika i piecz przez 6 minut. Przełóż ciastka na drugą stronę i piecz kolejne 6 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź je na kratce.
Przechowuj cantucci w szczelnym pojemniku.

12 thoughts on “Świąteczne cantucci z migdałami i żurawiną. Prezenty z kuchni

  1. Wędrowki po kuchni

    Takie małe słodkości są idealne do obdarowywania najbliższych w okresie świąt!

  2. Domowe wypieki idealnie sprawdzą się na prezent. Chętnie skorzystam z przepisu bo takich ciastek jeszcze nie jadłam

  3. Jadłam kiedyś coś takiego, nawet mi smakowało. Widz że dosć krótko sie pieką te cantucci

  4. Ależ się cieszę z tego przepisu, zawsze przed świętami piekę sporo ciasteczek, staram się robić zawsze coś innego. Cantucci jeszcze nigdy nie piekłam, zrobię je na pewno. Zaskoczę rodzinkę nowym smakiem. Dziękuję Aniu za pomysł <3

  5. Uwielbiam Twoje idealnie upieczone! Znaleźć takie pod choinką, mniam!

  6. Pysznie, jadłam kiedyś podobne ciastka. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.