Wontony z tofu i shiitake w aromatycznym grzybowym bulionie!

 

Te jedwabiste wontony w aromatycznym i pachnącym bulionie na pewno skradną Wasze podniebienia. Tym razem w wersji wegetariańskiej, ale absolutnie pysznej. Użyłam tutaj świeżego aksamitnego tofu z azjatyckiego sklepu i shiitake – świeżych i suszonych oraz cudownie aromatycznych przypraw. Danie jest łatwe do zrobienia i zdrowe, a wontony w bulionie o głębokim smaku na pewno okażą się potrawą niezwykłą. Po takiej porcji bogatych kulinarnych doznań poczujecie się szczęśliwi!

 

 

Bulion z wolonowaru
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 cm korzenia imbiru
1 suszone chili
kilka gałązek świeżej kolendry
85 g suszonych shiitake
4 szklanki wody
2 gwiazdki anyżu
1 łyżka soli
1 łyżka sosu rybnego
5 łyżek sosu sojowego

olej sezamowy, posiekany szczypior, kolendra i sezam do podania

Do misy wolnowaru włóż obrane marchewki, pietruszkę, por, cebulę, czosnek i imbir pokrojony w plasterki. Dodaj świeżą kolendrę, suszone chili, grzyby i zalej wodą. Ustaw wolnowar na 10 godzin low. Po tym czasie dodaj anyż i sól i ustaw wolnowar na 1 godzinę high. PO tym czasie dodaj sos rybny i sojowy, ustaw wolnowar na 1 godzinę high. Wyłącz wolnowar i zostaw go z funkcją podgrzewania.

Jeżeli gotujesz bulion w garnku, umieść w nim wszystkie składniki etapami, tak samo jak w wolnowarze i gotuj bardzo wolno przez 5 – 6 godzin. Dodaj w ostatnim etapie sos rybny, sojowy i gotuj jeszcze wolno 30 minut. Wyłącz grzanie, przykryj garnek z bulionem i zostaw na kilka godzin, aby smaki się połączyły.

 

 

Wontony
25 kawałków mrożonego ciasta na wontony z azjatyckiego sklepu
250 g tofu
150 g świeżych shiitake eko
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki sosu sojowego

miseczka z wodą do zwilżania ciasta

Ciasto rozmroź. Tofu odciśnij z wody, włóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj posiekany szczypiorek, kolendrę i starty imbir. Wlej sos sojowy. Shiitake posiekaj drobno i dodaj do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na każdym kawałku ciasta układaj 1 łyżkę farszu, zwilżaj wodą jego brzegi i zlepiaj pierożki. Odkładaj je na papier kuchenny lub ściereczkę. W garnku zagotuj wodę, posól ją i wkładaj partiami wontony. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową do misek. Resztę, która zostanie wyłóż do osobnej miski, będą na dokładkę.
Ciepły bulion przecedź przez sito wlewając go do każdej miski z wontonami i dodaj olej sezamowy. Posyp posiekanym szczypiorem, kolendrą i sezamem. Natychmiast zjadaj!

 

 

Co zrobić z pozostałymi z bulionu warzywami? Na pewno wykorzystać! Do sałatki, makaronu, ryżu.

24 thoughts on “Wontony z tofu i shiitake w aromatycznym grzybowym bulionie!

  1. Lubię takie wyraziste i aromatyczne dania 🙂 Bardzo mnie zachęciłaś do zrobienia 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Post Author Amber

      Kamila,
      bardzo się cieszę! Na pewno to danie stanie się jednym z Twoich ulubionych.
      Pozdrowienia!

  2. jakież nadzienie wspaniałe! ależ muszą być pyszne):)

  3. O będę musiała spróbować, jestem ciekawa smaku

  4. Jak ja się ciesze z tego przepisu 🙂 Z pewnością zrobię, dziękuję 🙂

    • Post Author Amber

      Małgosiu, a jak ja się cieszę, że TY się cieszysz!
      Wspaniale, na pewno będzie Ci smakowało.

  5. Super fotki a przepis jeszcze lepszy 🙂 Mniam! tyle napiszę… MNIAM!!! 🙂

  6. Bardzo, ale to bardzo narobiłaś mi smaka. I zrobię na pewno:-) Ślinka cieknie:-)

  7. Choć w Azji nie byłam (pomijam azjatycką część Turcji), to co jakiś czas się tam po przepisy tamtejszej kuchni. Twoją propozycją to absolutnie moje smaki.

    • Post Author Amber

      Olka,
      dziękuję. Bardzo lubię azjatyckie przepisy, jedzenie, smaki.
      Podróżowałam kilka razy w tamte rejony i bardzo Ci polecam!

  8. Uwielbiam azjatycką kuchnię i ten przepis bardzo mnie cieszy!
    Byłam kilka razy w Azji i tamtejszą kuchnię uważam za genialną, ma dużo smacznych, aromatycznych dań.Dodatkowo jest pikantna, ma dużo warzyw, przypraw.Poezja!
    Pozdrawiam!

    • Post Author Amber

      Ireno, bardzo się cieszę!
      I ja bardzo szanuję i lubię azjatyckie jedzenie. Jest genialne!
      POodrowienia!

  9. Smakowite pierożki w gotowane bardzo aromatycznym i z miłością bulionem.
    Mniam! Urzekła mnie ta miseczka smakowitości!

  10. Super, że w wersji wegetariańskiej 🙂 Przepis wydaje się prosty, chętnie wypróbuję. Uwielbiam azjatycką kuchnię 🙂

  11. jeny ale nabrałam ochoty na takie wontony! szkoda, że nie mam w okolicy żadnego sklepu azjatyckiego by kupić ciasto na wontony 🙁

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.