Wiosenny koktajl z jabłkiem, pokrzywą i młodymi liśćmi

 

Wiosenne chwasty i liście zawsze gościły w moim menu. Uwielbiam dodawać je do zup, koktajli i sałatek. Jestem przekonana, że idealnie wpisują się w zdrowe odżywianie i dają moc. O zaletach pokrzywy, jabłek i młodych liści nie muszę już wspominać, bo to jest oczywiste.

Dzisiejszy koktajl to jeden z ostatnich moich wariantów. Do każdego dodaję młode liście pokrzywy, ponieważ najlepsze i najwartościowsze są właśnie teraz. Pozostałe dodatki mają certyfikat bio. Wierzę bowiem w ich przewagę nad tymi sprzedawanymi powszechnie.  A koktajle są moim śniadaniem, małym daniem w ciagu dnia albo kolacją.

 

 

Koktajl z jabłkiem, pokrzywą i młodymi liśćmi
dwie porcje

2 jabłka Grójeckie
2 garści świeżo zerwanej młodej pokrzywy (same wierzchołki)
1 filiżanka młodych liści słonecznika
1 filiżanka młodych liści groszku czepnego
sok z dwóch pomarańczy bio
200 ml wody źródlanej
opcjonalnie – 1 łyżka miodu

Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wkładamy do kielicha blendera. Wlewamy sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy, młode liście i wlewamy połowę wody. Miksujemy. Jeżeli uznamy, że koktajl jest wystarczająco gęsty nie wlewamy pozostałej wody. Jeżeli chcemy mieć rzadki, dolewamy wodę i miksujemy. Opcjonalnie dodajemy miód. Podajemy od razu z młodymi liśćmi.

45 thoughts on “Wiosenny koktajl z jabłkiem, pokrzywą i młodymi liśćmi

  1. z chęcią wypróbuję jakąś taką właśnie wariację koktajlową z pokrzywą, szykuję się nazbierać w ten weekend, póki młoda:)

  2. Papierowa Łowczyni

    Bardzo ciekawy koktajl, aż kusi mnie jego zrobienie, właśnie ze względu na te nietuzinkowe połączenie smakowe 🙂

  3. Wygląda i brzmi bardzo zachęcająco!

  4. Wow, to musi być mega zdrowe! Żałuję, że nie mam swojego ogródka.

  5. Kiedy pierwszy raz byłam w Toskanii wiosną, zauważyłam, że tam wszystko co rośnie, kwiatki, trawa, zioła, liście, dodaje się do zup, koktajli i sałatek.
    Od tego czasu sama zaczęłam sama to stosować.
    Mieszkam teraz w miejscu, gdzie zupełnie nie ma przemysłu i łąki są pełne kwiatów, a pokrzywy rosną obficie.
    Bardzo ciekawy pomysł na koktajl i do tego zdrowy.
    Pozdrawiam 🙂

    • Ireno,
      teraz w Toskanii zrywają dzikie szparagi – cudnie smakują w jajecznicy na śniadanie.
      Ale u nas też rośnie mnóstwo pożytecznych chwastów. Trzeba tylko znaleźć czystą łąkę.
      Trzymam kciuki za Twoje koktajle!

  6. Pokrzywa to ostatnio mój faworyt do wszystkiego ❤️

  7. Nigdy nie uzywalam pokorzywy, a podobno ma wiele zastosowan, musze sprobowac:) Pozdrawiam serdecznie!

  8. Podziwiam, ja w zasadzie wszystko jestem w stanie zjeść, ale, mimo iż wiem, że to zdrowe (o ile zerwane w odpowiednim miejscu) to jednak tek koktajl nie przeszedł by mi przez gardło, choć zamarynowałabym w tym mięso na pewno 🙂
    Ja po prosty nie jestem wypić czegoś co jest gęste i zielone…

    • Iwona,
      no marynowanie mięsa w kokatajlu z pokrzywy i jabłka plus liście to by mi nie przyszło do głowy.
      Nie mogłabym chyba tego zjeść…mimo wszystko…

  9. A brakowało mi pomysłu na jakieś dobre koktajle. Chętnie skorzystam, bo i jabłka i pokrzywa 😀 No cud miód!

  10. Jak Ty wyczuwasz czego mi trzeba! Takie koktajle to dla mnie prawdziwe energetyczne dopalacze. Jestem wybitną wielbicielką wszelkiego zielska. Zaczynam już podjadać młodą i malutką (hihihihi…) sałatę z ogródka i cudowny szpinak! Pokrzywy na szczęście mam pod płotem, więc samo zdrowie na wyciągnięcie ręki. Słonecznika i groszku nie mam, ale coś wymyślę

    • Małgorzata, u Ciebie to nie ma problemu z zielskiem. Tylko rwać!
      A pokrzywa to idealne lekarstwo na teraz. Zbieram ją codziennie.
      Smacznego.

  11. No i u mnie pokrzywa zucila się, także dziś ruszam pod płot i będę działać 🙂 uwielbiam tego typu przepisy 🙂 zdrowie najważniejsze 🙂

  12. Szczerze nie pomyślałam żeby do koktajli dodać pokrzywę 🙂 Może nie mam liści groszku, ale samą pokrzywę z chęcią spróbuję gdzieś przemycić

  13. Ja się dopiero uczę w co i jak przemycić troszkę pokrzyw itp. Koktajl jak najbardziej przypadł mi do gustu. A że pokrzywa już ładnie wyrosła w ogródku, to jutro pójdę i zerwę..

  14. Wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje. Gratulacje!

  15. Dostałam dzisiaj pęczek młodych pokrzyw, jabłka też mam i zrobię sobie na śniadanie taki koktajl! …niestety bez młodych liści słonecznika i groszku 😉 może innym razem.

  16. Wiadomo, że domowe koktajle są dużo lepsze niż sklepowe! Na zdrowie!

  17. U mnie Aniu zielska pod dostatkiem, myślę, ze do tego Twojego koktajlu pasowałyby liści z malin, są ponoć bardzo zdrowe dla kobitek 🙂 Ja ci się przyznam, że koktajle owocowe jak najbardziej, do zielonych zaś przyzwyczajam się od dwóch lat 🙂 raz lepiej, raz gorzej – ale daję radę 🙂

    • Justyna, to masz wspaniałe pole do popisu!
      Tak, liście malin są doskonałe.
      Ja bardzo lubię warzywne napoje, a z pokrzywą uwielbiam!

  18. Aniu, do dziś pamiętam Twoje ciasto z pokrzywy. To Ty mnie zachęciłaś do używania jej i bardzo chętnie spróbuję tego koktajlu:-) Wygląda jak duża dawka energii.

  19. Nie mam liści słonecznika i groszku, ale może mięta by się nadała. Jak myślisz?

    • Marta, oczywiście, że się nada.
      MOżna dodawać swoje ulubione dodatki. Ja akurat hoduję mikroliście i mam je pod ręką.

  20. Brzmi super, ale skąd wziąć pokrzywę, jak nie ma się pewnego źródła?

  21. A ta pokrzywa to nie parzy? 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.