Wełniany chleb bułkowy w dwóch wersjach. Lipcowa Piekarnia

 

Drodzy, w ramach naszej lipcowej Piekarni, pokusiłam się o dwie wariacje na temat wełnianego chleba. Po pierwsze zmieniłam skład mąki w przepisie, po drugie zastosowałam nocne wyrastanie ciasta i po trzecie upiekłam chleb bułkowy w wersji wytrawnej i słodkiej.
To wspaniałe propozycje na lipcowe śniadanie lub podwieczorek. Pełne fantastycznych smaków. Szczerze polecam.

 

 

Wełniany chleb bułkowy
inspiracja przepisem ze strony – klik!

ciasto
80 ml letniego mleka
1, 5 łyżeczki suszonych drożdży
200 g mąki orkiszowej typ 500
125 g manitoby
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
100 g śmietanki
1 jajko (M)

nadzienie I – chleb z tortownicy
Chorwacka pasta z oliwek z jabłkiem
200 g dobrej jakości oliwek bez pestek wkładam do kielicha blendera, wlewam 50 ml dobrej oliwy, dodaję mus z dwóch pieczonych jabłek, doprawiam pieprzem i solą i miksuję.

nadzienie II – chleb z patelni
świeże jagody

trochę mleka do posmarowania
masło do posmarowania formy

Wymieszaj letnie mleko z suchymi drożdżami i odstaw na około 5 minut. Do dużej miski wsyp mąki, cukier, sól, śmietanę, jajko i mleko z drożdżami – wyrabiaj wszystko przez około 8 minut, aż powstanie gładkie, lepkie ciasto, które odkleja się od krawędzi miski. Przykryj miskę i pozwól, aby ciasto, aż podwoi swoją. Czas może się znacznie różnić w zależności od temperatury w kuchni.
Po tym czasie przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij ciasto z lodówki.
Tortownicę o średnicy 19 cm posmaruj masłem i odstaw. Żeliwną patelnię tak samo.

 

 

Blat posyp mąką, wyłóż ciasto i podziel na cztery równe porcje, dwie z nich jeszcze na dwie. Otrzymasz cztery mniejsze porcje i dwie większe. Uformuj w kulki i przykryj na 10 minut. Następnie rozwałkuj mniejsze kulki na prostokąty o wymiarach około 10×15 cm . Na krótszy bok prostokąta wyłóż około równe porcje pasty oliwkowo-jabłkowej i po przeciwnej stronie wykrój ciasto – powinno wyglądać jak koniec dywanu z frędzlami. Zwiń bok z nadzieniem i powstałą rolkę umieść w przygotowanej formie. Powtórz z pozostałymi trzema kawałkami ciasta i pozostałym nadzieniem. Poszczególne bułki ułóż w formie pierścienia w tortownicy. Przykryj folia i odstaw na 20 minut.
Dwie większe kulki rozwałkuj tak samo w prostokąty, umieść na krótszym boku jagody, potnij w paski drugi brzeg ciasta i zwiń. Ułóż w żaroodpornej patelni lub innym naczyniu do pieczenia, przykryj folią i odstaw na 20 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ostrożnie posmaruj wyrośnięty chleby mlekiem, wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut – powierzchnia powinna mieć ładny brązowy kolor – ale nadal może być jasna na krawędzi. Wyjmij chleby z piekarnika i ostudź na ruszcie, a następnie wyjmij z formy.

Wełniany chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

34 thoughts on “Wełniany chleb bułkowy w dwóch wersjach. Lipcowa Piekarnia

  1. Bardzo mi ten chleb przypadł do gustu, na swoim koncie też mam już z nadzieniem wytrawny, a dzięki wypiekaniu w lipcowej piekarni mogłam skosztować wersji na słodko.
    Dziękuję za wspólne letnie wypiekanie, pozdrawiam.

  2. Aniu oba chleby wspaniałe. Pomysłowe nadzienia. Mnie tez kusiła manitoba, ale postanowiłam zrobić jak w przepisie, następnym razem użyję manitoby 🙂 Dzięki za ciekawy pomysł do wypiekania 🙂
    https://akacjowyblog.blogspot.com/2021/07/weniany-chleb-z-nadzieniem.html

  3. Wspaniałe wełniane frędzle i bardzo ciekawe nadzienia. Kolejny znakomity przepis, za który dziękuję.

  4. Udało mi się w ostatniej chwili, dziękuję za zaproszenie.
    Mój chleb: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2021/07/weniany-chleb-bukowy-z-ricotta-i.html

  5. Ja też piekłam 🙂 chlebek wyszedł super, większość zjedliśmy jeszcze na ciepło. Następnym razem także upiekę wersję wytrawną. Dziękuję za wspólny czas!

  6. Pyszne nadzienia i śliczne złociste bochenki!
    Dziękuję za smakowity przepis i wspólny lipcowy czas.

    https://konwaliewkuchni.blogspot.com/2021/07/lipcowa-piekarnia-i-chleb-weniany-z.html

  7. Bardzo fajny chlebek, chociaż dosyć pracochłonny. Najładniej wygląda upieczony w tortownicy.

    • Post Author Amber

      Cztery fajery – nie jest wcale pracochłonny. Piekłam w swoim życiu pracochłonne chleby. Ten to bardzo przyjemna zabawa.

  8. Nigdy nie robiłam takiego wełnianego chleba bułkowego. Musimy kiedyś spróbować, gdy zabraknie nam pieczywa.

  9. Wędrówki po kuchni

    Domowe wypieki nie mają sobie równych i ten zapach unoszący się w domu…

  10. Jeszcze ja dołączam 🙂 Piękne chlebki. I extra nadziane. Bardzo się cieszę, że dołączyłam. Świetny wybór i naprawdę była to przyjemność przy pracy z nim.

  11. sam jego wygląd sprawia, że mam lepszy humor. Na pewno spróbuję <3

  12. Świetny pomysł na dwie wersje, można delektować się się ciastem i na deser, i na kolację 😉 Zaintrygowała mnie ta chorwacka pasta z oliwek z jabłkiem. Zrobię, bo bardzo ciekawa jestem jej smaku. Dziękuję Aniu za kolejną pyszną wspólną zabawę 🙂

    • Post Author Amber

      Aniu, właśnie tak. Ta pasta to przepis z dawnych chorwackich pobytów. Tam jest bardzo popularna.
      Dziękuję.

  13. Wygląda naprawdę SMAKOWICIE. Ślinka cieknie!

  14. Wspaniałe modyfikacje, obie mi sie widzą i ta bardziej wytrawna i ta jagodowa

  15. Wygląda pięknie. Musi być bardzo smaczny

  16. Świetnie wygląda i na pewno tak smakuje. Nie robiłam jeszcze takich zawijasów, a tym bardziej nadzianych. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.