Wędzony pstrąg, twaróg i kwiaty szałwii. Pierogi dla Agnieszki

DSC_0161-001
 

Wrześniowy weekend jak pluszowy niedźwiadek – bliski, miły i pogpodny!
Targ, gruzińska piekarnia, lody u babci Heli i ‘ekspreso’…
Podwarszawskie klimaty.
Zapach pomidorów prosto z pola.
Lawenda kwitnąca tak, jakby dopiero zaczynało się lato…
Rubinowe wino w kieliszkach.
Rozmowy przez telefon stąd do Splitu…
Nowa książka przeczytana już w połowie.
Słoiki pomidorowego sosu ustawione w spiżarni.
Kwiaty szałwii pachnące latem.
Pierogi dla Agnieszki!

 

 

DSC_0174-001
 

Pierogi z wędzonym pstrągiem, twarogiem, ziołami i kwiatami szałwii
ciasto
500g mąki
1/2 kostki masła
1,5 szklanki gorącego mleka
szczypta soli

Mąkę, sól i miękkie masło wkładamy do misy miksera, dolewamy gorące mleko i miksujemy. Ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy, aby odpoczęło.

farsz
świeżo wędzony pstrag
200 g wiejskiego twarogu
1 łyżka posiekanych liści ziół: tymianku, mięty i szałwii
pieprz do smaku

kwiaty szałwii i masło do podania

Rybę dokładnie oddzielamy od ości, mięso przekładamy do miski. Dodajemy twaróg i rozdrabniamy widelcem, dodajemy pieprz do smaku i zioła. Mieszamy.

Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy z niego wałek, kroimy go na porcje i każdą rozwałkowujemy w koło. Nakładamy na środek farsz i zlepiamy. Pierogi układamy na ściereczce wysypanej mąką.
Przykrywamy drugą ściereczka, aby nie wysychały. Gotujemy je w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy.
Wyjmujemy łyżką cedzakową, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy z masłem.

26 thoughts on “Wędzony pstrąg, twaróg i kwiaty szałwii. Pierogi dla Agnieszki

  1. Wprosiłabym się razem z Agnieszką 🙂
    Pychota!

  2. Ja też chętnie zjadłabym niemałą porcję 😉

  3. O…to chyba dla mnie 😉 Pyszne pierogi Amber. Wpraszam sie na pierogi i na kieliszek wina 🙂

    • Majko,
      dziękuję.
      Agnieszka wina nie może jeszcze pić, ale dla Ciebie przygotuję i wypijemy je razem!
      Pozdrowienia.

  4. przyznam szczerze, że z takim farszem to nie jadłam nigdy 😀
    Ciasto też ciekawie robisz, całkiem inaczniej niż ja 🙂 Jak widać co kucharka to inne pierogi 🙂

  5. Bajeczne 🙂 Jadłam kiedyś z pstrągiem i suszonym pomidorem.

  6. O ja! Ja bym też chciała takiego pierożka spróbować 😉
    Zajadam się tradycyjnymi ruskimi lub z kapustą, ale o takich słyszę pierwszy raz. I bardzo mi się podobają, jestem ciekawa jak smakują 🙂

  7. Aniu tylko Ty potrafisz sprawić, ze pełny brzuch zaczyna burczeć na widok Twoich dań:)

  8. Bardzo lubię połączenie wędzonego pstrąga i twarogu. Muszę je zamknąć kiedyś w pierogach. Pluszowy niedźwiadek to niesamowicie miłe porównanie! 🙂

  9. Genialne połączenie w farszu i cudnie zlepione ciasto!

  10. bardzo apetyczne pierożki

  11. Te pierogi zapowiadają się cudownie! 🙂

  12. Szkoda że moja szałwia już nie kwitnie, muszę koniecznie zrobić pierogi z tym farszem 🙂 Myślę że bez kwiatkó będą też świetnie smakować. Pychotka 🙂

  13. Aniu, takie pierogi to dla mnie rewelacja, ależ bym ich spróbowała, mniam 🙂

Skomentuj dżemdżus Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.