Warzywne wrapy i hummus z pieczonymi burakami. Poniedziałkowy detoks!

 

Jak poniedziałek to detoks!
Po weekendzie pełnym kulinarnych grzeszków i jedzeniowej rozpusty. Jakże miłych i celebrowanych w dobrym towarzystwie. No a w poniedziałek łapiemy oddech i pozwalamy sobie odpocząć od kulinarnych ekscesów.
Na ustach jeszcze grzeszne smaki, w pamięci kieliszki wina…, ale na śniadanie już detoksykujący koktajl.
Napój z kombuczą i ulubione owoce.
Potem hummus z burakami i warzywne wrapy. Pysznie i bez nudy.

 

 

Warzywne wrapy i hummus z pieczonymi burakami

Hummus z pieczonymi burakami

200 g ciecierzycy ugotowanej na parze
2 łyżki tahiny bio
100 ml wody źródlanej
1/4 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny eko
sól do smaku
1 łyżeczka kuminu
2 średnie upieczone buraki
za’atar i czarny sezam

Ciecierzycę gotujemy na parze, powinna łatwo się rozpadać. Buraki pieczemy w 180 st. C około 30 minut.
Po upieczeniu studzimy je i obieramy ze skórki. Wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy ciecierzycę, tahinę, sok z cytryny, czosnek, miksujemy. Dolewamy wodę i ponownie miksujemy, aż uzyskamy gładką pastę. Teraz wlewamy oliwę, dodajemy sól i kumin. Miksujemy do połączenia z pastą. Podajemy samodzielnie posypaną za’atarem i czarnym sezamem. Przechowujemy zamkniętą w słoiku w lodówce.

Wrapy warzywne
2 dobrej jakości tortille
100 g liści mizuny
4 łyżki hummusu z burakami
1 awokado, obrane i pokrojone w plasterki
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w słupki
1/2 żółtej papryki pokrojonej w słupki
1/2 zielonego ogórka, pokrojonego w słupki
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżeczki czarnego sezamu

Tortille podgrzewamy w piekarniku, przekrawamy na połowę i każdą smarujemy 1.łyżką buraczanego hummusu. Układamy po równo pozostałe warzywa, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy sezamem. Zwijamy i pakujemy każdy wrap w papier. Podajemy od razu lub pakujemy do pudełka i zabieramy ze sobą.

34 thoughts on “Warzywne wrapy i hummus z pieczonymi burakami. Poniedziałkowy detoks!

  1. Smaczny i super zdrowy, poniedziałkowy start 🙂

  2. zdecydowanie coś dla mnie, koniecznie muszę spróbować u siebie w domu:)

  3. Aniu można do Ciebie na ten detox? Mniam , mniam

  4. Świetny pomysł 🙂

  5. Ale mam smaka na wrapa ❤❤❤❤Super inspiracje

  6. Jakie zdrowe cuda przygotowałaś! Piękne zdjęcia! 🙂

  7. Wygląda smakowicie, obłędny ma kolor ten hummus

  8. Bardzo smacznie wyglądają, bo kolory warzyw zachęcają do spróbowania 🙂

  9. Mmmm… zjadłabym takie tortille. 🙂

  10. Taki detoks to po karnawałowej rozpuście powinien trwać u mnie cały post.
    Ale taki smaczny jak u Ciebie to może trwać i dłużej 🙂
    Pozdrawiam

  11. Bardzo lubię takie jedzenie! Przyrządzam podobny hummus.

  12. Mmmm! Zapisuję przepis 🙂

  13. Jak pięknie i kolorowo 🙂 to sa świetne propozycje przekąsek na cały karnawał! Humus w takiej wersji musi byc pyszny 🙂

  14. Hummusu z pieczonym burakiem zdecydowanie muszę spróbować! Sam z ciecierzycy uwielbiam, więc ten też z pewnością mi zasmakuje 🙂

  15. Cudownie się prezentują 🙂 Bardzo smaczne i apetyczne 🙂

  16. No to ja mam grzeszne myśli, bo idę zaraz u Ciebie szukać chrustów;-) A o tych cudnych wrapach pomyślę w piątek:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.