Prostota jest często zasadą, która pozwala zabłysnąć sezonowym owocom i Strawberry Flaugnarde jest tego doskonałym przykładem. Podobnie jak Clafoutis, ten klasyczny francuski deser to kremowy flan, zapiekany z sezonowymi owocami. Jest delikatny i kremowy w środku, z rozkosznie puszystymi, ciągnącymi się brzegami. Najlepsze w nim jest to, że potrzeba tylko kilku prostych składników do jego upieczenia. To mąka, cukier, jajka i mleko oraz świeże sezonowe truskawki.
Czy wcześniej słyszałaś / eś o Flaugnarde ? Wygląda jak Clafoutis… Bo Clafoutis to nazwa tego deseru, gdy jest przygotowywany z wiśniami. Flaugnarde (pisane również jako Flognarde) to deser przygotowany z innymi owocami – takimi jak na przykład truskawki.
2 łyżki masła
312 ml mleka 2% lub tłustego
130 g cukru
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
62 g mąki pszennej
300 g dojrzałych truskawek bez szypułek, przekrojonych na pół
cukier puder do podania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Połóż kratkę na środku piekarnika. Obficie posmaruj masłem okrągłą lub owalną formę do pieczenia o średnicy 20,5–23 cm.
W dużej misce wymieszaj mleko, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaj mąkę i sól w małych porcjach i ubijaj, aż masa będzie gładka. Powinno powstać gładkie ciasto o konsystencji śmietany kremówki. Jeśli ciasto okaże się grudkowate, możesz po prostu przecedzić je przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się grudek.
Ułóż przekrojone na połówki truskawki na dnie przygotowanego naczynia i zalej ciastem.
Piec przez 1 godzinę. Flaugnarde jest gotowe, gdy napuszy się i zbrązowieje na brzegach. Środek powinien być nadal lekko chwiejny.
Przenieś formę z piekarnika na kratkę chłodzącą. Flaugnarde opadnie podczas chłodzenia.
Podawaj na ciepło lub na zimno, oprószone cukrem pudrem. Można pokroić na kawałki, jak ciasto, lub po prostu jeść łyżeczką.