Delikatna kremowa zupa. Smakuje latem, jest elegancka i mieści w sobie czar młodych warzyw.
Nikt się jej nie oprze, kiedy podasz ją w czasie letniego obiadu w ogrodzie lub na werandzie. Postaw na stole świeże kwiaty, które dopełnią letni klimat.
Krem z młodych ziemniaków, porów i szparagów
400 g młodych ziemniaków
2 młode pory
pęczek zielonych szparagów
700 ml bulionu cielęcego ( warzywnego lub drobiowego)
100 ml śmietanki 30% ( można pominąć)
2 łyżki klarowanego masła
sól i pieprz
1/2 pęczka kopru
1 łyżka oliwy EV
szynka hiszpańska i bagietka do podania
Ziemniaki delikatnie obierz z zewnętrznej skórki. Oczyść pory, przytnij końcówki szparagów i odetnij ich główki. Umyj warzywa na durszlaku. W szerokim rondlu rozpuść masło, dodaj pokrojone ziemniaki, pory i łodygi szparagów. Smaż 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koper.
Na patelnię wlej oliwę i połóż kromki bagietki. Zrumień je. Zdejmij i połóż szynkę, usmaż na chrupko.
Garnek z zupą postaw na małym ogniu, dodaj główki szparagów i podgrzewaj, aż zupa będzie gorąca. Wyłącz grzanie i wlej śmietankę. Wymieszaj i ewentualnie dopraw.
Rozlej do talerzy, udekoruj szynką, koprem i podawaj z bagietką.
Brzmi cudownie! Trzeba korzystać z sezonowych warzyw.
Miye, tak jest. To najlepszy warzywny czas.
Dla mnie jak znalazl – bardzo lubie takie wiosenne zupy!
Aniu, ta zupa jest świetna.
Pysznie! idealny, aromatyczny czerwcowy obiad. Najlepiej byłoby zjedsc taki posiłek na świeżym powietrzu
Marysiu, to jest super zupa. Bardzo polecam.
Wspaniała, wszystko co najlepsze w jednym talerzu, mniam!
Dziękuję Kamila. Bardzo pyszna jest.
Wygląda pysznie. Nigdy nie jadłam takiej zupy.
Iza, koniecznie ją ugotuj. Mniam….