Prostota jest często zasadą, która pozwala zabłysnąć sezonowym owocom i Strawberry Flaugnarde jest tego doskonałym przykładem. Podobnie jak Clafoutis, ten klasyczny francuski deser to kremowy flan, zapiekany z sezonowymi owocami. Jest delikatny i kremowy w środku, z rozkosznie puszystymi, ciągnącymi się brzegami. Najlepsze w nim jest to, że potrzeba tylko kilku prostych składników do jego upieczenia. To mąka, cukier, jajka i mleko oraz świeże sezonowe truskawki.
Czy wcześniej słyszałaś / eś o Flaugnarde ? Wygląda jak Clafoutis… Bo Clafoutis to nazwa tego deseru, gdy jest przygotowywany z wiśniami. Flaugnarde (pisane również jako Flognarde) to deser przygotowany z innymi owocami – takimi jak na przykład truskawki.
2 łyżki masła
312 ml mleka 2% lub tłustego
130 g cukru
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
62 g mąki pszennej
300 g dojrzałych truskawek bez szypułek, przekrojonych na pół
cukier puder do podania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Połóż kratkę na środku piekarnika. Obficie posmaruj masłem okrągłą lub owalną formę do pieczenia o średnicy 20,5–23 cm.
W dużej misce wymieszaj mleko, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaj mąkę i sól w małych porcjach i ubijaj, aż masa będzie gładka. Powinno powstać gładkie ciasto o konsystencji śmietany kremówki. Jeśli ciasto okaże się grudkowate, możesz po prostu przecedzić je przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się grudek.
Ułóż przekrojone na połówki truskawki na dnie przygotowanego naczynia i zalej ciastem.
Piec przez 1 godzinę. Flaugnarde jest gotowe, gdy napuszy się i zbrązowieje na brzegach. Środek powinien być nadal lekko chwiejny.
Przenieś formę z piekarnika na kratkę chłodzącą. Flaugnarde opadnie podczas chłodzenia.
Podawaj na ciepło lub na zimno, oprószone cukrem pudrem. Można pokroić na kawałki, jak ciasto, lub po prostu jeść łyżeczką.
Ten flan wyglada pysznie a ja kocham truskawki
Dokładnie, aż żal byłoby nie przygotować!
Miye, pewnie. Smakuje dorosłym i dzieciom.
Adriano, zatem to deser dla Ciebie.
Kocham sezon na truskawki! Można zrobić z nimi wszystko 🙂
Miye, oczywiście. Truskawki pasują do każdego dania.
Wygląda oblednie. Z przyjemnością bym spróbowała.
Olu, jest bardzo łatwy. Po prostu go zrób.
Uwielbiam nowe smaki. Ten deser już znajduje się na mojej liście nowości.
Kingo, to super. Na pewno nie będziesz rozczarowana.
Pięknie wygląda, czy można liczyć na przepis na carbonarę 🙂
Dziękuję. Carbonarę pewnie też kiedyś zaprezentuję na blogu.
Czekam z niecierpliwością Aniu!
Dziękuję za kolejną pyszną inspirację. Warto spróbować, póki trwa sezon na truskawki.
Julio, bardzo mi miło. To bardzo pyszna propozycja.
Idealny deser na lato, lekki, owocowy, elegancki.
Miłej niedzieli życzę.
Dziękuję Natalio. Tak, to letnia klasyka deserowa.
Idealny deser, na letni czas. Kiedyś robiłam z borówkami 🙂
Wędrówki po kuchni, sezon na truskawki jest krótki, więc warto je jeść.
Twoj flan wyglada duzo apetyczniej niz te, ktore widze we Francji. Chetnie sprobuje.
Aniu, bardzo się cieszę. Polecam spróbować.