Truskawkowe ciasto z jogurtem i migdałami. Weekendowe przyjemności


Tak, są już polskie truskawki. Jeszcze spod folii, ale już pachną i smakują truskawkowo. Nie mogłam się oprzeć i kupuję je już od tygodnia. Rzecz jasna ze sprawdzonego źródła. Najpierw jedliśmy je solo, delektując się smakiem i aromatem. Teraz przyszła kolej na weekendowe ciasto z truskawkami.

 

150 g mąki tortowej
100 g mąki migdałowej lub samodzielnie zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szczęśliwe jajka
125 ml jogurtu greckiego
80 ml oleju słonecznikowego
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g truskawek + 200 g do dekoracji
cukier puder do posypania

Truskawki płuczę na sicie, odsączam i urywam szypułki. Piekarnik nagrzewam do 175 st. C. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładam papierem do wypieków.
Jajka ubijam z cukrem. Dodaję jogurt i olej. Wlewam ekstrakt waniliowy i mieszam do połączenia składników.
Mąkę przesiewam do miski z proszkiem i sodą, mieszam z mąką migdałową i dodaję do masy. Mieszam krótko łyżką, aby składniki tylko się połączyły. Wlewam ciasto do tortownicy i układam na wierzchu pokrojone na pół truskawki.
Wstawiam tortownicę z ciastem do nagrzanego piekarnika, piekę do suchego patyczka – ok. 5o minut.
Wyjmuję na kratkę i zostawiam na 20 minut w formie. Potem wyjmuję ciasto z tortownicy, odwijam z papieru i studzę na kratce. Przed podaniem dekoruję pokrojonymi truskawkami i oprószam cukrem pudrem.

22 thoughts on “Truskawkowe ciasto z jogurtem i migdałami. Weekendowe przyjemności

  1. Na ciasto z truskawkami zawsze jestem bardzo chętna. To moje ulubione owoce.

  2. Czekam na późniejsze truskawki, ciasta z truskawkami jeszcze w tym roku nie robiliśmy 🙂

  3. Recept na czasie, chętnie wypróbuję ten przepis przy najbliższej okazji:)

  4. Zrobiło się pysznie, wreszcie truskawki świeże się pojawiają 🙂

  5. Przepis chętnie wykorzystam, tylko poczekam na prawdziwe polskie truskawki, słodkie, soczyste, pyszne. 🙂

  6. Chłonę oczami – cudne:-)

  7. Jeszcze nie jadłam w tym roku polskich truskawek, gdy sezon będzie w pełni to na pewno skorzystam z przepisu.

  8. wygląda wprost rozkosznie!

  9. Takie przyjemności to jest to.

  10. Świetne. Z niecierpliwością czekam na swoje truskawki aby próbować takie ciasta. 😉

  11. Wygląda wspaniale! Bardzo się cieszę, że jest już sezon na truskawki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.