Tosty z kremem migdałowym i karmelizowaną gruszką

 

 

Tosty są bardzo lubiane w moim domu, dlatego często podaję je nie tylko na śniadanie w wersji słodkiej lub wytrawnej. Dobrze opieczone mogą być pysznym dodatkiem do każdego posiłku.
Tym razem zdrobiłam je z masłem migdałowym i karmelizowaną gruszką. Przepysznie wpisują się w sezonowe jesienne klimaty i smakują wybornie o dowolnej porze dnia.

 


***

 

Tosty z masłem migdałowym, karmelizowaną gruszką i ziarnami konopi

2 kromki maślanego chleba tostowego na osobę
masło migdałowe / krem z migdałów ( u mnie słoik 200 g)
2 twarde gruszki
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki miodu
ziarna konopi do podania

Przygotuj gruszki. Umyj je i pokrój w plastry pozbywając się gniazd nasiennych. Na patelnię połóż klarowane masło i plastry gruszek. Smaż na sporym ogniu i dodaj miód. Zmniejsz ogień i pozwól, aby sos się zredukował. Odstaw patelnie z płyty.
Umieść kromki chleba w tosterze i kiedy się zezłocą i toster je ‘wyrzuci’, układaj na talerzach, smaruj kremem migdałowym, układaj plastry gruszek z sosem. Posypuj nasionami konopi i podawaj.

 

 

Tosty przygotowałam za pomocą Toster Kohersen® Modern Matt .

Posiada on dwie komory do dwustronnego opiekania kromek oraz łatwą do czyszczenia tackę na okruchy. Dostępne są trzy funkcje:
* opiekanie z 7-stopniową regulacją przyrumienienia
* ponowne podgrzewanie
* rozmrażanie.
Urządzenie jest wykonane ze stali nierdzewnej i posiada moc 900 W.

* Toster Kohersen®  poza  trzema przydatnymi funkcjami : opiekanie, ponowne podgrzewanie i rozmrażanie, jest wyposażony w pokrętło, którym można wybrać jeden z 7 poziomów opiekania, aby dopasować stopień tostowania do indywidualnych oczekiwań. Sygnalizacja LED wskaże, który z poziomów jest aktywny.

* W dwóch komorach zainstalowane są z dwóch stron elementy grzewcze, które równomiernie opiekają pieczywo. Kromki chleba są automatycznie centrowane, po osiągnięciu odpowiedniego stopnia przyrumienienia automatycznie podnoszone, a urządzenie wyłącza się samoczynnie.

* Toster wyposażony jest w antypoślizgowe nóżki utrzymujące go w stabilnym położeniu oraz przewód długości 75 cm, by zapewnić swobodę użytkowania. Dodatkowo, posiada wysuwaną tackę na okruchy, która ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości.

* Toster został wykonany ze stali nierdzewnej i posiada nowoczesny ponadczasowy design. Dostępny jest w trzech kolorach z matową powłoką, przez co łatwo dopasujesz go do klimatu swojej kuchni.

Wybrałam kolor szary, który świetnie pasuje do mojej kuchennej kolorystyki. Ale masz do wyboru jeszcze kolor biały i czarny.

16 thoughts on “Tosty z kremem migdałowym i karmelizowaną gruszką

  1. To brzmi wyjątkowo smakowicie! Tosty z masłem migdałowym i karmelizowaną gruszką brzmią jak pyszna kombinacja. To świetny sposób na dodanie jesiennej nuty do posiłków. Tosty to zawsze dobry pomysł, zarówno na śniadanie, jak i na inny posiłek. Twoje kulinarnie eksperymenty z pewnością przynoszą pyszne rezultaty. Smacznego

  2. Udowadniasz że tosty nie muszą być nudne. Tutaj odejście od klasyki zdecydowanie na plus.

  3. cudowne tosty! Mam trzy tostery w domu i kompletnie o nich zapomniałam. nigdy nie robiłam karmelizowanej gruszki to teraz będę miała okazję, odpalić toster i skarmelizować gruchę. To będzie prawdziwa uczta!

    • Kasiu, ta ilość tosterów to chyba stan szaleństwa…
      Mój stary zakończył współpracę i ten kocham bardzo. Jest nowoczesny, funkcjonalny i ładny. Tosty pysznie Ci polecam.

  4. Kolejna kulinarna niespodzianka Aniu! Tosty z karmelizowaną gruszką muszą smakować wyjątkowo. Rzadko jem tosty, ale takiej wersji nie mogę się oprzeć 🙂
    Dziękuję za przepis!

  5. Brzmi bardzo wyjątkow, choć nie wiem czy mnie by spasował ten krem migdałowy 🙂

  6. Uwielbiam gruszki na ciepło, więc pewnie i ten przepis przypadłby mi do gustu.

  7. Tosty kojarzą mi sie ze śniadaniem, gruszki kocham, taki tost musi być przepyszny

  8. Myślę, że takie tosty też mi zasmakują.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *