Topinambur albo karczoch jerozolimski pieczony z czosnkiem i tymiankiem. Sezonowo od A do M

 

 

Bulwy topinamburu ( karczoch jerozolimski, słonecznik bulwiasty) są słodkie, lekko czosnkowe, trochę grzybowe. Rosną dziko na polach i blisko przydomowych ogródków i są jadalne. Przywędrowały do Europy z Ameryki Północnej i stały się rośliną jadalną, ozdobną i pastewną. Ale też inwazyjną ze względu na łatwość rozmnażania się poprzez kłącza. Topinambur jest jeszcze dość mało popularny, ale coraz śmielej wkracza na nasze stoły. Jest cennym warzywem w diecie cukrzycowej i może mieć wiele zastosowań w kuchni. Bulwy słonecznika bulwiastego można upiec w całości jak ziemniaki lub gotować. Najlepszymi przyjaciółmi topinambura są szałwia, tymianek, masło, bekon, oliwa, śmietana, bułka tarta, ser, mięso i ryby…
Pomysł na topinamburowe spotkanie w naszych kuchniach podała Magda z Konwaliowej kuchni. Koniecznie wpadnijcie też po Jej przepis!

 

 

Topinambur pieczony z czosnkiem i tymiankiem

500 g karczochów jerozolimskich
1 główka czosnku
3 gałązki tymianku
sól wędzona w płatkach
świeżo mielony pieprz

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.Bulwy topinamburu wyszoruj pod bieżącą wodą i osusz na kuchennym papierze. Można je pokroić w mniejsze kawałki – wtedy upieką się szybciej, ale ładnie się prezentują w całości.
W dużej misce wymieszaj oliwę, tymianek, sól morską i pieprz, wrzuć karczochy jerozolimskie i wymieszaj. Ułóż jedną warstwą w naczyniu do zapiekania i polej pozostałą w misce oliwą. Dodaj czosnek.
Piecz, aż będą miękkie – ok. 45 minut. Odwróć je na drugą stronę, aby się równomiernie przypiekły po obu stronach. Podawaj od od razu – same lub jako dodatek do mięsa, ryby, sałatek i zup.

Z przyjemnością polecam też zupę z topinambura z chrzanem – kilk!
I kopytka ! – klik!

18 thoughts on “Topinambur albo karczoch jerozolimski pieczony z czosnkiem i tymiankiem. Sezonowo od A do M

  1. Pysznie!
    Z tymiankiem uwielbiam, ale z szałwią jeszcze nie próbowała.
    Na szczęście sezon wciąż trwa, więc będę miała jeszcze szansę.
    Dziękuję, że dałaś się namówić na te mało popularne bulwy. 🙂

    • Magda, dziękuję.
      Z szałwią też koniecznie spróbuj. Sezon trwa do wiosny!
      Na topinambur zawsze jestem chętna – u mnie jesienią to warzywo bardzo popularne.

  2. Moje smaki , Aniu a zamiast świeżego tymianku co u mnie jest słabo dostępny mógłby być suszony ? Bo topinambura mam

  3. Dla mnie te bulwy to nowość. Nigdy nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję

  4. Pychotka, bardzo lubię! Ostatnio wypatrzyłam nawet na lokalnym bazarku, ale nie były za ciekawe… szkoda, że nie tak łatwo je u nas kupić

  5. Nawet nie wiedziałam, że w dzieciństwie tyle tego miałam w ogrodzie. Wiosną sadzę u siebie. Dzięki za inspirację.

  6. Topinambur zawsze robiliśmy z tymiankiem, ale Twoja propozycja jest super 🙂 Pozdrawiamy cieplutko 🙂

  7. Już się cieszę, że to jego czas 🙂
    Bardzo lubię, w każdej wersji!
    Twoja bardzo smakowicie się zapowiada.

  8. Aniu, u nas dziś na obiad będzie topinambur. Pysznie się zapowiada 🙂

  9. Zrobione , zjedzone i to już chyba 4 razy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.