Tatar z miodem pitnym, rukwią wodną i kiełkami jarmużu. Gęś jest królową listopada!

 

DSC_0151-002
 

Listopadowy wiatr naniósł liści na taras, nabałaganił.
Rozczochrał korony drzewom, rozrzucił gałązki brzozy i rude liście tui.
Na jarzębinie zostały same czerwone korale, a z leszczyny spadły ostatnie orzechy.
Deszcz najpierw spory, potem gęsty kapuśniaczek, a wreszcie mżawka zostają z nami już ładnych parę dni.
Nie mogę celebrować picia kawy na tarasowym fotelu nawet w grubym pledzie, a Yorki nie chcą wychodzić do ogródka. Nie cierpią mokrej trawy!
Wiszące na cyprysach pajęczyny zamieniły się w siateczki deszczowych pereł!
Wilgotny listopad zawładnął wszystkim.
Chowam się przed nim w domu i bez potrzeby nie wystawiam na mokre objęcia.
Bez reszty zajmuję się gęsią.
To ona jest królową listopada!

 

DSC_0150
 

Tatar z gęsi z półtorakiem, rukwią wodną i kiełkami jarmużu

świeża pierś gęsi owsianej
20 ml miodu pitnego półtorak
szalotka
pieprz młotkowany i sól morska do smaku
olej z awokado
rukiew wodna
kiełki jarmużu
plasterki czerwonej chili
liście sałaty rzymskiej baby

Mięso odkrawamy od kości i skóry, wykrawamy wszystkie błony. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy bardzo drobno za pomocą ostrego noża, a następnie siekamy.
Przekładamy do miski i mieszamy z półtorakiem.
Szalotkę bardzo drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem , dolewamy olej z awokado i mieszamy.
Na talerzu układamy liście sałaty, wykładamy na nie tatar. Na wierzchu kładziemy plasterki chili i kiełki jarmużu.
Obok liście rukwi wodnej. Podajemy z ciemnym chlebem na zakwasie i dobrym masłem.

Tatar doprawiamy  olejem , solą i pieprzem tak, aby mięso było wilgotne i nie zdominowane przyprawami.
A miód powinien być równowagą dla pieprzu i chili.

16 thoughts on “Tatar z miodem pitnym, rukwią wodną i kiełkami jarmużu. Gęś jest królową listopada!

  1. I ja teraz przerabiam gęsinę na wszystkie sposoby, ale na takie tatara nie wpadłabym…Oj Amber, jak dobrze, że mam Ciebie;-)

  2. Bardzo ciekawy przepis! Szkoda, że ja z tatarami wciąż się nie lubię 🙂 Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Kamila,
      oj szkoda, bo w świeżej postaci jest to najlepsze i najbardziej wartościowe mięso.
      Pozdrowienia!

  3. Mogę powiedzieć tylko jedno – zacne danie! 🙂

  4. Niestety nie lubię tataru 🙁

    • Post Author Amber

      Magda C.,
      oj to bieda!
      Znam ludzi, którzy lubią tylko piersi kurczaka i polędwiczki wieprzowe…

  5. Wspaniałe dodatki do tej gęsi.

  6. Jestem pod wrażeniem, pięknie podane, cudowna przekąska 🙂

    • Post Author Amber

      Ewo,
      bardzo się cieszę, że tak pozytywnie odbierasz mój gęsi tatar.
      Dziękuję i pozdrawiam Cię.

  7. Osobiście uwielbiam ten listopadowy bałagan,pełen szeleszczących liści …tatar zaintrygował mnie.

    • Post Author Amber

      Laura,
      coś jest w tym listopadowym nieładzie…
      A tatar polecam, jeżeli lubisz surowe mięso.

  8. Gęsiny na surowo jeszcze nie jadłam. Opis jesieni bardzo poetycki 🙂

Comments are closed.