Tarta z żurawiną, jabłkami i migdałami. Nowe…

 

2018. Nowy początek wszystkiego…Życia, marzeń, wyborów.
Otwieram nowy kalendarz i mam 365 czystych i pięknych kartek papieru.
Chciałabym zapisać je nowymi pragnieniami i doświadczeniami. Każdy dzień zaprojektować od nowa.
A wszystko realizowane małymi krokami – chwila po chwili, dzień po dniu…
W kuchni natomiast na pewno będą inspiracje przywiezione z podróży, klasyczne smaki i nowe doświadczenia.
Smaki życia…Gromadzone każdego dnia i pięknie komponujące się na stole od śniadania do kolacji.
Jedzone w życzliwym towarzystwie, bo wspólne biesiadowanie zbliża i buduje więzi.
Tymczasem wyjęłam z pieca noworoczną tartę dla Bliskich. Cały dom pachnie żurawiną, jabłkami i korzeniami.
Pięknego 2018!

 

 

Tarta z żurawiną, jabłkami i migdałami
nadzienie
1 łyżka stołowa ( 15 g) masła
1 1/2 szklanki (355 ml) jabłkowego cydru
1/4 szklanki (28 g) skrobi kukurydzianej
1 szklanka (198 g) cukru
1 1/2 łyżeczki (4 g) zmielonego cynamonu
1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 średnich jabłek dowolnej odmiany ok. 1 kg – obranych i cienko pokrojonych
250 g świeżej żurawiny

ciasto
2 1/2 szklanki (300 g) mąki
1/4 łyżeczki soli
230 g zimnego niesolonego masła pokrojonego w kostkę
90 ml lodowatej wody
2 łyżki stołowe (30 ml) białego octu z jabłek

pokrojone migdały

Przygotuj nadzienie
W dużym garnku na umiarkowanym ogniu roztop masło. W misce wymieszaj cydr i skrobię kukurydzianą, aby powstała zawiesina. Dodaj do roztopionego masła i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj, aż mieszanina zgęstnieje, ok. 2 minuty. Dodaj do garnka cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i wanilię i zamieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodaj jabłka i żurawinę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą miękkie, a żurawina zacznie pękać – ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Przygotuj ciasto
Do misy miksera dodaj mąkę, sól i zimne masło i wymieszaj, aż pozostaną kawałki masła wielkości grochu. Dodaj zimną wodę i ocet i mieszaj na niskiej prędkości, aż wszystko całkowicie się połączy. Powinno to zająć chwilę. Zbierz ciasto w kulkę i lekko rozpłaszcz. Zawiń szczelnie w folię i przechowuj w lodówce minimum 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 ° C. Umieść arkusz papieru pergaminowego na blacie roboczym i lekko go ułóż. Połóż ciasto na posypanym mąką pergaminie i rozwałkuj je na duży okrąg o grubości ok. 6 mm. Ostrożnie przenieś ciasto i papier pergaminowy na formę do pieczenia. Sprawdź, czy nie ma pęknięć w cieście, aby w czasie pieczenia nie wyciekało nadzienie. Jeśli występują pęknięcia, delikatnie je zalep ciastem. Piecz spód ok. 20 minut.Kiedy przestygnie, wyłóż nadzienie jabłkowo – żurawinowe.

Tartę posyp migdałami. Piecz tartę, aż ciasto będzie złotobrązowe, a nadzienie będzie bulgotać – 40 do 45 minut. Odczekaj co najmniej 15 minut przed pokrojeniem. Udekoruj świeżym rozmarynem. Można podać z ulubionymi lodami.

24 thoughts on “Tarta z żurawiną, jabłkami i migdałami. Nowe…

  1. marcepanowy kącik

    Pysznie wygląda Twoja tarta 🙂 Poproszę o duży kawał 🙂

  2. marzę o tym by ten rok był lepszy…
    wspaniała ta tarta <3

  3. Tarta z żurawina , jabłkami i migdałami ? To moje smaki
    No tak nowy rok nowe karty do wypełnienia

  4. Smakowicie! Jak najwięcej karteczek zapisanych wspaiałymi przepiasmi:)

  5. juz sobie wyobrażam ten zapach Aniu:) apetyczna tarta…bogata w smaki…wszystkiego dobrego na Nowy Rok aby kartki zapisane były tylko dobrymi wspomnieniami:)

  6. Cudowna noworoczna tarta. Pyszny początek :).
    Dobrego roku!

  7. Wspaniałe smaki na nowy początek!
    Pychota, idealne połączenie składników!

  8. Wspaniałe smaki w tej tarcie!

  9. ależ mi pachnie już tą tartą, mniam 🙂
    Zawsze się boję niewiadomych w Nowym Roku, oj boję się…

    • Magda, tartą się częstuj!
      A niewiadome najczęściej okazuje się szczęśliwe. Głowa do góry, nie można bać się na zapas.

  10. Ja Aniu życzę zdrowia, samych dobrych wyborów i niepowtarzalnych okazji <3 Pysznych dań i mnóstwa pomysłów:)

  11. Aniu ale wspaniała 🙂 z chęcią bym zjadła kawałeczek 🙂 buziolki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.