Tarta z karmelizowanymi śliwkami w rumie. Jesienne śniadanie…

 

Śliwki to jesień…
I choć mamy jest przez cały rok, to najlepsze rodzime są właśnie jesienią.
U mnie odnajdują się pysznie w wielu konfiguracjach i ciągle mam je ‘na stanie’.
Kiedy koszyk pokaże śliwkowe dno, pojawiają się już następne.
Tarty ze śliwkami to absolutna konieczność i po upieczeniu długo u nas nie zabawią.
Robię je na cienkim kruchym lub półfrancuskim spodzie. W zależności od tego, jakie mam akurat ciasto.
A ciasto przygotowuję zawsze wcześniej w podwójnej ilości i chowam do zamrażalnika.
Jest gotowe na wszelki wypadek i taka opcja sprawdza się u mnie od lat.
Wieczorem wyjmuję zamrożone ciasto, chowam do lodówki, a na drugi dzień już rano mogę upiec tartę na śniadanie.
Dzisiejszą upiekłam na spodzie z półfrancuskiego ciasta, które zrobiłam przy okazji bułeczek ze śliwkami- klik!
Wszystkiego pysznego!

 

 

Tarta z karmelizowanymi śliwkami w rumie

Ciasto półfrancuskie
1/2 kg mąki pszennej
60 g zimnego masła pokrojonego na małe kostki
60 g cukru
200 ml mleka
1 jajko i żółtko
10 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
150 g zamrożonego masła

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Mleko lekko podgrzewamy – powinno mieć temperaturę ok. 37 stopni C. W garnuszku rozcieramy drożdże z 2 łyżeczkami cukru i 3 łyżeczkami mąki. Dolewamy 50 ml ml mleka i mieszamy. Przykrywamy rozczyn i zostawiamy go na 15 minut.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną, sól i mleko.
Zagniatamy ciasto dodając partiami masło. (Ciasto można wyrabiać w mikserze, a na koniec zagnieść ręcznie).
Ciasto powinno odchodzić od ścianek misy/nie kleić się do rąk. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na 40-50 minut. W tym czasie wyjmujemy masło z zamrażarki, ścieramy je na tarce i wkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, przebijamy pięścią (odgazowanie), zagniatamy i wałkujemy na prostokąt. Rozkładamy masło zostawiając wolne boki. Składamy ciasto na trzy i na połowę, obracamy o 90 stopni i znowu wałkujemy na prostokąt ( dwa złożenia). Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 40 – 50 minut. Wałkujemy i składamy ciasto tak samo jeszcze dwa razy. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
Nadmiar ciasta można schować w zamrażarce. Na noc przed pieczeniem wyjmujemy je i wkładamy do lodówki. Potem wyjmujemy je na blat, rozwałkowujemy i formujemy kształt okrągłego placka z nieco większymi brzegami. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut. Wyjmujemy i odkładamy na czas przygotowania śliwek.

Karmelizowane śliwki z rumem
300 g śliwek ( u mnie węgierki)
50 ml ciemnego rumu
1 łyżka miodu akacjowego

Śliwki myjemy, dzielimy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy na patelni, dodajemy miód i mocno podgrzewamy. Redukujemy sok, który wypuściły i podlewamy je rumem. Kiedy alkohol wyparuje wyłączamy grzanie.
Śliwki układamy na podpieczonym spodzie i wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 25 minut. Wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem. Od razu podajemy. Tarta świetnie smakuje też na zimno.

28 thoughts on “Tarta z karmelizowanymi śliwkami w rumie. Jesienne śniadanie…

  1. ale kusząca. A jak musi smakować!

  2. Prawdziwie jesienne ciasto , doskonałe na ta pluchę co powróciła choć ja za nią nie tęskniłam 😀

  3. To coś dla mnie 🙂 takie tarty to ja uwielbiam, a te śliwki w rumie…poezja 🙂

  4. Ja jeśli piekę już tartę, to wytrawną. Ze szparagami, szpinakiem, łosiem, grzybami leśnymi. Wszystkie kocham i uwielbiam. Ale to cudo ze śliwkami i rumem, niezwykle mnie kusi 😉

  5. Tego dziś byłoby mi potrzeba 🙂
    pozdrawiam.

  6. Uwielbiam ciasta ze śliwkami, szczególnie tarty! Pyszności!

  7. Piękne ciasto, piękne nastrojowe zdjęcia. 🙂
    Chętnie bym zjadła kawałeczek ciasta do kawki. Dobrego dnia Aniu :*

  8. Wspaniałe smaki u Ciebie!

  9. Takie śniadanie to mogłabym jeść codziennie 🙂 pyszności Aniu 🙂

  10. U mnie już po śliwkach, Ale wszelkie wypieki z nimi jak najbardziej są mile widziane:)

  11. Mocno mi się podoba ta jesienna hortensja 🙂

  12. Twoja tarta Aniu pysznie wygląda. Karmelizowanych śliwek nie jadłam. Muszą być pyszne 🙂

  13. cudna tarta! uwielbiam śliwki, to chyba dzięki nim i dyni tak lubię jesień 🙂

Skomentuj Margot Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.