Szybkie pikle z ogórków to świetny sposób na chrupiący i lekki dodatek do obiadu, burgerów, hot dogów, kanapek, jako warzywna przekąska i sałatka do dań z grilla. Można je jeść już po godzinie od przygotowania, ale lepsze będą kiedy spędzą noc w lodówce. Uwaga, znikają z prędkością światła, więc warto podwoić ilość składników.
Sprawdź też przepis na pikle z czosnkiem i koprem – klik!
1 kg świeżych ogórków
1 łyżka soli do przetworów
3 łyżki gruboziarnistej musztardy Dijon
1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
2 łyżki oliwy EV
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanego kopru razem z kwiatostanami
Ogórki namocz w lodowatej wodzie i odstaw na dwie godziny. Przelej je razem z wodą na durszlak i odetnij końce z obu stron. Pokrój wzdłuż na cztery prosto do miski, dodaj sól, wymieszaj i odstaw na pół godziny.
W słoiku połącz na jednolitą emulsję musztardę, ocet, oliwę i miód. Wlej do ogórków, dodaj koper i dokładnie wymieszaj. Przykryj i podawaj po godzinie lub przełóż do słoja i wstaw do lodówki. Przechowuj przez dwa dni, potem stracą chrupkość.