“Szarlotka” z pieczonych jabłek i amaretti. W słoiku

 

Jabłka. Pieczone, duszone, świeże. Jesienią to bardzo polski i sezonowy owoc. Pełen smaków i aromatów dojrzałego lata i słonecznej jesieni. Można delektować się nim do woli na różne sposoby. Bo jabłko to owoc uniwersalny. Uwielbiam je z pieczoną kaczką, ze schabem pieczonym w soku jabłkowym. Lubię cydr jabłkowy i ocet jabłkowy. Ciasto z jabłkami i pieczone jabłka . Marmoladę z jabłek i klasyczną szarlotkę. Ale dzisiaj upiekłam jabłka i włożyłam je do słoika, z ciasteczkami amaretti, gęstym jogurtem i jabłkowym chipsem. Smakuje fantastycznie.
A w dodatku można zabrać ją ze sobą na wynos albo zanieść komuś w prezencie. Pyszności!

 

 

“Szarlotka” z amaretti i jogurtem greckim
inspiracja przepisem Caroline Fleming

1 kg jabłek do pieczenia
100 g cukru trzcinowego bio
sok z 1/2 cytryny bio
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu

200 g włoskich amaretti
100 ml gęstego jogurtu greckiego
chipsy jabłkowe

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Układamy je w formie do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Jedno jabłko kroimy na grube plastry i układamy w piekarniku. Pieczemy ok. 30 minut. za pomocą rękawicy kuchennej wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy jabłka są już tylko ciepłe, rozdrabiamy je widelcem, dodajemy esencję waniliową i cynamon, i mieszamy. Ciastka amaretti wkładamy do woreczka foliowego i rozkruszamy je wałkiem. W słoikach układamy warstwę pokruszonych amaretti, dużą porcję jabłek, kolejną warstwę ciastek i znowu pieczone jabłka. Na wierzchu układamy łyżkę jogurtu i dekorujemy chipsem jabłkowym.
Taki słoik z szarlotką można zabrać ze sobą na wynos. Będzie wspaniałym deserem w podróży, w pracy lub jadalnym prezentem !

 

22 thoughts on ““Szarlotka” z pieczonych jabłek i amaretti. W słoiku

  1. Jabłka jadam tylko pieczone. Nie lubię surowych i soku jabłkowego od czasów studenckich, kiedy to się zatrułam żubrówką z sokiem jabłkowym;-) Oj do dziś ten smak przyprawia mnie o mdłości;-) Ale szarlotki, jabłeczniki i pieczone owoce uwielbiam. A Twój sposób jest cudny. Kupuję go:-)

  2. ile ja bym dała teraz za taki słoiczek!

  3. Mini szarlotka, bardzo mi się podoba

  4. Rozczulające te mini ,, szarlotki”

  5. Ale fajny pomysł, na pewno świetnie smakuje, no i ślicznie wygląda 🙂
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

  6. Zauroczył mnie Twój sposób na szarlotkę. Musze go wykorzystać 🙂

  7. Uwielbiam jabłka pieczone, zapiekane i w szarlotkach.
    Co to musi być za smak i aromat! Mniam!

  8. Fajny pomysł na szarlotkę 😉

  9. Wspaniały deser, uwielbiam pieczone jabłka! Podoba mi się również taca :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.