Świąteczna szynka z cydrową glazurą i jabłkami

 

Glazurowana szynka z jabłkami i cydrem to połączenie klasycznych smaków wieprzowiny i jabłek. Szynka wędzona polana jest domową glazurą jabłkową, nasyconą aromatem świeżych ziół i przypraw. Podczas pieczenia wierzch szynki  karmelizuje się i przechodzi glazurą jabłkową.  Mięso jest soczyste, delikatne i pyszne. Idealne danie główne na każdy świąteczny stół!

 

 

1 kg wędzonej szynki
1 szklanka cydru jabłkowego
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżeczki świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanego czosnku
3 łyżki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 szklanka domowego bulionu z kurczaka
3 jabłka Grójeckie, pokrojone na ćwiartki
1 cebula pokrojona na ćwiartki

Do średniej wielkości rondla wlej cydr jabłkowy, dodaj musztardę Dijon, tymianek, czosnek, masło, brązowy cukier i paprykę i gotuj na średnim ogniu 10 minut. Zredukuj ogień do małego i gotuj, aż płyn zmniejszy się prawie o połowę i zgęstnieje. Ostudź.

Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Do brytfanny z rusztem wlej bulion z kurczaka, włóż jabłka i kawałki cebuli. Połóż szynkę na  ruszcie i osusz ją papierowym  ręcznikiem. Pędzlem do ciasta posmaruj szynkę glazurą ( wykorzystaj połowę glazury).

Luźno przykryj szynkę papierem do pieczenia i piecz 1 godzinę. Odkryj papier, polej szynkę resztą glazury i piecz przez kolejną  godzinę lub do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 140 stopni w najgrubszej części mięsa.

Odstaw gotową szynkę na 10 minut, a następnie pokrój ją w cienkie plasterki i podawaj.

24 thoughts on “Świąteczna szynka z cydrową glazurą i jabłkami

  1. Wygląda bardzo apetycznie, taka szyneczka będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu

  2. Na święta nas nie ma, ale zaraz po nich mam u siebie przyjaciół na wspólne kolędowanie . I chętnie im przygotuję taką luksusową szynkę

  3. Wędrówki po kuchni

    Robiłam tutejszego Gammona w cydrze, smakował wybitnie

  4. A czy koniecznie musi być szynka wędzona?
    To tylko pytanie dodatkowe – w święta będzie ozdobą stołu! 🙂

  5. Bardzo smakowity przepis, zaciekawiło mnie użycie szynki wędzonej, to dla mnie nowość. Zapisane do spróbowania. Pozdrawiam

  6. Wygląda naprawdę smakowicie i warto wypróbować przepis w bożonarodzeniowym okresie.

  7. jaki to musi mieć zapach! nie mówiąc już o kruchości mięsa i smaku, delicje!

  8. Uczta dla mięsożerców 😀

  9. Szalenie mnie dziwi, że w naszej tradycji, tradycji kraju jabłczanego, jest tak niskie wykorzystanie cydru w kuchni. Dobrze, że ten składnik promujesz

  10. Wędrówki po kuchni

    Patrząc na takie smakowitości, człowiek aż nie może doczekać się już świąt

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.