Suszone pomidory w aromatycznej zalewie. Jak suszyć pomidory w piekarniku?

 

Suszone domowe pomidory są moim fetyszem. Nie wyobrażam sobie sezonu bez własnych suszonych pomidorów. Tak samo jak bez własnej passaty.

Kup najbardziej dojrzałe pomidory odmiany Lima ze sprawdzonej uprawy gruntowej. Na jedno suszenie kupuję najczęściej 5 kilogramów. Lima to najlepsza odmiana do suszenia i przetworów. Zawiera mało soku i pestek, ale dużo miąższu, który w przetworach jest najważniejszy. Pestek z pomidorów do suszenia nie radzę usuwać, są one bowiem nośnikiem smaku.

Jak wysuszyć pomidory w domowym piekarniku?

  • Umyj pomidory i przekrój je wzdłuż na pół.
  • Piekarnik nagrzej do 100 st. C z termoobiegiem.
  • Ułóż pomidory na blachach w jednej warstwie ( z reguły wykładam blachy papierem do wypieków).
  • Wstaw blachy z pomidorami do nagrzanego piekarnika i zmniejsz temperaturę o ok. 80 st. C, zostaw drzwiczki piekarnika lekko uchylone  –  woda, która będzie odparowywać będzie wydostawać się poza piekarnik.
  • Od czasu do czasu zajrzyj do piekarnika i wyjmij pomidory, które już się ususzyły.
  • U mnie proces suszenia trwa około 6 godzin.

Jak przechować suszone pomidory?

  • Po wysuszeniu i ostudzeniu, część  pomidorów wkładam niewielkimi partiami do torebek strunowych przeznaczonych do przechowywania żywności i zamrażam.
  • Część wkładam do słoików z ziołami i przyprawami i zalewam podgrzanym olejem z oliwą.

 

 

Jak przygotować suszone pomidory w aromatycznej zalewie?

  • Na zalewę przygotuj: olej roślinny tłoczony na zimno ( u mnie słonecznikowy) i oliwę z pierwszego tłoczenia – pół na pół (ewentualnie użyj sam olej), nasiona suszonej kolendry, suszone gałązki tymianku i rozmarynu, suszone liście bazylii , gałązki oregano lub inne ulubione zioła, morską lub wędzoną sól, czosnek.
  • Wyparz słoiki.
  • Do słoików włóż ciasno suszone pomidory – do 3/4 wysokości słoika, plasterki czosnku, zioła i wsyp trochę soli.
  • Podgrzej lekko olej i oliwę (  nie wolno zagotować!).
  • Zalej pomidory olejem i oliwą centymetr ponad ich poziom.
  • Zakręć słoiki i zostaw je na noc. Potem przenieś do ciemnej spiżarni lub szafki. Nie trzeba ich pasteryzować. Tak przygotowane pomidory przechowają się do wiosny.

32 thoughts on “Suszone pomidory w aromatycznej zalewie. Jak suszyć pomidory w piekarniku?

  1. Uwielbiam suszone pomidory, ale nigdy nie odważyłam się ich suszyć sama. A we można je mrozić.

  2. Co roku suszymy pomidory w piekarniku i w dehydratorze. Obie metody są świetne, w tym roku suszyłam też po raz pierwszy we frytkownicy beztłuszczowej

  3. Suszę pomidory od lat i zawsze w piekarniku. Ciągle “myślę” o kupieniu suszarki ale…. ale to odwieczne ale – gdzie ją schować. Moja kuchnia nie pomieści już chyba ani jednej nowej rzeczy, ani kubeczka, ani talerzyka .

  4. Ja też suszę w piekarniku. Doszłam już do wprawy i wychodzą idealne.
    Udanego weekendu. 🙂

  5. Mojej mamie by się spodobały takie pomidorki. Mam nadzieję, że mi wyjdą. Zrobię jej małą niespodziankę.

  6. Na pewno pyszne takie pomidorki samodzielnie ususzone. Ale jak mam na 6 h włączyć piekarnik… Przy tych rosnących cenach prądu… No nie.

  7. Dobrze, że tak przygotowane pomidory zachowają się do wiosny. Pycha.

  8. Suszone pomidory nie są przysmakiem po który chętnie sięgam, ale może dlatego że nigdy nie robiłam ich w domu. Dzięki za przepis

    • Marysiu, to nie jest przysmak, tylko składnik wielu dań. U mnie nie może ich zabraknąć. Warto ususzyć pomiory w domu.

  9. Wędrówki po kuchni

    Ja właśnie w weekend przymierzam się do suszenia swoich. Uwielbiam je

  10. Bardzo mnie zdziwiłaś wyborem odmiany. Włosi twierdza, że jedyną odmiana nadającą sie do suszenia jest SAN MARZANO. Ale zachęcony twoim artykułem zacznę eksperymentować

  11. Nigdy nie robiłam w domu suszonych pomidorów, więc czas nadrobić.

  12. Suszone pomidory na pewno się sprawdzą w domowych daniach.

  13. Ciekawe i proste, więc kradnę 🙂

  14. Akurat na to jest teraz pora, szukam, a tu taki fajny przepis, dzięki

  15. Nigdy nie suszyłam pomidorów w piekarniku, I w sumie pierwszy raz o tym słyszę. Zawsze kupowałam ten produkt w sklepie. Ale z racji, że uwielbiam takie pomidory to chyba warto spróbować! Czy każdy piekarnik zda przy takim suszeniu egzamin? 🙂

  16. Właśnie takiego przepisu szukałam. Bardzo dziękuję 🙂 Pozdrawiam autorkę!

Skomentuj Klaudia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.